Između državljanki Crne Gore i Bosne i Hercegovine

U Podgorici zaključeno prvo istopolno partnerstvo

"Glavni grad čestita partnerkama na sklopljenom životnom partnerstvu, uz poruku da je sloboda apsolutna kategorija i svaki čovjek, bez izuzetka, treba da uživa jedanka prava i živi u skladu sa ličnim opredjeljenjem", piše u saopštenju

13641 pregleda 35 reakcija 35 komentar(a)
Sala za vjenčanja Glavnog grada, Foto: PG Biro
Sala za vjenčanja Glavnog grada, Foto: PG Biro

U Podgorici je danas zaključeno prvo istopolno životno partnerstvo između državljanki Crne Gore i Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako su kazali, matičari Sekretarijata za lokalnu samoupravu su partnerke upoznali sa pravima i obavezama, shodno odredbama Zakona o partnerstvu lica istog pola, nakon čega su partnerke dale saglasnost za sklapanje partnerstva.

"Podsjećamo, Sekretarijat za lokalnu samoupravu je ranije preduzeo sve neophodne korake u cilju adekvatne implementacije Zakona, te su matičari Glavnog grada pohađali seminare i obuke na tu temu, koje je organizovala crnogorska LGBTQ asocijacija Queer Montenegro i nevladina organizacija Juventas. Zapošljeni u Sekretarijatu upoznali su se sa detaljima o polnom i rodnom indetitetu, značenjima termina i pravima pripadnika LGBTIQ zajednice, te su bez poteškoća pristupili sklapanju ovih životnih partnerstava. Glavni grad čestita partnerkama na sklopljenom životnom partnerstvu, uz poruku da je sloboda apsolutna kategorija i svaki čovjek, bez izuzetka, treba da uživa jedanka prava i živi u skladu sa ličnim opredjeljenjem", piše u saopštenju Glavnog grada.

Preporučujemo za Vas