DPNCG: Vijeće Ustavnog suda odbilo ustavnu žalbu Tufika Softića

"DPNCG apeluje na sudije Ustavnog suda da pokažu razumjevanje za zaštitu novinara i slobodu izražavanja"
100 pregleda 2 komentar(a)
Tufik Softić, Foto: TV Vijesti screenshot
Tufik Softić, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 15.11.2017. 15:12h

Vijeće Ustavnog suda Crne Gore odbilo je ustavnu žalbu novinara Tufika Softića, koju je ranije podnio njegov advokat, zbog nedjelotvorne istrage za napad iz 2007.godine, kada je brutalno pretučen ispred kuće u Beranama, navodi se u saopštenju Društva profesionalnih novinara Crne Gore koje je potpisala Generalna sekretarka tog društva Mila Radulović.

"Prema informacijama DPNCG, sudija izvjestilac Miodrag Iličković je predložio da se usvoji ustavna žalba novinara, jer država nije obezbjedila djelotvornu istragu. U predlogu sudije navodi se i da je novinaru povređeno pravo na život, koje garantuje Evropska konvencija o ljudskim pravima. Softić je jedan od osnivača i član Upravnog odbora DPNCG. Na čelu Vijeća koje je odlučivalo je sudija Mevlida Muratović, a pored Iličkoviča u njemu je i sudija Budimir Šćepanović", kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da će odluka Vijeća biti razmatrana na plenarnoj sjednici Ustavnog suda, na kojoj sudije mogu donijeti drugačiju odluku - što je to veoma retka praksa.

"Osnovni sud u Podgorici nedavno je nepravosnažno presudio da su Softiću povređena ljudska prava jer je istraga bila nedjelotvorna i dosudio mu 7.000 eura naknade. Softića je u oba slučaja zastupao advokat Dalibor Tomović, koga je obezbjedila NVO Akcija za ljudska prava. Policija za gotovo devet godina, koliko je istraga trajala, nije obezbjedila dokaze za operativne informacije o napadačima na Softića", ističe Radulović.

U saopštenju se kaže da je prema tim oprativnim podacima, on napadnut jer je pisao o pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

"DPNCG apeluje na sudije Ustavnog suda da pokažu razumjevanje za zaštitu novinara i slobodu izražavanja. Time bi se doprinijelo i deklarativnom opredljenju države da štiti slobodu javne riječi - ako već nije omogućila da se u krivičnom postupku nađu i procesuiraju napadači i nalogodavci ovog, i drugih napada na novinare. A Softić je samo jedan od njih", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: