Džonson i Džonson traži registraciju u CG

Kompanija Moderna koja proizvodi vakcine protiv kovida koje su slične vakcini Fajzer, nije pokazala interesovanje da registruje svoju vakcinu na tržištu Crne Gore

5767 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kompanija Džonson i Džonson koja proizvodi vakcinu, koju je odobrila Evropska agencija za ljekova (EMA), predala je prošle sedmice zahtjev za registraciju vakcine u Crnoj Gori, kazala je Maja Stanković iz Instituta za ljekova i medicinska sredstva (CInMED).

"Mi očekujemo da će taj proces registracije, jer je već registrovana u EU, ići ubrzanom dinamikom”, navela je Stanković, u Jutranjem programu TVCG.

Kompanija Moderna koja proizvodi vakcine protiv kovida koje su slične vakcini Fajzer, nije pokazala interesovanje da registruje svoju vakcinu na tržištu Crne Gore.

"Niti su podnijeli zahtjev, niti imamo najavu da će se to desiti”, saopštila je Stanković.

Stanković je kazala da je masovna imunizacija u Crnoj Gori veliki izazov, kao i da je potvrđeno da su sve vakcine dobrog bezbjednog profila, što pokazuju istraživanja sprovedena u saradnji sa Institutom za javnog zdravlja.

"Do sada su prijavljene 362 neželjene reakcije na vakcine protiv kovida", kazala je Stanković.

Ona pojašnjava da se taj broj stavlja u kontekst ukupno datih doza. Zaključno sa jučerašnjim danom u Crnoj Gori dato je oko 335.000 doza.

"Dobijamo stastistiku da je na svakih 5000 primljenih doza, prijavljeno pet sumnji na neželjene reakcije", kazala je Stanković i dodala da vakcinu kao moćno sredstvo moramo da iskoristimo.

Ona je dodala da su najčešće neželjene reakcije bol na mjestu primjene, glavobolja, mučnina, bol u mišićima i zglobovima, te da se spontano povlače.

"Više od 90 odsto prijava neželjenih događaja, od 362, su oni oni neželjeni događaju koji nijesu ozbiljni", zaključila je Stanković.

Bonus video: