Podgorica među gradovima koji će dobiti tehničku pomoć za razvoj klimatskih projekata

"Kroz tehničku pomoć obezbeđenu od strane donatora, fond teži da mobiliše oko četiri milijardi eura investicija da pomogne gradovima koji se suočavaju sa nedovoljnim kapacitetima da svoje klimatske ciljeve pretoče u konkretne projekte za finansijere"

3240 pregleda 2 komentar(a)
Foto: eib.org
Foto: eib.org

Fond za finansiranje klimatskih aktivnosti u gradovima kojim upravljaju Svjetska banka i Evropska investiciona banka (EIB) u saradnji sa GIZ-om objavio je drugu listu gradova koji će dobiti besplatnu tehničku i savjetodavnu pomoć za pripremu projekata za zaštitu životne sredine.

Pored Podgoricem na listi se naleze i gradovi iz Ekvadora, Južne Afrike, Meksika, Ukrajine i države Vanuatu.

Projekti koje će fond finansirati obuhvataju ozelenjavanje urbanih površina, energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, održivi transport i upravljanje otpadnim vodama i vodovod.

"Kroz tehničku pomoć obezbeđenu od strane donatora, fond teži da mobiliše oko četiri milijardi eura investicija da pomogne gradovima koji se suočavaju sa nedovoljnim kapacitetima da svoje klimatske ciljeve pretoče u konkretne projekte za finansijere. Među gradovima koji će dobiti sredstva iz ovog fonda je i Podgorica za projekat mapiranja određenih javnih građevina koje bi mogle da se postanu energetski efikasnije", saopšteno je iz Evropske investicionae banke.

Potpredsjednik EIB-a Ambros Fajole kazao je da gradovi širom svijeta proizvode dvije trećina emisije CO2 na globalnom nivou.

"Mnogi se suočavaju sa razornim posljedicama klimatskih promjena, a pandemija kovida-19 je još više otežala rješavanje ovog problema. Fond za gradove pokazuje da kroz saradnju i partnerstvo možemo da podržimo gradove u zemljama od Meksika do Ukrajine kako bi od ideje pretočile u održive projekte. Želim da se zahvalim gradovima, Svjetskoj banci i našim donatorima i partnerima iz mreže gradova na sjajnoj saradnji kako bismo zajedno ostavili ciljeve u okviru fonda", rekao je Fajole.

Bonus video: