Sedamnaest prijava zbog kršenja propisa u ugrožavanja sigurnosti na moru

UPSUL za samo par sati "pohvatao" 17 voditelja glisera, jahti i drugih sličnih plovila koja su se kretala brzinom značajno većom od maksimalno dozvoljene u zalivu

15646 pregleda 247 reakcija 12 komentar(a)
Foto: UPSUL
Foto: UPSUL

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) danas je u Boki Kotorskoj podnijela 17 prijava protiv nesavjesnih nautičara koji su svojim plovilima kršili propise i ugrožavali sigurnost na moru.

Preko radarskog VTMIS sistema i po prvi put, korišćenjem dronova za nadzor akvatorijuma, UPSUL je za samo par sati "pohvatao" 17 voditelja glisera, jahti i drugih sličnih plovila koja su se kretala brzinom značajno većom od maksimalno dozvoljene u zalivu.

Nakon što bi počinili prekršaj i bili snimljeni preko VTMIS-a i drona, presretalo bi ih plovilo SAR-5 UPSUL-a koje bi identifikovalo nesvjesne nautičare i protiv njih podnosilo prijave zbog kršenja Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

Maksimalno dozvoljena brzina plovidbe u Boki inače, za sva plovila bez izuzetka iznosi 10 čvorova, odnosno šest čvorova u Kumborskom i tjesnacu Verige.

"Rekorder" među prekršiocima propisa, a koga je u prebrzoj plovidbi danas uhvatila UPSUL, na izlasku iz Kumborskom tjesnaca prema Tivtu, vozio je brzinom od čak 33,7 čvorova - preko tri puta više od maksimalno dozvoljene brzine plovidbe.

Bonus video: