Šipurak i drijenjak imaju prođu

Porodica Janjušević iz Pljevalja bavi se proizvodnjom džemova, kažu da posao dobro ide, ali da ih je korona malo usporila

8218 pregleda 3 komentar(a)
Kažu da nemaju problema s prodajom, Foto: Privatna arhiva
Kažu da nemaju problema s prodajom, Foto: Privatna arhiva

Vrijedni domaćini Ilija i Velimirka Janjušević jedini su registrovani proizvođači džemova u pljevaljskoj opštini.

Na svom gazdinstvu u selu Zenica, sedam kilometara udaljenom od Pljevalja, supružnici proizvode džemove od šipurka i drijenjka, po tradicionalnoj recepturi.

Ideju da se bavi ovim poslom Ilija kaže da je dobio od opštinskog Sekretarijata za privredu, kao i dio finansijskih sredstava za nabavku opreme.

Priča da su prošli sve procedure registracije i analize kvaliteta i da s plasmanom proizvoda nemaju problema. Jedino je od prošle godine korona malo usporila njihov rad.

”Opremu smo nabavili od renomiranog proizvođača iz Gornjeg Milanovca od koga smo kupili pasirku i duplikator. Cijena opreme bila je 3.000 eura. Prije dvije godine, preko Regionalne razvojne agencije Bjelasica, Komovi, Prokletije, registrovali smo proizvodnju džema od šipurka i drijenjka, koji su nas afirmisali ambalažom, etiketama i analizom kvaliteta”, kaže Ilija.

Pomoć i podršku u ovom poslu u maloj porodičnoj firmi Iliji pružaju supruga Velimirka i djeca Andrija i Anđela.

”Prve godine smo proizveli oko 200 kilograma džema od šipurka. Bilo je malo teže u početku jer nismo bili vješti. Danas je već drugačije, iako mnogo radimo. Prošle godine znao sam i po 20 časova da radim da bih ispoštovao ljude i završio sve porudžbine. Najviše džem plasiramo u Podgorici. Prodajemo i po preporuci i po pozivu naše proizvode dostavljamo na kućnu adresu”, ističe Janjušević koji je rođen u Andrijevici.

Kao mali s roditeljima se doselio u Pljevlja, a već sa 24 godine kupio je plac u Zenici, neposredno uz put Pljevlja - Đurđevića Tara i napravio kuću.

”Želio sam da budem primjer mladima, da ne čekam stan. Zaposlio sam se u TE ‘Pljevlja’ i uz pomoć kredita napravio sam kuću. Radio sam i u jednoj osiguravajućoj kući, a od prošle godine sam na Birou rada i imam još godinu do penziije. U Zenici smo držali prodavnicu 23 godine u kojoj je radila supruga, a koju smo zatvorili prošle godine. Jedno vrijeme sam imao radionicu za popravku elektro-motora”, priča Ilija o nekim od poslova kojima se bavio.

Proizvode izlažu na sajmovima
Proizvode izlažu na sajmovimafoto: Privatna arhiva

Janjuševići sami beru šipurke u pljevaljskim selima Crljenice, Otilovići, Rudnica... Rade i uslužnu proizvodnju džemova za osamdesetak pljevaljskih porodica koji donose svoj šipurak.

”Postoji i mogućnost da donesu šipurak umjesto da plate džem koji im napravimo. Za dvije sezone napravili smo 1.700 kilograma džema od šipurka. Prošle jeseni smo imali oko 700 kilograma, ali je korona usporila prodaju”, kaže Ilija, koji svoje proizvode izlaže na sajmovima.

Janjuševići proizvode na isti način i džem od drijenjaka, koje takođe beru po pljevaljskim selima.

Ove godine izostala je proizvodnja te vrste džema, jer drijenjak u pljevaljskom kraju nije rodio.

Brojni hoteli, ističe Ilija, bili su zainteresovani za kupovinu njihovih proizvoda, ali ih je epidemija virusa covid-19 omela u tome.

”Ovo je sezonski posao. Proizvodimo samo kada je sezona šipurka i drijenjka. Mogli bismo i mnogo više da proizvodimo i tokom cijele godine kada bismo imali komore za zamrzavanje voća. Planiramo nabavku ovih komora i proširenje prostora, registraciju organske proizvodnje, kao i proizvodnju sokova. Na pasirci koju posjedujemo možemo da pravimo i sok od grožđa”, kaže Ilija.

Bonus video: