Gerontodomaćice idu kući zbog „blaćenja organizacije”

Gerontodomaćice su prethodnih dana pozvale ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da pomogne kako bi se njihov materijalni položaj popravio, s obzirom da to ministarstvo refundira dio troškova za njihov rad

8442 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada Crvenog krsta u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Zgrada Crvenog krsta u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Opštinska organizacija Crvenog krsta u Pljevljima prekinula je saradnju s devet gerontodomaćica koje su bile angažovane u okviru programa “Pomoć u kući”.

Sekretar Opštinske organizacije CK Pljevlja Željko Minić kazao je “Vijestima” da je saradnja s gerontodomaćicama prekinuta, zbog “neispunjavanja ugovorenih obaveza i blaćenja organizacije”.

Minić je kazao da će pokušati u narednom periodu da nastave realizaciju programa “Pomoć u kući”.

Gerontodomaćice su prethodnih dana pozvale ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da pomogne kako bi se njihov materijalni položaj popravio, s obzirom da to ministarstvo refundira dio troškova za njihov rad.

U javnom pozivu gerontodomaćice su navele da rade za 149 eura, da nemaju dana odmora, kao i da im niko ne finansira dodatne troškove rada, kao što je prevoz i korišćenje telefona. Pritom, one ističu da nijesu sigurne u ispravnost postupanja pljevaljskog Crvenog krsta, koji sprovodi program “Pomoć u kući”.

”Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja iznenađena je optužbama gerontodomaćica kada je u pitanju njihov materijalni položaj i optužbama na račun ove organizacije. Iz OO Crveni krst Pljevlja kažu da su gerontodomaćice od samog početka bile upoznate s visinom zarada i uslovima rada, a nakon toga su potpisale ugovor o djelu. U tom ugovoru jasno je bila naznačana visina zarade”, navodi se u sopštenju Opštinske organizacije Crvenog krsta u Pljevljima.

Od 1. aprila usluge gerontodomaćica korsti 90 korisnika po rješenju Centra za socijalni rad.

”Jedan dio usluge gerontodomaćica, po tom ugovoru o djelu, korstio je osam sati, a jedan dio 16 sati mjesečno u skladu s pravilnikom o bližim uslovima za ostvarivanje prava na osnovu programa “Pomoć u kući”. U ovoj godini došlo je do izmjena u finansiranju tako da jedan dio korisnika učestvuje u participaciji u zavisnosti od svojih prihoda, a jedan dio refundira Ministarstvo finansija rada i socialnog staranja na taj način što uplaćuje sredstva Crvenom krstu Crne Gore. Ukupna sredstva za jul u bruto iznosu bila su 2.430 eura. Iz ugovora o djelu tačno je navedeno koliko imaju radnih časova i od toga im zavise primanja. Tako da su u junu, četiri gerontodomaćice imale 104, četiri 112, a dvije 120 radnih sati. Što znači da primanja nisu bila ista, već su se kretala od 149 do 172 eura. Na ovaj iznos obračunati su porezi i doprinosi, tako da je neto uplata bila 2.155 eura. Ostali dio sredstava uplaćen je za njihove troškove prevoza, knjigovodstvene usluge, a jedan mali dio za kancelarijski materijal, saopšteno je iz Opštinske organizacije Crveni krst Pljevlja.

U toj organizaciji tvrde da su gerontodomaćice dva mjeseca primale jednokratnu pomoć.

”Gerontodomaćice su zaboravile da su dva mjeseca primale jednokratnu pomoć, tako da su sve, ta dva mjeseca primale po 220 eura. U junu primile su po 25 eura za prevoz. Što se tiče godišnjih odmora, ovim ugovorom to nije regulisano, ali kada im je trebao jedan ili više slobodnih dana izlazli smo im u susret, a Crveni krst je kada je god mogao pomagao u namirnicama i sredstvima za ličnu higijenu. Sigurno je da su ovi podaci tačni jer smo u cjelokupnom periodu imali kontrolu i izvještaje slali Crvenom krstu Crne Gore, za svaki mjesec pojedinačno, tako da nas čude njihove svakodnevne sumnje da neko troši njihova sredstva. Zbog svega ovoga Opštinska organizacija Crvenog krsta Pljevlja, od početka avgusta, s velikom dozom odgovornosti prema korisnicima, morala je da obuustavi saradnju s gerontodomaćicama ne želeći da ulazi u bilo kakve sporove vezane za finansije”, navodi se u saopštenju pljevaljskog Crvenog krsta.

Kazali su i da su spremni da pomognu svojim korisnicima i da će pokušati da nastave s realizacijom programa “Pomoć u kući”.

Opština Pljevlja finansira sličan projekat, a o 90 starih brine 14 gerontodomaćica.

One mjesečno zarađuju 292 eura. G. M.

Bonus video: