zaprimili 359 prekršajnih predmeta u hitnom postupku

Đukanović: Sudijama u Budvi već dva mjeseca ne isplaćuju nadoknade za dežurstva i pripravnost

Zbog naglog porasta hitnih predmeta, koji su iz godine u godinu sve složeniji, kako je naveo Đukanović, sudije su bile prinuđene da odlože određeni broj ročišta u redovnim predmeta, što dodatno usložnjava njihov rad i efikasnost.

7197 pregleda 1 komentar(a)
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović
Budva (Ilustracija), Foto: Vuk Lajović

Sudije Suda za prekršaje u Budvi su zaprimile čak 359 prekršajni predmet u hitnom postupku.

To je saopštio zamjenik predsjednika Suda za prekršaje u Budvi i sudija portparol Marko Đukanović.

"Najveći broj predmeta, imajući u vidu njihovu prirodu, zaprimljen je nakon završetka radnog vremena, kao i za dane vikenda i državnih praznika (13 i 14 jul). Dominirali su predmeti iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima (vožnja pod dejstvom alkohola, odbijanje alkotestiranja, izazivanje saobraćajnih nezgoda), Zakona o javnom redu i miru, Zakona obstrancima i Zakona o sprječavanju zloupotrebe droga. Zbog intenziviranog rada Uprave za inspekcijske poslove u periodu ljetnje turističke sezone, te ogromnog broja izvršenih inspekcijskih nadzora u oblasti sanitarnih, turističkih, tržišnih poslova, bezbjednosti hrane, zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, u hitnom postupku su obrađivani i predmeti u kojima su počinioci prekršaja strani državljani, ili pak pravna lica koja su u njihovom vlasništvu”, kazao je Đukanović.

Zbog naglog porasta hitnih predmeta, koji su iz godine u godinu sve složeniji, kako je dodao, sudije su bile prinuđene da odlože određeni broj ročišta u redovnim predmeta, što dodatno usložnjava njihov rad i efikasnost.

"Uz pomenute okolnosti, za ukazati je da sudije sudova za prekršaje, kao i službenici koji im asistiraju u radu već drugi mjesec ne ostvaruju nadoknadu zarade po osnovu dežurstva i pripravnosti, pa se ponovo apeluje na Vladu Crne Gore, Sudski savjet, Udruženje sudija i reprezentativne sindikate da se najhitnije riješi problematika u vezi sa načinom isplate nadoknade zarade za rad sudija i službenika po osnovu pripravnosti i dežurstva. Sud za prekršaje u Budvi će i dalje nastaviti da obavještava javnost o radu i funkcionisanju suda”, saopštio je Đukanović.

Preporučujemo za Vas