Sestra sve vrijeme pričala telefonom, a kasnije plakala i izvinjavala se

Pedesetpetogodišnjak najavio da će tužiti Dom zdravlja jer je revakcinisan Sinofarm, umjesto Fajzer vakcinom. Tvrdi da ima zdravstvene tegobe. Iz Doma zdravlja i Ministarstva juče se nijesu oglašavali, iz IJZ sinoć saopštili da ga to što je revakcinisan pogrešno - “ne ugrožava životno”

86888 pregleda 151 reakcija 148 komentar(a)
Navodno obaviješten i Institut za ljekove i medicinska sredstva (ilustracija), Foto: Savo Prelević
Navodno obaviješten i Institut za ljekove i medicinska sredstva (ilustracija), Foto: Savo Prelević

Pedesetpetogodišnji muškarac revakcinisan je pogrešnom vakcinom protiv koronavirusa, nakon čega je morao da zatraži pomoć ljekara zbog, kako tvrdi, ozbiljnih zdravstvenih problema.

Čovjek čiji je identitet poznat “Vijestima” kaže da je u pljevaljskom Domu zdravlja u petak dobio Sinofarm vakcinu, iako je prvi put na istom mjestu vakcinisan Fajzerovom.

”Vijesti” su imale uvid u dokumentaciju koja potvrđuje da je primio vakcine različitih proizvođača.

Iz Doma zdravlja Pljevlja i Ministarstva zdravlja juče nisu odgovorili na pitanja u vezi s ovim slučajem - šta je preduzeto, da li su pokrenuti disciplinski postupci, ili je neko suspendovan s posla...

Iz Instituta za javno zdravlje sinoć su saopštili da je čovjeku umjesto Fajzer vakcine kao druga doza data Sinofarm, ali da ga to “ne ugrožava životno, već zahtijeva praćenje kao i nakon svake vakcinacije, što je u konkretnom slučaju i preduzeto”.

”Napominjemo da je u više zemalja svijeta nakon dobijene Sinofarm vakcine, kao treća doza data tzv. Fajzer vakcina onima koji nisu razvili antitijela. Dakle, u praksi su već praćeni efekti kombinovanja ove dvije vakcine. Iz DZ Pljevlja su nas informisali da je, tek nakon što je pacijentu odštampana potvrda o vakcinaciji Sinofarm vakcinom, medicinska sestra uočila da je kao prvu dozu dobio Fajzer vakcinu. Prethodna potvrda u sistemu je poništena, a ljekar je napravio izvještaj u kojem je opisano činjenično stanje”.

Pedesetpetogodišnjak, međutim, ističe da namjerava da tuži Dom zdravlja Pljevlja i da od preksinoć ima zdravstvene probleme, nakon što je u petak tokom dana primio pogrešnu vakcinu.

”Nisam spavao cijelu noć. Imao sam povišenu tjelesnu temperaturu. I juče i danas sam tražio pomoć doktora zbog povišenog krvnog pritiska, lupanja srca i gušenja, zbog čega su mi dali injekcije i terapiju za srce”, ispričao je on juče “Vijestima”.

Tvrdi da je 6. jula primio prvu dozu Fajzer vakcine.

”Živim u Podgorici, gdje nisam mogao da dobijem Fajzer vakcinu, pa sam otišao u Pljevlja po prvu dozu. Revakcinacija je bila zakazana za 30. jul, u 14.30 časova, pa sam specijalno zbog toga došao ponovo u Pljevlja. U 10.30 sati sam dobio poziv da dođem do 11”, kaže on.

Tvrdi da je došao na vrijeme, objasnio da je imao poziv za revakcinu, predao papir o vakcinaciji i dva puta, medicinskoj sestri i doktoru, rekao da je riječ o Fajzer vakcini.

”Izmjeren mi je kiseonik u krvi, doktor je našao moje podatke u kartonu... i rekao sestri da je u pitanju Fajzer. Sestra je sve vrijeme pričala na telefonu”, kazao je on.

Ističe da mu je, neposredno nakon vakcinacije, medicinska sestra rekla da je dala kinesku vakcinu.

”Supruga je o grešci obavijestila Institut za javno zdravlje, a ja sam pošao kod direktorice Doma zdravlja. Medicinska sestra je sve vrijeme plakala i izvinjavala se”, ispričao je on.

Tvrdi da ga niko od nadležnih nije pozvao da pita kako se osjeća i ima li problema nakon što je revakcinisan pogrešnom vakcinom, iako je imao zdravstvene tegobe.

On je zatražio odgovornost zaposlenih u pljevaljskom Domu zdravlja zbog propusta.

”Ubjeđivali su me da se nije desilo ništa strašno i da je kombinacija ove dvije vakcine moguća, dok Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje kombinovanje Fajzer vakcine s drugim vakcinama.”

Naglasio je da želi da javnost bude upoznata s njegovim slučajem, kako se nekom drugom ne bi ponovilo.

Istakao je i da će o navodnim ostalim nepravilnostima obavijestiti nadležne institucije.

Prema saznanjima “Vijesti”, o propustu je obaviješten i crnogorski Institut za ljekove i medicinska sredstva (CInMED).

Naučnici i istraživači širom svijeta još istražuju da li mogu da se kombinuju vakcine protiv kovida-19, a koje se daju u dvije doze.

Obje doze primila trećina punoljetnih građana

Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa do juče je primilo 38,5 odsto punoljetnog stanovništva, dok je 33,6 odsto revakcinisano.

U Crnoj Gori do subote je dato 329.900 doza vakcina.

Masovna imunizacija počela je 4. maja.

Crna Gora je i dalje na četvrtom mjestu po broju datih doza po broju stanovnika. Nalazi se iza Srbije, Slovenije i Hrvatske, a bilježi bolje rezultate od Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Bonus video: