Institut za medije: Ministarstvo pozitivno prema uvođenju predmeta medijske pismenosti

"Uvjereni da obrazovanje ne smije biti prlivilegija bilo koje grupe, i da nadležni uviđaju da bi obrazovne politke trebale da prate duh vremena u kom je medijska pismenost jedna od elementarnih vještina"

5830 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstva prosvjete podržalo je inicijativu Instituta za medije (IMCG), da se u osnovne škole uvede predmet medijska pismenost i omogući djeci da od 2022/2023. školske godine odgovornije i kvalitetnije upravljaju informacijama koje dobijaju sa Interneta, saopšteno je iz Instituta.

Iz te organizacije su kazali da je u odgovoru na inicijativu IMCG-a i Nacionalne koalicije za medijsku pismenost o uvođenju izbornog predmeta medijske pismenosti, Ministarstvo u četvrtak odgovarajući na poslaničko pitanje, saopštilo da takav plan postoji za osnovne škole od školske 2022/2023.godine, što je pomak u odnosu na postojeće stanje.

Navodi se da je Ministarstvo Institut, kao inicijatora, uputilo na relevantne donsioce odluka u Zavodu za školstvo i u Nacionalnom savjetu za opšte obrazovanje, da pronađu način da medijsko obrazovanje učine dostupnim i učenicima srednjih stručnih škola.

"Uvjereni da obrazovanje ne smije biti prlivilegija bilo koje grupe, i da nadležni uviđaju da bi obrazovne politke trebale da prate duh vremena u kom je medijska pismenost jedna od elementarnih vještina, IMCG se u julu obratio Zavodu za školstvo sa inicijativom da medijska pismenost bude obavezni izborni predmet u svim osnovnom i srednjim školama u Crnoj Gori", kazali su iz Instituta.

Oni su dodali da trenutno, taj predmet mogu da biraju samo učenici gimnazija, što je svega 30 odsto srednjoškolske populacije.

Iz Instituta su objasnili da će prema proceduri, konačnu riječ o inicijativi za uvođenje predmeta dati Nacionalni savjet za obrazovanje, uzimajući u obzir mišljenje Zavoda za školstvo.

"IMCG se nada da ove institucije prepoznaju da je medijsko obrazovanje odgovor na tehnološki napredak, opštu digitalizaciju i snažno uvećanje broja informacija (infodemija) i izražava očekivanje da će uskoro formalizovati načelni plan i donijeti odluku o uvođenju izbornog predmeta medijska pismenost u sve osnovne, ali i srednje stručne škole", navode iz IMCG-a.

U toj organizaciji smatraju da je takva odluka šansa da mlade ljude, "digitalne urođenike", učine spremnijim za izazove koje dolaze sa interneta i da vještije i odgovornije upravljaju ogromnom količinom informacija kojima su danas izloženi, bez obzira koje će školovanje izabrati i čime će se baviti u budućnosti.

"Uvođenjem predmeta medijska pismenost u sve škole i Crna Gora bi bila pozicionirana u red onih zemalja koje strateški promišljaju na izazove digitalnog društva kao što su kampanje laži, dezinformacija, govora mržnje , a kojim obiliju medijske platforme, i odgovorila bi obrazovanjem, a ne zabranama i ograničenjima ljudskih prava i sloboda", rekli su iz IMCG-a.

Institut, kako su kazali, zajedno sa grupom entuzijasta, profesora srednjih škola, univerziteta, predstavnika obrazovnih institucija, novinara, civilnih aktivista, godinama radi na jačanju medijskog obrazovanja.

Iz Instituta su se zahvali svima na nesebičnom zalaganju za obrazovanije i sposobnije društvo.

"Zahvalnost dugujemo i EU i SAD koje u kontinuitetu kroz razne programe podržavaju jačanje profesionalnog novinarstva i kritičke svijesti kod građana", kazali su iz IMCG-a.

Bonus video: