„Ukras grada” u Katnićevim rukama

Specijalno državno tužilaštvo zatražilo od Opštine Tivat dokumentaciju o kontroverznom privatno-javnom partnerstvu s kompanijom “Građevinar”

38273 pregleda 221 reakcija 20 komentar(a)
Nekadašnji gradonačelnik Kankaraš (arhiva), Foto: Siniša Luković
Nekadašnji gradonačelnik Kankaraš (arhiva), Foto: Siniša Luković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zatražilo je juče od rukovodstva Opštine Tivat da tom organu dostavi kompletnu dokumentaciju vezanu za kontroverzno javno-privatno partnerstvo Opštine i kompanije “Građevinar” iz Podgorice, vlasnika, DPS-u bliskog, biznismena Miloša Šukovića, a iz kojeg je nastao aktuelni stambeno-poslovni kompleks na Trgu Magnolija u centru Tivta i napravljena poslovna zgrada lokalne uprave u tom gradu.

Prema pouzdanim saznanjima “Vijesti”, SDT je dokumentaciju tražio na osnovu više natpisa proteklih godina u “Vijestima” o kontroverznim i sumnjivim aspektima ovog višemilionskog posla u koji su ušli “Građevinar” i lokalna uprava Tivta, u vrijeme kada je predsjednik Opštine bio Dragan Kankaraš (DPS).

Opština je u relizaciju tog posla uložila vrijednost zemljišta i komunalija, a “Građevinar” je finansirao radove.

Podgorička firma biznismena Miloša Šukovića, koji je poručivao da je ovaj projekat u Tivtu, “kruna njegove karijere poslije koje će se povući u penziju”, na super atraktivnoj lokaciji u centru Tivta napravila je nekvalitetni mastodontski betonsko-stakleni kompleks, potpuno neusklađen s mediteranskim ambijentom, čak i idejnim rješenjem po kojem se trebao graditi, “probivši” pri tome predviđenu maksimalnu spratnost objekata, ali i ne poštujući ono što je ugovorila s Opštinom Tivat.

Tako je objekat Gradske kuće, koji je po ugovoru trebalo da ima površinu od 2,2 hiljade kvadrata, “narastao” na čak 4.945 kvadrata od kojih je Opštini Tivat na kraju pripalo 4.200. Iako “Građevinar” nije ispoštovao ugovor, već je izgradio mnogo više od dogovorenog i iako Opština nije imala svoj nadzor tokom izvođenja zajedničkog posla, 2010. godine po nalasku mješovite komisije Opštine i podgoričke firme, napravljeno je međusobno “poravnanje”.

Prema njemu, Opština je ostala bez skoro svih drugih poslovnih i stambenih prostora na Trgu Magnolija koje je trebalo da dobije po prvobitnom ugovoru, a pored već uložene višemilionske vrijednosti zemljišta i komunalija, Šukovićevoj firmi morala je da isplati i još oko 2.000.000 eura keša na ime otkupa pergola na trgu i “nepredviđenih, naknadnih i viškova radova”.

To je bio rezultat “Izvještaja o razgraničenju međusobnih obaveza između Opštine Tivat i preduzeća “Građevinar” iz Podgorice koje proističu iz Ugovora o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa na lokaciji Turkova poljana - Tivat”, a koji je 2010. usvojio lokalni parlament.

Izvještaj je izradila mješovita komisija koju su činili tadašnji potpredsjednik Opštine Krsto Bošković (SDP), savjetnici gradonačelnika Kankaraša - Petar Vujović (DPS) i Jovanka Laličić (DPS), diplomirani pravnik Ivan Perišić, rukovodilac izgradnje kompleksa Goran Pešić i direktor i vlasnik “Građevinara” Miloš Šuković.

