Rijetke neželjene reakcije na vakcine

Najčešće prijavljivani povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Ugostitelji najavili protest zbog mjera

19542 pregleda 312 reakcija 63 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Od početka vakcinacije u Crnoj Gori pa do 27. jula crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) prijavljeno je 358 sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcina, a ukupno je do tada dato 322.759 doza. Najčešće su, tvrde u toj ustanovi, prijavljivani povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost.

”Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene događaje nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da je na svakih 5.000 primijenjenih doza, prijavljeno pet sumnji na neželjene događaje. Učestalost prijavljivanja i karakteristike prijavljenih neželjenih događaja govore u prilog činjenici da su vakcine strogo kontrolisani ljekovi, koji su od neprocjenjivog značaja u borbi protiv pandemije Covid-19”, kazali su iz CInMED.

Najviše prijava, 231, odnosilo se na vakcinu Sputnjik V, a 71 na vakcinu proizvođača Sinofarm. Institutu je pristiglo 55 prijava na vakcinu proizvođača AstraZeneka, a jedna na Fajzer/Bajontek.

”Nešto veći broj prijava koje se odnose na vakcinu Sputnik V u odnosu na vakcine ostalih proizvođača je posljedica prije svega činjenice da je veliki broj zdravstvenih radnika primio upravo ovu vakcinu, koja je bila prva dostupna vakcina protiv kovid-19 u Crnoj Gori. Svjesni značaja praćenja bezbjednosti primjene vakcina protiv kovid-19, zdravstveni radnici su u velikom broju prijavili neželjene reakcije koje su sami iskusili nakon vakcinacije”, saopšteno je.

Iz CInMED su kazali da je osim povišene temperature, bola na mjestu primjene i malaksalosti, prijavljivana i glavobolja, drhtavica i bolovi u mišićima i zglobovima.

”U pitanju su očekivani neželjeni događaji, koji su kod nekih pacijenata bili intenzivniji. U nešto manjem broju prijavljeni su takođe očekivani događaji kao što su mučnina, bol u leđima, pospanost. Zabilježeni su i pojedinačni slučajevi vaskularnih poremećaja, uglavnom kod pacijenata sa prethodno prisutnim oboljenjima, dok se nekoliko prijava odnosilo na alergijske reakcije, različitog stepena ozbiljnosti (reakcije preosjetljivosti). U slučaju alergijskih reakcija, nakon primijenjene terapije došlo je do povlačenja svih simptoma”, naglasili su iz Instituta.

U Crnoj Gori je do juče prvom dozom vakcine protiv koronavirusa vakcinisano 40,3 odsto punoljetnog stanovništva, a revakcinisano 34,2 odsto. Do četvrtka je dato 340.485 doza vakcina protiv koronavirusa. Prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo je 184.259 osoba ili 29,7 odsto, a drugu 156.226 ili 25,2 odsto ukupnog stanovništva.

Prema mjerama Vlade, koje važe do 20. avgusta, jedino zaposleni u ugostiteljstvu moraju da budu vakcinisani ili da ispunjavaju neki od preostala tri elementa nacionalne digitalne kovid potvrde - da imaju negativan PCR ili brzi antigenski test ili da su preležali kovid prije maksimum 180 dana.

Crnogorski ugostitelji juče su najavili da će od ponedjeljka protestovati u više gradova zbog, kako su saopštili, diskriminišućih epidemioloških mjera koje im ograničavaju pravo na rad i grubo krše njihova osnovna prava.

Iz nevladine organizacije (NVO) Ugostitelji Crne Gore su najavili da će od ponedjeljka svi ugostitelji protestovati zbog epidemioloških mjera koje su donesene 30. jula.

Iz te NVO podsjećaju da je mjerama predviđeno da svi ugostitelji, ukoliko žele da rade, moraju biti vakcinisani.

“Kao i da svi gosti koji borave unutar ugostiteljskih objekata moraju imati potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela Kovid-19 i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu, ne starijem od 48 sati”, saopšteno je.

Bonus video: