Kažnjen Krivokapić i sedam ministara

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila da su Krivokapić i više od polovine članova njegove Vlade prekršili Zakon jer nisu prijavili tačne prihode i imovinu. U četvrtak podnijeti zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka protiv tri ministra

89065 pregleda 991 reakcija 128 komentar(a)
Premijer Krivokapić i ministri za koje je Agencija utvrdila da su prekršili Zakon, Foto: Jelena Bujišić
Premijer Krivokapić i ministri za koje je Agencija utvrdila da su prekršili Zakon, Foto: Jelena Bujišić

Zbog toga što nisu prijavili sve prihode i imovinu, Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da su premijer Zdravko Krivokapić i većina njegovih ministara prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

“Agencija je izdala prekršajne naloge kojima su javni funkcioneri Mladen Bojanić, Jelena Borovinić Bojović, Olivera Injac, Jakov Milatović, Đorđe Radulović, Tamara Srzentić, Ratko Mitrović i Zdravko Krivokapić kažnjeni novčanim kaznama u iznosu od po 500 eura”, navodi se u odgovoru “Vijestima” iz institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da u izvještajima o prihodima i imovini dostavi tačne i potpune podatke. Za one koji to ne urade, propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

S obzirom na to da su svima njima izdati prekršajni nalozi, izrečena im je najniža novčana kazna.

Prvog marta izdati su prekršajni nalazi za dva ministra – kapitalnih investicija Bojanića i zdravlja Borovinić Bojović, dan kasnije za ministre odbrane Injac, ekonomije Milatović, vanjskih poslova Radulovića i javne uprave, digitalnog društva i medija Srzentić, a trećeg marta za Mitrovića, ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Prekršajni nalog na ime premijera izdat je 9. marta.

On se sam najčešće našao u središtu pisanja medija zbog navoda da, između ostalog, nije prijavio prihode svih članova porodice.

Prekršajni nalozi nisu dostupni javnosti, kao ni njihov sadržaj.

Kršenje Zakona odnosi se na imovinske kartone koji su premijer i ministri dostavili Agenciji u roku od 30 dana po stupanju na javnu funkciju. Vlada je izabrana 4. decembra.

U međuvremenu su premijer i njegovih tadašnjih 12 ministra imali obavezu da Agenciji dostave i redovne godišnje imovinske kartone.

Redovni godišnji imovinski kartoni dostavljaju se najkasnije do 31. marta i u njima se prijavljuje stanje za prošlu godinu.

U međuvremenu je Agencija, provjerom redovnih godišnjih imovinskih kartona, utvrdila nepravilnosti u slučaju više ministara, pa je protiv njih pokrenula prekršajne postupke.

“Agencija je protiv javnih funkcionera Jelene Borovinić Bojović, Vesne Bratić i Aleksandra Stijovića 29. jula podnijela zahtjeve za pokretanje prekršajnih postupaka zbog nedostavljanja tačnih i potpunih podataka u redovnim godišnjim izvještajima o prihodima i imovini,” navodi se u odgovoru.

Bratić je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta, a Stijović poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Vijesti” su u petak objavile da je Bojović Borovinić kažnjena zbog kršenja Zakona i da se protiv nje vodi još jedan postupak, nakon što se njen suprug, poslanik Demokratskog fronta Dragan Bojović, na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju žalio da je meta Agencije.

Predstavnici Agencije su na sjednici Odbora kazali da samo rade svoj posao i da on i njegova porodica nisu meta.

Agencija je početkom godine objavila odluke po kojima su bivši premijer Duško Marković i sedam ministara u njegovoj Vladi prekršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Tada je utvrđeno da Marković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i ministri unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, odbrane Predrag Bošković, ekonomije Dragica Sekulić, javne uprave Suzana Pribilović, prosvjete Damir Šehović i sporta Nikola Janović nisu mogli ostati više od dva mjeseca na tim pozicijama nakon što su postali poslanici u Skupštini Crne Gore. Svi su i sada poslanici sem Simovića, koji je bio predsjednik Opštine Nikšić.

Bonus video: