Hematološka oboljenja – „tihi“ simptomi, burne komplikacije

Zakažite pregled kako bi pravovremenom dijagnostičkom obradom i ranom dijagnozom znatno povećali šanse za uspješno liječenje malignih i nemalignih bolesti krvi

38768 pregleda 0 komentar(a)
Prof. dr Mirjana Gotić, hematolog, Foto: Poliklinika Konzilijum
Prof. dr Mirjana Gotić, hematolog, Foto: Poliklinika Konzilijum

Od umora i slabosti, kratkog daha, aritmije, vrtoglavica do ekstremnih poremećaja u laboratorijskim analizama krvne slike, često je kratak put.

Ljudi u najvećem broju slučajeva kod hematoloških oboljenja, zanemaruju početne simptome i javljaju se ljekaru kada je zdravlje već uveliko narušeno. Bilo da govorimo o anemiji, kao najučestalijem zdravstvenom problemu, koji pogađa skoro trećinu svjetske populacije ili malignim bolestima kao što su leukemija i Hočkin limfom, jednako je važno pratiti signale koje šalje organizam, blagovremeno se obratiti ljekaru i odraditi detaljne analize krvi, kako bi se izbjegle ozbiljne komplikacije.

Anemija je najčešći zdravstveni problem kada govorimo o poremećajima fizioloških funkcija krvi. Procenjuje se da ona pogađa skoro trećinu svetske populacije, a u većem riziku su djeca, žene i osobe sa hroničnim bolestima. Neke su blage, prolazne i nisu znak za brigu, dok neke druge predstavljaju ozbiljnije, hronične poremećaje. Anemija takođe može predstavljati indikator nekih drugih oboljenja zbog kojih se javlja.

Poliklinika Konzilijum PR
foto: Poliklinika Konzilijum

Kada govorimo o težim bolestima krvi, najučestalije su leukemija i Hočkinov limfom. Jedan od najčešćih oblika je akutna limfocitna leukemija. Ona napreduje vrlo brzo i može se javiti i kod odraslih i kod djece. Vrlo teško se dijagnostikuje, a rani simptomi mogu biti slični gripu ili drugim čestim bolestima. Leukemije čine 10% među kancerima. Godišnje, od raznih oblika leukemija oboli približno 13 osoba na 100 000 stanovnika.

Limfomi čine između 3 i 6% svih malignih tumora. Zajedno sa akutnom limfoblastnom i hroničnom limfocitnom leukemijom čine grupu limfoproliferativnih oboljenja. Stopa učestalosti na 100.000 iznosi 3,3 za muškarce i 2,3 za žene. Najčešće se pojavljuje oko 28. ili 60. godine života.

Poliklinika Konzilijum PR
foto: Poliklinika Konzilijum

Krv i krvotvorni organi mogu „oboljeti“ od brojnih dobroćudnih i zloćudnih bolesti. Pacijent može biti dugo i bez simptoma, pa se ove vrste bolest otkriju slučajno, prilikom rutinskih pretraga krvi.

U Poliklinici Konzilijum ordinira hematolog Prof. dr Mirjana Gotić, redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, članica Akademije medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva, članica Evropskog udruženja hematologa. Takođe je članica Centralnoevropske organizacije za mijeloproliferativne neoplazme.

Autor i koautor preko 400 naučnih radova, a od 2018. dobitnica Nagrade za naučno istraživački rad Srpskog lekarskog društva.

Pacijenti mogu pozvati i zakazati pregled kod uvažene Profesorke Gotić i pravovremenom dijagnostičkom obradom i ranom dijagnozom, znatno povećati šanse za uspješno liječenje malignih i nemalignih bolesti krvi.

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2

020/650-660; 067/650-670