Aktuelna poslanica Jovanka Laličić
Aktuelna poslanica Jovanka Laličićfoto: Boris Pejović

Uprkos brojnim nedostacima objekta koji je dobila Opština i činjenici da je grad ostao bez svih ostalih ugovorenih poslovnih i stambenih prostora, ta Komisija u svom je zvaničnom izvještaju ocijenila da je “ukupna saradnja partnera iz ovog posla bila profesionalno korektna i da je ukupno vođenje objekata od pripremne dokumentacije, do završetka radova rađeno kvalitetno, profesionalno i odgovorno”.

Komisija je u izvještaju koji je kasnije usvojila i Skupština opštine Tivat, kojom je tada vladala koalicija DPS-SDP, ocijenila da “kao plod saradnje, imamo objekte koji su ukrasili grad” i da bi “bilo korisno da se isti partneri nađu na novom poslu”.

Krsto Bošković sada je zvanično penzioner, a nezvanično i dalje iz sjenke rukovodi sa SDP-om u Tivtu.

Sada je u penziji: Krsto Bošković (arhiva)
Sada je u penziji: Krsto Bošković (arhiva)foto: Siniša Luković

Jovanka Laličić sada je predsjednica Opštinskog odbora DPS-a u Tivtu, a Vujović, koji je u bivšoj gradskoj upravi gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) obavljao dužnost opštinskog sekretara za turizam i preduzetništvo, trenutno je nezaposlen nakon što mu je aktuelna gradska uprava koalicije NP-BF-GB krajem prošle godine dala otkaz.

Kankaraš častio Šukovića s još 220.000 gradskog novca?

Prije pet godina, lokalna nevladina organizacija “Tivatska antikorupcijska akcija” prezentovala je papire na osnovu kojih je optužila bivšeg gradonačelnika Dragana Kankraša da je častio vlasnika ‘Građevinara’ Miloša Šukovića s preko 220 hiljada eura novca koji je trebalo da bude uplaćen u budžet Opštine zbog, kako su naveli, nelegalne rekonstrukcije dijela stambenog prostora na Trgu Magnolija u poslovni i otvaranja hotela “Magnolija” 2012. godine.

Hotel je napravljen rekonstrukcijom stambenog prostora u lameli “B” kompleksa, što je urađeno krajem 2011. i početkom 2012, a TAA je, saopštili su, došla do podatka da za taj posao nikada nije izdata građevinska dozvola, niti su ‘Građevinaru’ naplaćene sve takse.

”Građevinsku dozvolu za taj poduhvat nisu 2011-2012. izdali ni Sekretarijat za urbanizam Opštine Tivat, ni Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Dakle, na 50 metara od opštinske kuće, desila se ilegalna rekonstrukcija, a nadležni u Opštini Tivat nisu znali da se to dešava. Naravno da su znali - i Tatjana Jelić (tadašnja sekretarka za urbanizam - prim.aut.) čiji je Sekretarijat nadležan za izdavanje građevinskih dozvola i Peđa Obradović, načelnik Direkcije za investicije i razvoj čiji je posao obračun i naplata naknade za komunalije. Kako da ne znaju kada je tadašnji gradonačelnik Kankaraš lično otvorio ovaj hotel koji je nastao bez građevinske dozvole, ilegalnom rekonstrukcijom i prenamjenom stambenog prostora u poslovni, za koji naravno, nikada nije plaćena naknada za komunalije”, objasnio je tada Mirko Kovačević (TAA), dodajući da je prema proračunima te NVO, budžet Opštine Tivat tada uskraćen za 223.546,16 eura.

Taj novac ostao je u džepu vlasnika ‘Građevinara’.

”Ne samo što se gradonačelnik Kankaraš usudio na takvu drskost, nego je ovo još učinio pred same lokalne izbore 2012. godine i hvalio se otvaranjem novih hotelskih kapaciteta. Posebno pitanje za nadležne organe je kako je ovaj objekat uopšte mogao biti kategorisan kada je izgrađen bez građevinske dozvole”, istakao je Kovačević, koji je prije pet godina pozvao SDT da ispita ovaj slučaj, kao i kompletno javno-privatno partnerstvo Opštine i ‘Građevinara’, vezano za kompleks na Trgu Magnolija.

Bonus video: