Kod kardiologa u oktobru, gastroenterologa u novembru

Liste čekanja u KC znatno duže nego u martu. Menadžment tvrdi da su kraće nego u Ljubljani i da su morali da nadoknade prošlogodišnje obustavljene preglede

29858 pregleda 507 reakcija 64 komentar(a)
Liste čekanja duže nego prije pet mjeseci za većinu pregleda, Foto: BORIS PEJOVIC
Liste čekanja duže nego prije pet mjeseci za većinu pregleda, Foto: BORIS PEJOVIC

Svi termini za pregled gastroenterologa, gastroskopiju i kolonoskopiju popunjeni su do 1. novembra, dok se na prvi kardiološki pregled čeka najmanje dva i po mjeseca.

Više građana prethodnih dana obratilo se “Vijestima”, tvrdeći da su prilikom posjete izabranim doktorima informisani da nema slobodnih termina za zakazivanje pregleda kod više specijalista. U Kliničkom centru (KC), međutim, tvrde da se u toj ustanovi kraće čeka na mnoge usluge nego u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Ljubljana, brojnim javnim zdravstvenim ustanovama u okruženju, ali i pojedinim zemljama Evropske unije.

Kazali su da su od 11. januara do danas na Poliklinici KC nadoknadili “sve preglede obustavljene tokom prošle godine”. Uporedni podaci pokazuju da su liste čekanja sada duže nego u martu, kada se prvi pregled kod većine specijalista zakazivao uglavnom u roku od mjesec.

Iz KC su “Vijestima” odgovorili da je prvi slobodan termin za redovan pregled kod kardiologa 13. oktobar, dok se hitni pregledi zakazuju tek za mjesec i po.

”Prvi slobodan termin za hitan i/ili prioritetan pregled kod kardiologa u Interventnoj kardiološkoj ambulanti KC je 16. septembar. Naglašavamo da svi pacijenti s uputom hitno i hitnim kardiološkim stanjima obavljaju preglede kod kardiologa u Urgentnom centru 24 sata dnevno”, saopšteno je.

Kazali su da je prvi slobodan termin za redovan pregled kod reumatologa 24. oktobar, dok se hitni rade svakim radnim danom od sedam do 15 sati. U martu se kod istog specijaliste, prema podacima dostavljenim iz te ustanove, čekalo nepun mjesec.

Iz KC su rekli da su svi termini za gastroenterologa i endoskopske preglede popunjeni do novembra, ali da se nadaju da će početi s radom reformisana platforma za zakazivanje polikliničkih pregleda, ne samo u KC, već i u svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Ta platforma, tvrde, omogućiće “još brži pristup specijalističkim pregledima i dijagnostičkim procedurama bez izlišnih odlazaka kod izabranih doktora”.

”Drugi faktor koji utiče na rad Poliklinike je reorganizacija kompletnog zdravstvenog sistema zbog eventualnog nastupajućeg novog talasa epidemije koronavirusa. Ranije je saopšteno da će, u tom slučaju, javni zdravstveni sistem biti organizovan na nivou sjever-centar-jug uz odluku da KC mora da nastavi svoj redovan rad. Zbog svega navedenog, u poređenju s UKC Ljubljana, njihovi pacijenti imaju ranije termine za gastroenterologa i to u avgustu ove godine. Međutim, termini za gastroskopiju i kolonoskopiju u Ljubljani se čekaju čak do marta 2023”, odgovorio je v.d. direktora Poliklinike dr Rifat Međedović.

U toj ustanovi tvrde da se termini kod imunologa u sistemu zakazivanja otvaraju krajem prethodnog mjeseca za naredni i da će novi, za septembar, da budu dostupni krajem avgusta.

Prvi slobodan termin za redovan pregled kod hematologa je 20. septembar, a iz KC poručuju da naši pacijenti kod tog specijaliste “čekaju osam mjeseci kraće od pacijenata u Ljubljani”. Poređenja radi, pacijenti su u KC u martu na prvi pregled hematologa čekali 20 dana.

Iz KC su rekli da se doplersonografski pregledi zakazuju za 25. oktobar, dok je prvi slobodan termin za pregled magnetnom rezonancom u toj ustanovi 12. septembar.

”Imajući u vidu da je KC prošle godine više puta zatvaran za sve redovne preglede, ali i to da od decembra 2020. do danas odlučno sve vrijeme paralelno radimo na oba fronta - i kovid i ne-kovid, izvjesno je da su liste čekanja u prvih sedam mjeseci ove godine kraće, a ljekari brže dostupni nego što je to bio slučaj tokom prethodne. Konkretno, sve što je na Poliklinici bilo obustavljeno tokom 2020, od 11. januara do danas je u potpunosti nadoknađeno”, saopštili su iz KC.

Međedović je naglasio da od 11 specijalističkih i dijagnostičkih procedura koje su “Vijesti” navele u pitanjima, čak u deset slučajeva pacijenti dobijaju “značajno brže uslugu od pacijenata uglednog UKC Ljubljana”.

”Ljekari, kao i sve ostale profesije, imaju pravo na godišnji odmor. Sada se ne dešava ništa što nije praksa oduvijek. Posebno nakon godinu i po neprestane borbe s koronavirusom, uz obavljanje svih ostalih redovnih obaveza. Podsjećamo da je KC zbog epidemije, u martu, aprilu, oktobru i novembru 2020. bio zatvoren za sve redovne pacijente što je uslovilo nagomilavanje redovnih obaveza”, rekao je on.

Liste čekanja i dalje nisu javne

Iako je Pravilnikom koji je Ministarstvo zdravlja usvojilo još 2017. godine definisano da zdravstvene ustanove svakog dana na vidnom mjestu ističu liste čekanja, to ni danas nije slučaj. Takođe, Pravilnik nije ispoštovan ni u dijelu da Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje objavljuju na internet stranici liste čekanja svih bolnica.

Iz KC su “Vijestima” dostavili linkove sa sajta UKC Ljubljana, na kojem se mogu pronaći informacije o tome kada su dostupni prvi termini za preglede specijalista, dok njihove liste čekanja nisu ažurirane od aprila ove godine.

Iz te ustanove su odgovorili da je u toku rekonstrukcija postojećeg sajta KC i da je u planu da, prvi put u istoriji bolnice, onlajn budu dostupne i ažurirane liste čekanja na polikliničke preglede.

Bonus video: