Detalj sa Velike plaže, Foto: Samir Adrović

Rekordna sezona u Ulcinju, procjenjuje se da je u gradu 120.000 turista

Sezona je i do 30 odsto bolja od rekordne 2019. godine, kaže predsjednik Asocijacije hotela i apartmana Fuad Lunji. Njemački državljanin požalio se novinaru “Vijesti” da na jednoj plaži od gužve nije mogao ni da uđe u more, pa je bio primoran da promijeni lokaciju...

82731 pregleda 1841 reakcija 86 komentar(a)
Detalj sa Velike plaže, Foto: Samir Adrović
Detalj sa Velike plaže, Foto: Samir Adrović

Iako zvanične brojke govore da u Ulcinju boravi 43.000 gostiju, procjene turističkih poslenika su da ih je zadnjih dana užarenog jula tri puta više, odnosno da je sezona nadmašila do sada rekordnu 2019.

U prilog tome su i neopisive gužve na plažama, u saobraćaju, marketima, pekarama, mesarama, restoranima, ali i činjenica da je od Kruča do Ade teško naći slobodan krevet.

”Odavno se nije desilo da turisti uprkos velikom broju smještajnih kapaciteta u gradu slobodan krevet traže u prigradskim naseljima, poput Kodara. To je prvi znak da je grad pun”, kaže predsjednik Asocijacije hotela i apartamana Fuad Lunji.

Na Ulcinjskoj rivijeri, prema njegovim riječima, boravi vjerovatno i više od 120.000 ljudi.

”Kao i ranije, nepoznanica je Štoj jer je tamo teško prebrojati goste, ali podatak da je i tamo teško doći do slobodnog kreveta i da su sve plaže krcate, govori da je sezona iznad svih očekivanja, pa i do 30 odsto bolja od rekordne 2019.”, tvrdi Lunji.

Kakva je sezona u Ulcinju možda najbolje svjedoče beskrajne kolone automobila u popodnevnim satima, kada se turisti vraćaju s plaža - putovanje od Ade Bojane pa do ulaska u grad traje i do dva i po sata.

Detalj sa Velike plaže
Detalj sa Velike plaže foto: Samir Adrović

Takođe, prema saznanjima “Vijesti”, pojedine pekare dnevno troše na desetine i stotine kilograma mljevenog mesa, a nekim hotelima za dvije sedmice malo je i tona ćevapa, pljeskavica i kobasica.

Jedan njemački državljanin požalio se novinaru “Vijesti” da na jednoj plaži od gužve nije mogao ni da uđe u more, pa je bio primoran da promijeni lokaciju...

Zakupac kupališta Đovani bič na Velikoj plaži u Štoju Marko Škrelja ističe da je po broju gostiju sezona najbolja u posljednjih nekoliko decenija. Priča da je njegov istoimeni kamp popunjen već 15 dana i da su turisti primorani da traže drugi smještaj.

I prema njegovoj procjeni, u Ulcinju boravi mnogo više turista od prijavljenih. I u Štoju se, kao i u gradu, traži krevet više.

”Sada i domaćinstva prema Reču imaju goste. To dovoljno govori”, kaže Škrelja.

Tvrdi da se za sada sezona odvija bez problema.

”Važno je da na graničnom prelazu sve funkcioniše kako treba. Problem su velike gužve, posebno za ljude u tranzitu”, kaže on i dodaje da nove epidemiološke mjere ne korespondiraju s činjeničnim stanjem.

”Nemamo broj inficirarnih za paniku, tako da su ove mjere nepotrebne i ne idu u prilog sezoni.”

I direktor Turističke organizacije Gzim Hajdinaga kaže da se sezona odvija bez većih problema i da je jedna od najuspješnijih po broju gostiju u jednom danu.

”Ova sezona pokazuje staro dobro lice Ulcinja jer se opet čuju razni jezici svuda u gradu. Vraćaju nam se gosti iz evropskih zemalja i naviru sjećanja na vremena kada su nam djedovi i babe govorili njemački kao maternji. To je taj Ulcinj - gdje se gosti ne prepoznaju ni po vjeri, ni po naciji, ni po govoru, već kao ljudi”, kaže Hajdinaga.

Ogromne saobraćajne gužve u špicu
Ogromne saobraćajne gužve u špicufoto: Samir Adrović

Ističe da je uvjeren da će gužve potrajati do 20. avgusta, ali i da će turista biti i do duboko u septembar.

Upozorio je da je buka jedan od glavnih problema.

”Ulcinj je prepoznat kao grad mladih, ali svakako moramo da znamo da u gradu imamo i starije goste koji žele mir makar nakon ponoći”, kazao je Hajdinaga, apelujući na vlasnike otvorenih šankova da se pridržavaju ograničenja kada je glasnoća muzike u pitanju.

