PRVI PROTEST PLANIRAN U PODGORICI

Ugostitelji od ponedjeljka najavljuju proteste zbog epidemiloških mjera

NVO Ugostitelji Crne Gore najavljuje da će se protesti održavati svakog dana dok institucije ne koriguju aktuelne epidemiološke mjere

9421 pregleda 45 reakcija 45 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

NVO Ugostitelji Crne Gore najavili su od ponedjeljka svakodnevne proteste ugostitelja zbog aktuelnih epidemioloških mjera.

Prvi protest je planiran za 9. avgust, u 15 časova, na trgu Vektre, ispred zgrade Ministarstva ekonomskog razvoja.

Najavljuju da će se protesti održavati svakog dana dok institucije ne koriguju aktuelne epidemiološke mjere.

Novim epidemiološkim mjerama, između ostalog, predviđeno je da svi ugostitelji ukoliko žele da rade moraju biti vakcinisani, kao i da svi gosti koji borave unutar ugostiteljskih objekata moraju imati potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela Kovid-19 infekciju i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati.

"Više puta smo apelovali na Vladu Crne Gore da koriguje aktuelne mjere jer su one diskriminišuće jer se ugostiteljima ograničava pravo na rad i grubo krše njihova ostala osnovna prava. Ugostitelji su od početka epidemijskih dešavanja pretrpjeli najviše ograničenja u pogledu njihovog rada, a diskriminacija ugostitelja sada doživljavaju kulminaciju jer se u jeku sezone, kada je turistima dozvoljen ulazak bez bilo kakvih potvrda, od ugostitelja traži da poštuju mjere koje nisu na snazi u drugim sektorima", navodi se u saopštenju NVO Uhostitelji Crne Gore.

Dodaju da od ugostiteljstva živi oko 25.000 do 30.000 ljudi, a da indirektno od te grane privrede zavisi mnogo više ljudi.

"Ti ljudi se zbog krize izazvane pandemijom COVID 19 nalaze na rubu egzistencije, a ovakve mjere, koje su nepromišljene i ad hoc donešene dodatno pogoršavaju njihov položaj. Sve to imaće dodatne negativne posljedice po ekonomsku stabilnost Crne Gore i standard života naših građana. Iako smo više puta isticali da protesti mogu ugroziti turističku sezonu i poslati negativnu sliku o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji, nevoljnost institucija da otvore dijalog sa ugostiteljima nas je primorala da putem mirnih protesta izrazimo nezadovoljstvo aktuelnim mjerama i utičemo na nadležne institucije da koriguju mjere i da u budućnosti budu otvorenije za dijalog sa njenim građanima".

NVO Ugostitelji Crne Gore najavljuju da će se protesti održati u mirnoj atmosferi, uz poštovanje epidemioloških mjera koje se odnose na održavanje distance i nošenje maski.

Najavljuju da će ugostitelji iz drugih gradova organizovati proteste i da će o svemu javnost biti obaviještena.

"Ovim putem pozivamo sve ugostitelje da nam se pridruže i da se zajedno borimo za svoja", navodi se u saopštenju

Preporučujemo za Vas