INTERVJU DEJAN LJEVANIĆ

Kreiramo budućnost skijanja na Balkanu

Gradimo pet novih instalacija, sistem osnežavanja, osvetljenje staza, a Državi se višestruko vratilo ulaganje u ski infrastrukturu, jer smo izabrali prave projekte i još brže realizovali

38676 pregleda 70 reakcija 0 komentar(a)
Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanić, Foto: OI Jahorina
Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanić, Foto: OI Jahorina

"Tokom prethodne 4 godine realizovali smo niz projekata na Jahorini, stvorili smo povoljne uslove za investiranje i naš poslovni rezultat u odnosu na baznu 2016 godinu povećan je za 600 odsto. Trudom i radom pokazujemo da Jahorina može da ide napred, sve što radimo ostavljamo onima koji dolaze iza nas, mladima“ kaže direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanić.

Mnogo ste uradili u prethodnom periodu, godišnje 20 projekata paralelno. Pokrenuli ste privredu i stvorili ste pozitivnu klimu za investitore, na koji način?

Trenutno završavamo niz investicija u vrednosti 99 miliona KM, a time i našu misiju na Jahorini. Pored naših aktivnosti, na Jahorini se trenutno gradi na preko 250.000 m2 investicija u hotelske objekte i apartmane ukoliko to pomnožimo sa cenom kvadrata od 5.000 KM koliko je trenutno kvadrat na Jahorini dođemo po podatka da se radi o 1.250.000.000 KM privatnog kapitala.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina

Zahvaljujući investicijama koje smo pažljivo birali i kojima pametno upravljamo stvorili smo više nego povoljne uslove za investiranje. Ono što uvek ističem, lako je nešto sagraditi, ali je teško time upravljati na pravi način, a mi smo to uspeli. Zagarantovanim skijanjem, poboljšanjem skijaške infrastrukture i letnjom sezonom na Jahorini koja traje više od 60 dana stvorili smo sigurnost investitorima.

Šta je tajna vašeg uspjeha?

Mislim da moramo ići korak ispred i da planiramo naše korake na vreme. Mi kao Olimpijski centar Jahorina smo upravo zato i postigli dobar rezultat. Planiranje, dobro predviđanje situacije dovodi do rezultata. U ovoj sezoni smo očekivali da će biti situacija sa koronavirusom pa smo pooštrili mere u ski centru, davali smo kovid garancije svim skijašima u momentu kada su bukirali i napravili smo istorijski rezultat. Na Jahorini je ove godine bilo 265.000 skijaša, čija je prosečna potrošnja oko 1.000 KM, dolazimo do iznosa od 265.000.000 KM. Znači ključ je u pravom odabiru investicija i njihovoj brzoj realizaciji, što je jako bitno. Pravi parametar, na koji niko ne može da utiče je cena real estatea, a na Jahorini se za 4 godine povećala 12 puta.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina

Nedavno ste izjavili da gradite više nego ikada do sada, šta će to dočekati skijaše na Jahorini sledeće zimske sezone? Da li će svi projekti biti završeni?

Kao što sam već rekao, brzina realizacije projekata je od ključne važnosti, a najviše zbog činjenice, da kada se projekat realizuje u toku jedne letnje sezone, on već na zimu počinje da „zarađuje“, a ako se prolongira na dve ili više godina, skijaški centar je samo u gubitku. Mi ćemo sve projekte završiti do početka zimske sezone, a radi se o sledećim projektima:

GONDOLA POLJICE – Ogromna investicija, najvažniji projekat, najsavremenija Gondola na najfrekventijoj lokaciji Poljice, sa najnovijom tehnologijom, svjetlosnim efektima, najnovijim kabinama i povećanim kapacitetom od 3.600 skijaša na sat. Njen polaz i izlaz će kreirati poznata italijanska dizajnerska kuća Pinifarina. U polaz će biti smeštena sva prodajna mjesta i drugi prateći sadržaji, a izlaz će biti povezan toplom vezom sa Olimpijskim barom.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina

ŠESTOSEDNE ŽIČARE RAJSKA DOLINA I TRNOVO – U toku su radovi i na izgradnji dva šestoseda, radovi na izgradnji šestoseda u Rajskoj dolini čiji će kapacitet biti 2.400 skijaša na sat su već pri kraju. Planirano je i prebacivanje instalacije šestosed Poljice sa kapacitetom od 2.400 skijaša na sat u naselje Trnovo. Ovaj deo Jahorine dobija i nove ski staze koje će biti prekrivene sistemom osnežavanja ali i ski vrtić sa pokretnom trakom i zabavnim rekvizitima za najmlađe.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina

DVA SKI LIFTA TIPA SIDRO – Najlepši dio Jahorine, čuvena Rajska dolina će biti upotpunjena sa još dva ski lifta, nazvana Javor, koji će prevoziti skijaše skroz do polaza staze Spust gdje se 84. godine održalo olimpijsko takmičenje. Kapacitet ove dve instalacije je ukupno 1950 skijaša na sat.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina

SISTEM OSNEŽAVANJA NA 7 KM SKI STAZA – Već postojeći, Technoalpin sistem osnežavanja dobija svoju nadogradnju na 7 km ski staza. U planu je da se izvrši ugradnja ukupno 29 uređaja od čega 15 lansera i 14 snežnih topova. Implementacijom ovog projekta Jahorina će imati ukupno 18 km ski staza prekrivenih sistemom za veštačko osnježavanje.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina

OSVETLJENJE SKI STAZE NOVAK ĐOKOVIĆ – Jedina planina koja je dobila tu privilegiju da njena ski staza nosi naziv najboljeg tenisera Novaka Đokovića. Ljubitelji noćnog skijanja će se sigurno obradovati projektu osvetljena upravo ove ski staze, Novak Đoković, dužine 1.000m koje će dodatno proširiti ponudu u večernjem terminu na ukupno 5 km ski staza za noćno skijanje.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina

MODERNIZACIJA DVOSEDA OGORJELICA – Polazna i izlazna stanica čuvenog dvoseda Ogorjelica koji je najveći podsetnik na period Olimpijade će dobiti novi moderniji izgled. Izgled ovog projekta već izaziva sjajne reakcije i mnoštvo pozitivnih komentara.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina

PROŠIRENJE UGOSTITELJSKOG OBJEKTA OLIMPIJSKI BAR – Ugostiteljski objekat poznat po najboljoj gastronomskoj ponudi smešten na samom vrhu planine, kod velikog jezera dobija novu terasu sa najlepšim pogledom na planinske vrhove. Terasa Olimpijskog bara se širi za 400m2, na dve etaže, sa još jednom kuhinjom i svim pratećim elementima. U svom obnovljenom ambijentu Olimpijski bar će moći da primi znatno veći broj ljubitelja planine.

OI Jahorina
foto: OI Jahorina
Preporučujemo za Vas