brže do gusinje i plava

Otvoren granični prelaz Zatrijebačka Cijevna - Grabon

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru je napisao da je granični prelaz nova šansa za razvoj sjevera Crne Gore i bolje povezivanje ljudi

61617 pregleda 629 reakcija 108 komentar(a)
Krivokapić, Abazović i Rama, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Abazović i Rama, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.08.2021. 15:59h

Zajednički granični prelaza između Crne Gore i Republike Albanije, Zatrijebačka Cijevna - Grabon, svečano je otvoren danas.

Granične prelaz otvorili su premijer Zdravko Krivokapić i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama uz prisustvo Hermana Špica, otpravnika poslova Delegacije EU u Crnoj Gori.

Granični prelaz izgrađen je 2017. godine uz podršku Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija, a sve u cilju povezivanja Podgorice i Gusinja preko teritorije Albanije.

Kako je saopšteno iz Vlade, radovi na izgradnji koštali su oko 720.000 hiljada eura, od čega je Evropska unija obezbijedila skoro pola miliona eura.

"Otvaranje predmetnog zajedničkog graničnog prelaza sa Republikom Albanijom usmjereno je ka sveobuhvatnoj valorizaciji turističkih, ekonomskih i privrednih resursa obje države. Zajedničkim sprovođenjem graničnih procedura od strane policija i carina Crne Gore i Republike Albanije, pojednostaviće se i ubrzati prelaženje državne granice principom jednog zaustavljanja, racionalnije koristiti resursi, smanjiti troškovi transporta roba u duhu implementacije Projekta Transportne zajednice „CONNECTA“, unaprijediti saradnja između graničnih službi i efikasnije sprečavati i otkrivati svi oblici prekograničnog kriminala", navodi se u saopštenju.

Crna Gora sada ima tri zajednička granična prelaza - dva sa Albanijom i jedan sa Bosnom i Hercegovinom, i to: Sukobin – Murićani, otvoren 2009. godine i Vraćenovići-Deleuša otvoren 2020. godine.

"Vlada posebnu zahvalnost duguje Evropskoj uniji na pomoći i podršci u izgradnji granične infrastrukture, ostvarujući partnerstvo, međusobno povjerenje i zajedničku odgovornost za bezbjednost granica, kao uslova unutrašnje bezbjednosti i dijela ukupnog bezbjednosnog sistema države", navodi se u saopštenju Vlade.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru je napisao da je granični prelaz nova šansa za razvoj sjevera Crne Gore i bolje povezivanje ljudi.

"Spojili smo Podgoricu sa Gusinjem i Plavom na 90 kilometara i 90 minuta vožnje", napisao je Abazović.

Preporučujemo za Vas