Sopot i Dražin vrt zbog izuzetne vrijednosti biodiverziteta stavljeni pod preventivnu zaštitu

Pojasnili su da su istraživanja vrste Savalia savaglia Bertoloni u Crnoj Gori pokazala njeno prisustvo samo u Bokokotorskom zalivu, kada je utvrđeno nešto manje od 1.000 kolonija Zlatnog korala, što je, kako kažu, dvostruko više od svih poznatih kolonija ove vrste u čitavom Mediteranu

7483 pregleda 1 komentar(a)
Bokokotorski zaliv, Foto: Shutterstock
Bokokotorski zaliv, Foto: Shutterstock

Lokaliteti Sopot i Dražin vrt u Bokokotorskom zalivu stavljeni su pod preventivnu zaštitu zbog izuzetne vrijednosti biodiverziteta, a posebno koraligene zajednice vrste Savalia savaglia Bertolini (Zlatni koral) koje su izložene značajnom antropogenom pritisku, saopšteno je iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

To je, kako navode, odlučeno na sjednici Vlade, održanoj 30. jula.

"Prema rezultatima projekta GEF Adriatic, lokaliteti Sopot i Dražin vrt na kojima su kolonije vrste Savalia savaglia (Zlatni koral) konstatovane u najvećoj brojnosti, predstavljaju reprezentativna staništa vrste na području Mediterana, koja se zbog svoje jedinstvenosti, rijetkosti i ugroženosti svrstavaju u posebne rezervate prirode", saopštili su.

Pojasnili su da su istraživanja vrste Savalia savaglia Bertoloni u Crnoj Gori pokazala njeno prisustvo samo u Bokokotorskom zalivu, kada je utvrđeno nešto manje od 1.000 kolonija Zlatnog korala, što je, kako kažu, dvostruko više od svih poznatih kolonija ove vrste u čitavom Mediteranu.

Najveće populacije su, ističu, zabilježene na lokalitetima Sopot i Dražin Vrt, a osim ova dva lokaliteta, znatno manja brojnost populacija je konstatovana kod rta Sv. Nedjelja, zatim kod ostrva Sv. Đorđe i u široj zoni Strpa ka Lipcima.

"Preventivna zaštita ovih lokaliteta rezultat je saradnje između nacionalnih institucija. Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma finalizovalo je Predlog odluke, Stručnu analizu o potrebi preventivne zaštite morskih lokaliteta Sopot i Dražin vrt izradila je Agencija za zaštitu životne sredine u saradnji sa Institutom za biologiju mora, koji je takođe ukazao na značaj zaštite ovih lokaliteta i radio na prikupljanju podataka, uz podršku projekta GEF Adriatic. Na inicijativu Instituta za biologiju mora, Opština Kotor je pokrenula postupak stavljanja ovih lokaliteta pod preventivnu zaštitu. Značajno je pomenuti i podršku koju je pružilo JPMD kroz finansiranje čišćenja ovih lokaliteta od čvrstog otpada i ograđivanja i obilježavanja lokaliteta", saopštili su iz ovog resora.

Prema njihovim riječima, u saradnji sa pomenutim institucijama, NVO i civilnim sektorom predano rade na uspostavljanju potrebne zaštite prirodnih vrijednosti i obezbjeđivanju efikasnog upravljanja ovim lokalitetima u obalnom području Crne Gore.

Kažu da je ovo još jedna u nizu aktivnosti kojima potvrđuju opredjeljenje Crne Gore da se održivo razvija kao ekološka zemlja.

Lokaliteti se nalaze u Bokokotorskom zalivu i pripadaju Opštini Kotor: Sopot pripada MZ Risan, dok se Dražin vrt nalazi u sklopu MZ Perast.

Bonus video: