Ko nema izabranog doktora, mora lično po kovid potvrdu

Građani koji nemaju izabranog ljekara zbog prebukiranosti ne mogu preuzeti kovid potvrdu onlajn. Sagovornici tvrde i da im u većini objekata niko nije tražio dokaz o vakcinaciji

47278 pregleda 181 reakcija 11 komentar(a)
Foto: SAVO PRELEVIC
Foto: SAVO PRELEVIC

Građani koji su vakcinisani protiv koronavirusa, a nemaju izabranog doktora, ne mogu preuzeti onlajn digitalnu potvrdu koja im je potrebna za ulazak u ugostiteljske objekte, diskoteke, posjete festivalima i sportskim događajima...

Više njih “Vijestima” je juče kazalo da nisu mogli da dobiju registracioni pin, odnosno šifru, za nalog na portalu eZdravlje i to samo zbog toga što nisu uspjeli da se registruju kod izabranog doktora, zbog prebukiranosti tih ljekara u domovima zdravlja.

Digitalna potvrda se, osim kod izabranog doktora i na vakcinalnim punktovima, može preuzeti i onlajn, putem portala eZdravlje ili istoimene aplikacije. Za registraciju je potrebno upisivanje matičnog broja, broja zdravstvene knjižice ili nove lične karte i telefona, nakon čega osiguranik dobija PIN putem sms poruke.

digitalna potvrda
foto: Screenshot

Prijavljivanje se vrši uz broj zdravstvene knjižice ili nove lične karte i PIN. Ukoliko je osiguranik zaboravio ili izgubio PIN, novu lozinku može da dobije takođe putem portala eZdravlje, sa naslovnice, klikom na opciju “zahtjev za dobijanje PIN-a”.

Nakon što se prijavi, osiguranik digitalnu potvrdu može preuzeti u PDF formatu iz kategorije COVID POTVRDA.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke prisustvovale su juče dopremanju prve isporuke od najavljenih preko 150.000 doza Fajzer vakcina. Kontingenti će stizati svake nedjelje, a iz Ministarstva je saopšteno da bi do kraja sljedećeg mjeseca trebalo da bude isporučeno preko 100.000 doza a ostatak u posljednjem kvartalu.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) su kazali da će od sjutra nastaviti vakcinacija Fajzerom, a da će se prvo imunizacija vršiti na punktovima u Bijelom Polju, Beranama, Nikšiću, Pljevljima, Herceg Novom, Kotoru, Baru i Podgorici a sljedeće sedmice i u ostalim opštinama.

Građani su juče takođe tvrdili da im u većini ugostiteljskih objekata koje su posjetili tokom vikenda i juče nisu tražili potvrde neophodne za boravak u unutrašnjosti kafića i restorana. Ugostitelji su, uglavnom, saopštili da mjere treba revidirati i da su diskriminisani jer se zaposleni moraju vakcinisati, ali ne i zdravstveni radnici, a pojedini su najavili i proteste.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) kazali su da je prošle sedmice izvršeno 1.655 pregleda i utvrđena 51 nepravilnost. Pojasnili su da je najviše nepravilnosti utvrdili turistička i tržišna inspekcija, a zdravsvena inspekcija jedan slučaj nepoštovanja rješenja o samoizolaciji.

”Za počinjene prekršaje, inspektori su izdali 48 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 31.200 eura i podnijeli šest zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka područnim sudovima za prekršaje (kojima se od sudova zahtijeva izricanje viših kazni od onih propisanih koje se mogu izreći na licu mjesta)”, rekli su iz UIP. Kazali su da se najveći broj nepravilnosti odnosio na nenošenje zaštitne maske zaposlenih i korisnika usluga u objektu i to najviše u Baru, Ulcinju i Budvi.

Novi koronavirus registrovan je kod još 92 osobe, od kojih je 17 turista, dok je od posljedica infekcije preminuo jedan pacijent iz Bijelog Polja, starosti 61 godine.

Iz IJZ su kazali da je iz Podgorice 26 pozitivnih, Budve 15, Kotora deset, Cetinja i Ulcinja po osam, Nikšića i Heceg Novog po sedam, Bara pet, Berana četiri i iz Bijelog Polja i Pljevalja po jedan.

Bonus video: