Eurofond: Savjet barata netačnim podacima

”Štetno je plasirati netačne podatke. Tačno je da je u toku likvidacija, ali otvorenog fonda Eurofonda, na kome nema akcija Solane i koji se posmatra kao odvojen entitet u odnosu na zatvoreni fond Eurofond, u čijem je vlasništvu 72 odsto akcija Solane”, tvrde u Eurofondu

4116 pregleda 5 komentar(a)
Imovina ostaje u državnom vlasništvu: Solana, Foto: Savo Prelević
Imovina ostaje u državnom vlasništvu: Solana, Foto: Savo Prelević

Savjet za privatizaciju konstatno pominje podatke i cifre koje drastično odskaču od dokumentovanih i javno dostupnih informacija”, saopštili su iz Eurofonda povodom teksta “Njemačka hoće da ulaže u Solanu i obnovi proizvodnju”, objavljenom u “Vijestima” u ponedjeljak 26. jula.

Eurofond je većinski vlasnik Solane “Bajo Sekulić”.

Iz Eurofonda dostavili su “Vijestima” dokument “Struktura akcionara za emitenta” na dan 17. 04. 2002 i kako tvrde iz njega se vidi da je na prvom izvodu iz Centralnog Klirinškog depozitarnog društva, kao institucije koja u svojoj arhivi ima podatke za sva privatizovana preduzeća, Eurofond imao 14,56 odsto vlasništva.

”Ostatak vlasništva, Eurofond je sticao transparentnom kupovinom na berzi od građana i pravnih lica, odnosno državnih fondova”, kazali su iz Eurofonda, dodajući da je ta dokumentacija dostupna i da je mogu dostaviti na uvid.

U izvještaju Komisije, koji su “Vijesti” objavile, a na osnovu koga je Savjet donio odluku da imovina Solane ostaje u državnom vlasništvu, piše da je knjigovodstvena vrijednost od 2,14 miliona eura i procijenjena tržišna vrijednost zemljišta preduzeća prilikom privatizacije, višestruko umanjena u odnosu na tržišnu vrijednost zemljišta upisanog u list nepokretnosti ukupne površine oko 14.524,057 kvadrata. Navodi se da je u postupku stečaja, ta imovina procijenjena na iznos od 157.513. 372 eura.

U Eurofondu ističu činjenicu da je ukupna vrijednost na 17. 04. 2002. godine imovine bila nešto više od 56 miliona eura.

”Posebnu pažnju skrećemo na te podatke. Podaci koje je Savjet u svom obrazloženju iznio, možda bi odgovarali nekoj maloj lokalnoj prodavnici, a ne preduzeću koje u svom vlasništvu ima 15 miliona kvadrata”, kažu u Eurofondu.

Iz Eurofonda su reagovali i na tvrdnje predstavnika radnika Veselina Mitrovića koji je rekao da je Eurofond likvidiran.

”Štetno je plasirati netačne podatke. Tačno je da je u toku likvidacija, ali otvorenog fonda Eurofonda, na kome nema akcija Solane i koji se posmatra kao odvojen entitet u odnosu na zatvoreni fond Eurofond, u čijem je vlasništvu 72 odsto akcija Solane”, tvrde u Eurofondu.

Odluka Savjeta nepravedna

Odluka Savjeta za privatizaciju, tvrdi predsjednik manjinskih akcionara Vladan Gačević, nepravedna je jer je država akcije prodavala sa pokrićem u zemljištu Solane.

"Mi, manjinski akcionari, smo jedni od suvlasnika Solane i pravdu ćemo potražiti na sudu, jer nam je ta odluka otvorila mogućnost za to. Više smo nego sigurni da će spor biti presuđen u našu korist, jer dokazni materijal koji posjedujemo i više nego jasno potkrepljuje naše tvrdnje", kazao je Gačević.

Bonus video: