Ugostitelji najavili proteste ako se ne preispitaju mjere

Iz Crnogorskog udruženja ugostitelja, između ostalog, upitali zašto je medicinsko osoblje "privilegovano" pa ne mora da se vakciniše, za razliku od zaposlenih u ugostiteljstvu

11288 pregleda 232 reakcija 35 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorsko udruženje ugostitelja pozvalo je Vladu i Ministarstvo zdravlja da hitno preispita posljednje mjere donijete u borbi protiv epidemije koronavirusa, ocijenivši da su usvojenim odlukama diskriminisani.

Kazali su da će članovi te nevladine organizacije, zajedno sa kolegama iz drugog udruženja i ostalim ugostiteljima, svoje nezadovoljstvo izraziti organizovanjem masovnih protesta.

"Očigledno je da izvršna vlast Crne Gore nije izvukla pouke iz katastrofalne situacije u kojoj se crnogorski turizam, pa samim tim i ugostiteljska djelatnost, nalazila do skoro, sa posebnim akcentom na ljetnju turističku sezonu 2020. godine. O brojkama nećemo trošiti riječi, jer su ti podaci prisutni u javnosti i predstavljaju opštepoznatu činjenicu. Imajući to u vidu, postavlja se pitanje, kada već nema kapaciteta da se uči na tuđim greškama, kada će početi da se uči na svojim", naveli su iz udruženja.

Kazali su da je deficite prethodne turističke sezone teško i pobrojati, ali kako je činjenica da je budžetski deficit najizraženiji.

Ističu da su mjere koje su prethodne ljetnje sezone bile na snazi i te kako doprinijele da ugostiteljstvo u Crnoj Gori bude u najmanju ruku devastirano, "što su, opravdano, iskoristile komšijske države" i druge turističke destinacije, koje su manje restriktivnim mjerama održale konkurentnost na globalnom turističkom tržištu.

Takve greške, kako navode, dovele su ugostiteljske radnike na rub egzistencije, a uticale su i značajno povećanje broja nezaposlenih i zatvaranje velikog broja ugostiteljskih objekata.

"Pri takvom stanju stvari, uzevši u obzir posljedice koje su tada važeće mjere imale na ukupnu privredu, a posebno na turizam i ugostiteljstvo, logično je bilo nadati se da se takve greške neće ponoviti tokom aktuelne turističke sezone", navodi se u saopštenju.

Više je nego jasno, kako tvrde, da mogućnost zaraze koronavirusom nije isključivo vezana za ugostiteljske objekte, "kako to iz najnovijih, ali i svih dosadašnjih mjera Ministarstva zdravlja proizilazi".

"Ipak, ispostavlja se da kada god broj zaraženih krene uzlaznom putanjom, prvi i jedini na udaru su ugostiteljski objekti, iz čije djelatnosti je pretežni priliv u budžetska sredstva države, pogotovo u ljetnjim mjesecima, tokom sezone. Ovakav diskriminatorski pristup prilikom donošenja odluka, a posebno u situaciji kada se u tom procesu ne konsultuju oni na koje se iste odnose i koje najviše pogađaju je ravan harikiriju, harikiriju crnogorske privrede", dodaju iz Crnogorskog udruženja ugostitelja.

Upitali su nadležne i zašto je vožnja autobusom manje opasna nego ulazak u ugostiteljski objekat, te da li su prodavnice i tržni centri "presvučeni nekim nevidljivim slojem zaštite za koje nauka nema objašnjenje", a kafane i restorani su "izvor zaraze sami po sebi".

"Zašto je medicinsko osoblje 'privilegovano' pa ne mora da se vakciniše, a mi u ugostiteljstvu moramo, inspektori koji nas kontrolišu takođe, kako da objasnimo turistima koji su došli u kafanu, a koji su ušli u državu bez ikakvih dozvola i kontrola, da kod nas moraju da ispunjavaju posebne uslove. Pitanja ima još mnogo ali se plašimo da odgovora nema", dodaje se u saopštenju.

Naglašavaju da ovakve odluke izvršne vlasti nemaju negativne efekte samo za vrijeme njihovog važenja, već da će ostaviti dalekosežne posljedice, pogotovo u periodu nakon okončanja ljetnje turističke sezone, kada se broj turista drastično smanji.

"Pretpostavljamo da će se budžetski deficiti sanirati na do sada javnosti poznate načine, kreditnim sredstvima ili drugim vrstama zaduženja, ali šta je sa deficitima u budžetima turističkih radnika? Te deficite niko neće nadoknaditi, jer je period za nama pokazao da ne postoji spremnost izvršne vlasti da adekvatno pomogne perjanici crnogorske privrede – turizmu i ugostiteljstvu. Ne manje važno, ponovo će crnogorski ugostitelji morati da izigravaju kontrolore i na taj način na daleko poznato crnogorsko gostoprimstvo, nažalost, pada u vodu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: