Prijetnje ne smiju proći bez kazne

Predsjednik Komisije Mihailo Jovović poručio da je posebno skandalozno da advokatica, koja je trebalo da zna da potencijalno učestvuje u krivičnom djelu, sa svog mejla šalje “ovakve poruke” novinarki koja je svjedok ubistva za koje je osumnjičen njen klijent

33208 pregleda 80 reakcija 6 komentar(a)
Jovović, Foto: nema
Jovović, Foto: nema

Nedopustivo je da osumnjičeni kriminalac i njegova advokatica u demokratskom društvu pomisle da pošalju ovakvo pismo bilo kom novinaru, a kamoli da to urade novinarki koja je i svjedok ubistva za koje je jedno od njih osumnjičeno.

To je ocijenio predsjednik Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji, nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija Mihailo Jovović, nakon što je novinarka “Vijesti” Jelena Jovanović podnijela krivičnu prijavu protiv Marija Miloševića i njegove advokatice Natalije Karadžić. Novinarka je to učinila nakon što je Karadžić na službenu mejl adresu novinarke i redakcije hronike u kojoj radi, poslala mejl, koji je nazvala demantom, a u kome osumnjičeni za izvršenje dva ubistva navodi gdje novinarka stanuje, insinuirajući da Jovanović stan otplaćuje pišući tekstove o njemu...

Jovović je istakao da je posebno skandalozno da advokatica, koja je trebalo da zna da potencijalno učestvuje u krivičnom djelu, sa svog mejla šalje ovakve poruke.

“Kao predsjednik Komisije i novinar, očekujem da se, pored krivične odgovornosti osumnjičenog kriminalca i njegove pravne zastupnice, koju treba da utvrde državni organi, odgovornošću advokatice Karadžić pozabavi i Advokatska komora. Prijetnje novinarima od bilo koga, a pogotovo od kriminalaca i njihovih pomagača, imaju za cilj da ih spriječe u izvještavanju u javnom interesu, pa predložene izmjene Krivičnog zakona treba hitno usvojiti kako bi im se osigurala dodatna zaštita. U ovom slučaju, prijetnje novinarki Jovanović moguće je okarakterisati i kao pokušaj zastrašivanja svjedoka. Komisiji su dostavljene prijava novinarke i elektronska poruka advokatice i ona će pomno pratiti kako se sprovodi ovaj postupak u policiji i tužilaštvu”, saopštio je on za “Vijesti”.

Advokatica Karadžić pred policijskim inspektorima ispričala je da je dobila pismo od svog klijenta Miloševića, koje je sredila i proslijedila novinarki i redakciji hronike, objavile su juče “Vijesti” nezvanično.

Ona navodno nije pokazala originalni “demanti” Miloševića, koji je samo “sredila”, niti je objasnila kako joj je taj pritvorenik dostavio pismo.

Milošević
Miloševićfoto: Savo Prelević

Karadžić je saslušana u danilovgradskoj policiji, po prijavi koju je protiv nje i Miloševića, zbog ugrožavanja sigurnosti, podnijela novinarka.

Prema saznanjima “Vijesti”, inspektori su njenu izjavu proslijedili postupajućoj tužiteljki Osnovnog državnog tužilaštva - Ivani Petrušić-Vukašević.

Inspektori Sektora kriminalističke policije po nalogu tužilaštva od podgoričkog Višeg suda tražili su dozvolu za saslušanje Miloševića.

”Vijesti” su od Agencije za nacionalnu bezbjednost tražile procjenu bezbjednosti za Jovanović, a hitnu procjenu od nadležnih je tražio i Sindikat medija.

Oni su saopštili da najoštrije osuđuju ugrožavanje bezbjednosti novinarke “navodnim ‘demantijem’ koji je stigao od pritvorenika Marija Miloševića, osumnjičenog za dva ubistva”.

”Zahtijevamo od nadležnih organa da pod hitno rasvijetle sve okolnosti ovog događaja, kao i da urade hitnu procjenu bezbjednosti koleginice Jelene Jovanović. Od Advokatske komore Crne Gore tražimo pokretanje postupka protiv Miloševićeve advokatice Natalije Karadžić, u kome bi se utvrdilo da li je, prenošenjem takvog pisma, postupila u skladu s etikom i pravilima struke i ugrozila bezbjednost novinarke.”

Novinarka je je 28. jula podnijela krivičnu prijavu protiv Miloševića i Karadžić.

Novinarka, koja je svjedok ubistva za koje tužilaštvo sumnjiči Miloševića, navode iz “reagovanja” protumačila je kao ozbiljne prijetnje i pokušaj zastrašivanja i diskreditacije jer informacija o tome gdje stanuje nije javna.

Inspektorima je rekla i da je Milošević ugrozio njenu bezbjednost, optužujući je da ga je svrstala u kavački klan, jer to nije ona učinila.

Tražila je i da tužilaštvo utvrdi na koji način je advokatica Karadžić dobila otkucano pismo Miloševića u Word dokumentu, datirano na 28. jul, s obzirom na činjenicu da zbog obustave rada advokati ne ulaze u Upravu za izvršenje krivičnih sankcija, a da je pritvorenim licima komunikacija ograničena.

Od policije i tužilaštva je, zbog svega, tražila da utvrdi da li je Milošević i ljudi povezani s njim na bilo koji način prate, ali i da utvrde da li je advokatica Karadžić, eventualno, saizvršilac pomaganjem u vršenju više krivičnih djela u sticaju.

Osim krivične, protiv advokatice je podnijela i prijavu Disciplinskom tužiocu Advokatske komore, obrazlažući da je Karadžić, kao pravnik, morala znati da prenošenje prijetećih poruka od osobe osumnjičene za najteža krivična djela, predstavlja pomaganje u izvršenju krivičnog djela.

Bonus video: