Traže zaštitu jarebice kamenjarke

Zabran nije poštovan, ova ugrožena vrsta je bila žrtva prilično učestalog krivolova
650 pregleda 2 komentar(a)
jarebica kamenjarka, Foto: CZIP
jarebica kamenjarka, Foto: CZIP
Ažurirano: 15.11.2017. 09:17h

Nacionalni parkovi Crne Gore i Centar za zaštitu i proučavanje ptica usprotivili su se zahtjevu lovaca za ukidanje lova na jarebicu kamenjarku, ugroženu i zakonom zaštićenu vrstu, i zatražili da se dugoročno zabrani lov na tu vrstu.

"Obaviješteni smo od lovaca da je nedavno vašem ministarstvu predata inicijativa za ukidanje lova na jarebicu kamenjarku, koja je zabranom zaštićena do kraja 2018. godine. Želimo da pohvalimo vaš resor za sprovođenje inicijative zabrana, s obzirom na to da je moratorijum opravdano uveden, te da uputimo apel, da se ne udovolji proizvoljnom zahtjevu lovaca, već konsultuje struka, a zabran produži za još dvije godine, tj. do kraja 2020. godine”, piše u pismu ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinu Simoviću.

Navodi se da je produžetak moratorijuma opravdan "faktičkim stanjem koje nesumnjivo ukazuje na činjenicu da je jarebica kamenjarka krivolovljena".

Tvrde da su požari i suše otežali uspješnost gniježđenja i podizanja mladih.

Navodi se da se važnost oporavka populacije te vrste posebno ogleda u činjenici da su lovačka društva u Hercegovini sama donijela odluku o zabrani lova na tu vrstu, kao i da je u Albaniji lovni moratorijum produžen na još pet godina.

Jarebica kamenjarka nalazi se na globalnoj IUCN crvenoj listi ugroženih životinja

Bonus video: