Mješovite patrole Granične policije i Vojske CG čuvaju državnu granicu sa Albanijom

Pomažu im i kolege iz karule, koji uz pomoć opto-elektronskih sredstava i termovizijskog sistema osmatranja uočavaju migrante i usmjeravaju zajedničke patrole koje zatim presrijeću migrante i odvraćaju ih od prelazaka granice

940 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Mješovite patrole Granične policije i Vojske Crne Gore čuvaju državnu granicu sa Albanijom, a ako se za tim ukaže potreba vojnici će biti duž cijele crnogorske granice.

To je rečeno danas prilikom obilaksa karaule Krenza, iznad Božaja, gdje patrole vojnika i graničnih policajaca obezbjeđuju državnu granicu sa fokusom na sprječavanje migranata da nelegalno uđu u Crnu Goru.

Pomažu im i kolege iz karule, koji uz pomoć opto-elektronskih sredstava i termovizijskog sistema osmatranja uočavaju migrante i usmjeravaju zajedničke patrole koje zatim presrijeću migrante i odvraćaju ih od prelazaka granice.

Tokom 2019. godine oni su registrovali ukupno 5.884 migranta, od kojih je 5.239 odustalo od prelaska državne granice, rekao je načelnik Regionalnog centra granične policije Vasko Aković.

Vojska Crne Gore, Policija, granični prelaz Božaj
foto: Boris Pejović

Naredne godine, pojasnio je, registrovano je 4.269 migranata, odustalo je 3.484, a u prihvatilište je smješteno 310. Službenicima GP Albanije vraćena su 154 migranta.

"Kao rezultat zajedničkih patrola imali smo 331 migranta kojeg su zajedničke patrole uspjele da odvrate od državne granice, odnono prema kretanja sa Crnom Gorom", rekao je Aković.

Do kraja jula 2021. godine registrovana su 2.230 migranata, od kojih je 2.100 odustalo od prelaska granice.

Aković je istakao i da je saradnja sa pripadnicima Granične policije Albanije na zavidnom nivou i da skupa, po dubini teriorje, ostvaruju zajedničke patrole i odvraćaju ih.

Vojska Crne Gore, Policija, granični prelaz Božaj
foto: Boris Pejović

Aković je objasnio da je 2018. godine potpisan tehnički sporazum o zajedničkom radu na obezbjeđenju granice u cilju zaštite od ilegalnih migracija.

"Odlukom Savjeta za odbranu i bezbjednost je omogućeno angažovanje pripadnika Vojske CG na obezbjeđenju državne granice od ilegalnih migracija. Trenutno se nalazimo na Karauli Krenza koja je prije nekoliko godina adaptirana i opremljena za smještaj pripadnika Uprave policije i Vojske CG. Ovaj objekat ima izuzetan strateški značaj, jer sa područja ovog objekta se vrši osmatranje granice koja je najviše ugrožena migracijama, a to je granica između Albanije i Crne Gore. Migranti se iz pravca Albanije kreći iz grada Skadra i u blizini granice sa Crnom Gorom svoj pravac kretanja usmjeravaju prema tri pravca kretanja - GP Božaj, Nikina uvala i Đonova uvala", kazao je on.

Zamjenik načelnika Generalštava VCG pukovnik Željko Radulović rekao je da su pripadnici Vojske angažovani na granici na osnovu procjene državnih organa i odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost.

"Kao vojniku, uvjek nam je drago da ono za šta smo se obučavali i osposobljavali, opremali i izgradili sposobnosti, možemo da stavimo u službu odbrane i bezbjednosti države Crne Gore, njenih građana i svih onih koji borave u Crnoj Gori. Uvijek je dobro da provjerimo kakva je saradnja sa drugim državnim organima", rekao je on.

Radulović je kazao da je u jednoj smjeni 16 vojnika, ali da će se broj angažovanih uvijek prilagođavati u skladu sa procjenom.

Rekao je i da će u skladu sa njihovim sposobnostima i mogućnostima, ako zatreba, biti duž cijele granice

Bonus video: