Letonski državljani spašeni sa plaže na ostrvu Sveti Nikola

Čamac pri povratku uspio da spasi još tri osobe na kajacima kod Buljarice, a koje nisu mogle da se vrate zbog talasa

13095 pregleda 6 komentar(a)
Ostrvo Sveti Nikola (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Ostrvo Sveti Nikola (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Tokom protekla dva dana Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, zajedno sa Inspekcijom sigurnosti pomorske plovidbe Bar i Kotor, Sektorom granične policije – Regionalni centar ''Jug'' i plažnim spasiocima Crvenog krsta Crne Gore, uslijed loših vremenskih uslova i velikih talasa na širem području Ulcinjske, Barske i Budvanske rivijere, te uvale Trašte, vršila preventivne aktivnosti u cilju upozoravanja kupača, pedalina i plovila da moraju izaći iz mora zbog svoje ugroženosti.

“Danas u popodnevnim časovima su operateri na Pomorskom operativnom centru Svetozar Bukelić i Filip Perunović dobili nekoliko poziva za pomoć na moru, te su angažovana dva plovila SAR-1 sa posadom Jasmin Koković i Velid Matović koji su se uputili na poziv 112 OKC da se dva državljana Letonije sa pedalinom nalaze na nepristupačnoj plaži iza ostrva Sveti Nikola kod Budve, te zbog velikih talasa i zapadnog vjetra su zarobljeni. Državljani Letonije su uspješno spašeni i dovezeni do Marine Budva, a pri povratku za Bar čamac je uspio da spasi još tri osobe na kajacima kod Buljarice, a koje nisu mogle da se vrate zbog talasa”, saopšteno je Vijestima.

Drugi čamac SAR-5 sa posadom Asović Stevan, Nikola Bošković i Marko Čejović se uputila na poziv SGP Bar, da se na istočnom djelu mlađa osoba izgubila sa sumnjom davljenja u moru. Srećom osoba je pronađena živa i zdrava, a posada je nastavila da do Čanja upozorava da priđu bliže obali.

“Pune ruke posla ovih dana zbog loših vremenskih prilika spasiocima i operaterima na POC pričinjavale su napor, ali sve su uspješno završene. Po ko zna koji put UPSUL upozorava turiste i građane Crne Gore, da vode računa prilikom izlaska na more sa čamcima ili plivanjem, jer može doći do neželjenih poslijedica”, rečeno je Vijestima.

Bonus video: