Krstović: Pokušavate pobjeći od neznanja

"Pobijedićemo vas i na lokalnim izborima sledeće godine. A tada ćete shvatiti najmanje dvije stvari: kako se u interesu građana i zajedno s njima vodi grad, i kako se to ne radi iz partije, već iz gradskih institucija", kazao je Krstović

3578 pregleda 5 komentar(a)
Krstović, Foto: Demokrate
Krstović, Foto: Demokrate

Predsjednik kluba odbornika Demokrata u Skupštini Glavnog grada, Janko Krstović, kazao je da saopštenje lokalne samouprave najavljuje nestručnu, populističku i katastrofalnu ideju da se na tridesetu godišnjicu proglašenja Crne Gore ekološkom državom otpočne sa pošumljavanjem požarom devastirane Gorice.

"I baš zbog toga, za razliku od prvobitne neznalačke ideje, a zatim i od vašeg krajnje blijedog odgovora u kojem u stilu razmaženih petogodišnjaka pokušavate pobjeći od ogromnog neznanja, veoma sam precizno reagovao", navodi se u reagovanju Krstovića na saopštenje odbornika DPS-a Andrije Klikovca.

"U inicijalnom tekstu se jasno kaže: 'Glavni grad planira da, 20. septembra, na dan 30. godišnjice od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, organizuje akciju pošumljavanja brda Gorica'. A zatim, ni jednog trenutka ne sporeći ono na šta smo reagovali, datum 20. septembar, navodi se 'Da bi se ova akcija realizovala prethodno je neophodno pribaviti saglasnost Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice koja će, na osnovu procjene pričinjene štete, izraditi sanacioni plan sa detaljnim smjernicama o autohtonim vrstama koje treba saditi, broju sadnica, kao i periodu sadnje.' Dakle, negdje se sudarate sami sa sobom; Ili se neće pošumljavati 20. septembra, pa vam je najava baš kako smo kazali krajnje populistička, ili zaista planirate da počnete akciju u najavljenom terminu, što vas čini krajnje nesposobnim neznalicama. Vi odlučite šta ste: neznalice ili obmanjivači", dodaje Krstović.

Kazao je da Demokrate "navijaju" za Podgoricu i Goricu.

"I učinilo bi nas veoma srećnima da ste, bez ove baš nepotrebne reakcije, kao što na kraju i hoćete, odmah shvatili grešku i pošteno rekli da je naša primjedba tačna, da je u interesu građana i promijenili plan. Jer se pošumljavanje zaista ne planira po važnim godišnjicama, nego u skladu sa vremenskim prilikama, ili godišnjim dobima. A struka kaže da je 20. septembra još uvijek ljeto, dakle, u našem gradu vladaju velike vrućine. Stoga, nije vrijeme za sadnju jer su biljke još uvijek aktivne i, ako se tada posade, sadnice će da pretrpe stres i vrlo malo njih će da preživi, čak i uz redovno nalivanje. Zato smo vam objasnili da se to radi pred sam početak ili pred kraj zime, tako da biljke imaju vremena da se ožile i prilagode zemlji prije nego što krenu topli dani."

Demokrate su, podsjeća, pojasnile i da je žrtvovanje tolikog broja sadnica velika šteta za te biljke jer će uginuti, a zatim i ogroman trošak, praktično bacanje novca građana.

"Desetina hiljada eura, ako ne uradite kako vam dobronamjerno kažemo nego onako kako ste jasno najavili. Šta je problem da priznate grešku, gospodine Klikovac? Ljudski je. Svima bi nam ispred ega ili bespotrebne odbrane neznanja morao biti interes ljudi koji ovdje žive i svojim radom finansiraju gradski budžet. Zbog toga smo vam još objasnili, na bazi stručnog znanja, da ovo nije posao za jedan dan, pa ni za jednu godinu. Šteta je ogromna, iskreno vjerujem na veliku žalost svih nas, i trebaće mnogo rada i vremena da se sve obnovi. A da bi se obnovilo, potrebno je ozbiljno raditi, a ne populisati."

Krstović je kazao da je DPS "promašio" i kada se radi o pitanjima kojima su, ocjenjuje, željeli skrenuti fokus sa "katastrofalnog neznanja".

"Znam da je nekom iz DPS-a i sličnih DPS-u jako teško povjerovati da partija ne rukovodi državnim institucijama, ali kod nas je zaista tako. Jer smo se mi za to borili, i na toj ideji vas prošlog avgusta pobijedili jer je građanima dosta partijske države. A pošto vidim da DPS još ne shvata gdje ste, kako i zbog čega izgubili, pobijedićemo vas i na lokalnim izborima sledeće godine. A tada ćete shvatiti najmanje dvije stvari: kako se u interesu građana i zajedno s njima vodi grad, i kako se to ne radi iz partije, već iz gradskih institucija. Tad će vam sve biti jasno", zaključio je odbornik Demokrata.

Bonus video: