U podgoričke kafane se moglo i bez dokaza o vakcinaciji

Predsjednik Udruženja Nikola Buzdovan istakao da traže od nadležnih da revidiraju mjere i da je problem što ostaju bez radne snage...

41596 pregleda 312 reakcija 54 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Iako je novim mjerama Instituta za javno zdravlje (IJZ) predviđeno da je ulazak u ugostiteljske objekte moguć samo uz dokaz o potpunoj vakcinaciji, ili primljenoj prvoj dozi vakcine protiv koronavirusa, u podgoričkim restoranima i kafanama to se juče nije primjenjivalo.

U lokale se moglo ući bez kontrole, pojedini nisu ni znali za nove mjere, a iz Udruženja ugostitelja Crne Gore zatražili su od nadležnih institucija da do ponedjeljka revidiraju nove epidemiološke mjere, za koje je planirano da važe do 20. avgusta.

Predsjednik Udruženja Nikola Buzdovan je istakao da traže od nadležnih institucija da se mjere revidiraju.

”Naš je stav da ćemo čekati do ponedjeljka do 15 sati, za kada je i zakazan sastanak Udruženja na kome će se donijeti odluka o našim narednim djelovanjima”, kazao je Buzdovan agenciji Mediabiro.

On je kao problem istakao i to što veliki broj zaposlenih u ugostiteljstvu nije vakcinisan.

”Nalazimo se u situaciji gdje je mnogo teško naći radnika, a sad imamo situaciju da moramo tražiti vakcinisane ljude. Faktički ostajemo bez radne snage”, kazao je Buzdovan.

Prema njegovim riječima, ugostitelji će teško iznijeti posao, pogotovo jer je trenutno špic sezone.

On je kazao da su gosti već sinoć počeli da pitaju da li mogu da uđu.

Buzdovan je kazao da od uvođenja novih mjera u njihove ugostiteljske objekte nijesu pustili nikoga da uđe ko nije imao dokaz o potpunoj vakcinaciji, ili primljenoj prvoj dozi vakcine protiv koronavirusa.

Buzdovan je napomenuo da su ugostitelji bili i inicijatori kampanje o značaju vakcinacije.

”Mi smo i te kako svjesni epidemiološke situacije u našoj zemlji, ali je prilikom donošenja novih mjera potrebno bilo pitati kako možemo nekog legitimisati prilikom ulaska u naš objekat”, naveo je Buzdovan.

On je upitao da im se objasni i kako to tražiti kovid potvrdu od ljudi koji su pušteni da uđu u Crnu Goru bez ikakve potvrde.

”Ono što je najvažnije pitanje zašto to samo važi za zatvorene prostorije ugostiteljskih objekata.”

Buzdovan je istakao da u Udruženju smatraju da se radi o diskriminaciji, pogotovo u vremenu kada je svega 35 odsto populacije vakcinisano, “i kada je pretežno vakcinisana starija populacija koja najmanje koristi naše usluge”.

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata registrovano 142 slučaja koronavirusa, na 2.343 analizirana uzorka.

Prisustvo virusa, kako je saopšteno iz IJZ, zabilježeno je kod 125 građana Crne Gore i 17 turista.

”U istom periodu nije prijavljen nijedan smrtni ishod od posljedica kovida-19. Oporavila se još 31 osoba, pa je trenutno 856 aktivnih slučajeva infekcije, navedeno je iz IJZ.

Bonus video: