predviđeno Djelimičnim kadrovskim planom

Nišavić: Planirano zapošljavanje 139 ljudi u državnoj upravi

Prema njenim riječima, organi su kao razloge za povećanje broja zaposlenih naveli izmijenjene nadležnosti, obaveze preuzete u postupku pristupanja Evropskoj uniji (EU) i ostvarivanje strateških ciljeva

13212 pregleda 6 komentar(a)
Uprava za kadrove, Foto: Luka Zeković
Uprava za kadrove, Foto: Luka Zeković

U organima državne uprave se, u toku ove godine, planira zapošljavanje 139 osoba, od čega 43 na neodređeno i 96 na određeno vrijeme, kazala je vršiteljka dužnosti direktorice Uprave za kadrove, Jovana Nišavić.

To je, kako je navela, predviđeno Djelimičnim kadrovskim planom koji je nedavno usvojila Vlada.

Nišavić je agenciji MINA kazala da se zapošljavanje odnosi uglavnom na popunu nedostajućeg visokorukovodnog, kao i ekspertsko rukovodnog i ekspertskog kadra, koja će se vršiti putem internih oglasa i javnih konkursa i oglasa.

Prema njenim riječima, organi su kao razloge za povećanje broja zaposlenih naveli izmijenjene nadležnosti, obaveze preuzete u postupku pristupanja Evropskoj uniji (EU) i ostvarivanje strateških ciljeva.

Među razlozima za povećanje broja zaposlenih su, kako je kazala, i stvaranje uslova za nesmetano funkcionisanje novoformiranog organa i obavljanje poslova iz njegove nadležnosti, kao i popunjavanje radnih mjesta koja su ostala upražnjena prestankom radnog odnosa državnih službenika po sili zakona.

Organi koji su obuhvaćeni Djelimičnim kadrovskim planom su ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, vanjskih poslova, javne uprave, digitalnog društva i medija, zdravlja, ekonomskog razvoja, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo ekologije.

Planom su obuhvaćeni i resori prostornog planiranja i urbanizma i kapitalnih investicija, kao i Direkcija za zaštitu tajnih podataka, Uprava za kadrove, Uprava za sport i mlade, Zavod za metrologiju, Uprava za ugljovodonike, Sekretarijat za zakonodavstvo i Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore.

„Broj od 2.106 zaposlenih predstavlja ukupan broj sistematizovanih radnih mjesta u ovim organima. Ukupan broj zaposlenih izvršilaca je 1.320, od čega na neodređeno vrijeme 1.146, a na određeno 174“, precizirala je Nišavić.

Ona je kazala da je zapošljavanje starješine organa uprave u ovoj godini planirano u upravama za kadrove, za sport i mlade i za ugljovodonike, kao i u Zavodu za metrologiju i Sekretarijatu za zakonodavstvo.

Zapošljavanje visokogrukovodnog kadra planirano je u ministarstvima pravde, ljudskih i manjinskih prava, vanjskih poslova, javne uprave, digitalnog društva i medija, ekonomskog razvoja, zdravlja, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i kapitalnih investicija, kao i u Upravi za sport i mlade i Sekretarijatu za zakonodavstvo.

Nišavić je kazala da je Djelimični kadrovski plan prvi put pripremljen kroz modernizovanu Centralnu kadrovsku evidenciju, uz velike napore Uprave za kadrove i Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

„Ali i 15 državnih organa, koji su pokazali odgovornost i spremnost da u zakonom utvrđenom roku izvrše svoju obavezu“, dodala je ona.

Prema riječima Nišavić, drugi državni organi koji ne ulaze u Kadrovski plan organa državne uprave i službe Vlade pripremili su pojedinačne planove za ovu godinu kroz modernizovanu Centralnu kadrovsku evidenciju.

Ona je kazala da se izradom Kadrovskog plana doprinosi ažurnosti podataka u Centralnoj kadrovskoj evidenciji koja nije uspostavljena od uvođenja tog instituta u službenički sistem Crne Gore 2008. godine.

„Ovaj institut predstavlja jedan od indikatora putem kojeg Evropska komisija mjeri napredak Crne Gore na polju reforme javne uprave i SIGMA radi svoje ocjene na osnovu podataka iz Centralne kadrovske evidencije“, pojasnila je Nišavić.

Kako je navela, takav način izrade Kadrovskog plana omogućava kvalitetnije praćenje njegove realizacije.

„I na ovaj način će biti u svakom trenutku moguće izvještavanje o pokrenutim postupcima zapošljavanja, realizovanim postupcima zapošljavanja po zvanjima, nivoima, kategorijama i trajanju radnog odnosa, kao i postupcima koji nisu realizovani u tekućoj kalendarskoj godini“, precizirala je Nišavić.

Na taj način se, dodala je ona, stvaraju preduslovi za realizaciju Centralizovanog obračuna zarada državnih službenika na osnovu ažurnih podataka iz Centralne kadrovske evidencije, a procesi obračuna se pilotiraju od Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Nišavić je kazala da su Pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji usklađeni sa posljednjim izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima i drugim opštim propisima, kao i ažurna Centralna kadrovska evidencija, preduslov i osnova za donošenje Kadrovskog plana, obračuna zarada, prijava za različite module i programe stručnog usavršavanja.

„Ali i za svaku vrstu izvještavanja na kojem temeljimo buduću Strategiju reforme javne uprave i optimizaciju procesa unutar državne uprave“, dodala je Nišavić.

Ona je upozorila da državni organi koji ne budu ispunili zakonsku obavezu da u roku dostave podatke o statusnim promjenama službenika u svom organu u Centralnu kadrovsku evidenciju, neće moći da pripreme Kadrovski plan tog organa niti oglašavaju zapošljavanja.

„Za donošenje djelimičnog Kadrovskog plana za organe državne uprave i službe Vlade, imamo podršku naših evropskih partnera i drugih relevantnih institucija, kako bi mogli u što kraćem roku započeti postupke zapošljavanja koji su odobreni od Ministarstva finansija i socijalnog staranja“, kazala je Nišavić.

Ona je pojasnila da će ostali organi državne uprave, koji nijesu dostavili pojedinačne kadrovske planove, imati mogućnost da, shodno donijetim zaključcima Vlade, to urade do 20. septembra.

„A Uprava za kadrove obavezu da te Kadrovske planove uključi u jedinstveni Kadrovski plan za ovu godinu“, dodala je Nišavić.

Preporučujemo za Vas