Pozvao je građane da prijavljuju svoje goste.

”To je građanska i zakonska obaveza, a ove godine razlog više je i epidemiološka situacija. Primjera radi, neprijavljeni inficirani gost sam mora plaćati sve troškove liječenja”, kazao je Hajdinaga.

Pohvalio je sve koji su spremno dočekali neočekivano dobru sezonu, ali i svoje saradnike u TO.

Hajdinaga
Hajdinagafoto: Mediabiro

”U granicama mogućeg, TO je odradila pripremu sezone i prezentovala turistički proizvod gdje god je to bilo izvodljivo. Stara poslovica kaže da koliko radiš, toliko čekaj i da ti se vrati.”

Poslije Kosovara, naveo je, najviše turista ima iz Srbije, BiH, Albanije, Makedonije, Ukrajine, Rusije, Mađarske, Njemačke...

Podsjetio je i da je u Ulcinju u toku međunarodni sajam knjiga i festival Ljetnja scena u Starom gradu.

Zarade, ne plate nikom ništa i odu

Lunji i Škrelja su kazali da niko nije očekivao ovako dobru sezonu i da će ona potrajati ukoliko to dozvole epidemiološki uslovi.

”Očekivali smo možda 65 do 70 odsto od 2019. godine, ali ovo je mnogo bolje”, kaže Škrelja.

Lunji pak ističe da je pitanje koliko se u ovim uslovima može izdržati.

”Suočavamo se s problemom manjka radne snage u uslovima kada zbog gužvi ne možemo na vrijeme da vršimo svu dostavu”, kaže on i dodaje da se Ulcinj već treba okrenuti narednoj sezoni.

”I učiti na greškama iz ove, jer se ove godine pokazalo da grad više neće imati problema s turistima. Naime, sezona je potvrdila da više ne zavisimo samo od kosovskog tržišta, jer primjera radi, ovog ljeta imamo 300 odsto više domaćoh gostiju, zatim tu su u velikom broju i gosti iz Srbije i BiH. Konačno svi vide raskošnu ljepotu grada”.

Osvrnuo se i na, kako je naveo, veliki broj onih koji nijesu iz Crne Gore i Ulcinja, ali koji tokom sezone izdaju smještaj i imaju ugostiteljske objekte.

”Dobro je za nas i što su oni tu, ali nije dobro što većina njih samo uzme novac i ode, ne plativši nikom ništa.”

Na Adi za četvrtinu lošije nego 2019.

U nudističkom naselju na Adi, situacija je nešto drugačija u odnosu na Štoj i centar grada. Direktor Bojan Đakonović kaže da u naselju trenutno boravi 315 gostiju, što je 75 odsto u odnosu na 2019.

”Ukupno imamo 60 odsto popunjenih kapaciteta u odnosu na 2019. Razloge treba tražiti u nevoljama koje nam je donijelo nevrijeme u zimskom periodu, ali i odsustvu Obene i Travel family, turoperatora koji su 2019. imali 50 odsto kapaciteta na Adi”, kaže Đakonović.

Katarina Radivojević dolazi na Bojanu već četvrt vijeka

Srbijanska glumica Katarina Radivojević kaže da već 25 godina odmara na Adi i ističe da za to postoji razlog.

”Više je to aktivan odmor, mogućnost da treniram i da se bavim nekim sportovima, jogom...Tu su i masaže i tretmani kod Srđana, koji je genijalan fizioterapeut, za mene najbolji na svijetu. Više mi sve to dođe kao neka banja i kao priprema za naredni period u psiho-fizičkom smislu.”

Ističe i veoma raznovrstan noćni život, dobru muziku i mogućnost da se svugdje pojede nešto domaće i kvalitetno - od paradajza i sira do škampi.

Katarina Radivojević
Katarina Radivojevićfoto: Srđan Kuzman

”Ada mi je najviše kul u Crnoj Gori. Zato što je sve ovdje u nekom potpuno opuštenom kul fazonu, ne treba dotjerivanje, dovoljna je majica, šorts, papuče i to je to.”

Mišljenja je da bi definitivno trebalo popraviti smještaj na Adi.

”Ne mislim sad nešto specijalno, ali eto da se malo utegne.”

Kaže i da joj smeta to što se na ostrvu radi s pijeskom.

”Vadili su pijesak i napravili su ruglo na samom ušću. Takođe, čujem da je i na kopnu jedan dio šume, gdje je pijesak lagerovan, počeo da se suši usljed poremećaja eko sistema.”

Bonus video: