Vujanović: Sudski savjet ponizio časnu sudijsku profesiju

”Odluka Sudskog savjeta nezakonita, ali konačna, zbog čega ću u ponedeljak 9. avgusta razdužiti sudske predmete. Sudskom savjetu već sam podnijela zahtjev za jednogodišnju naknadu koja mi po zakonu pripada jer se neću penzionisati do 67. godine života do kada svaki crnogorski građanin, pa valjda i ja, kao raniji sudija, imam pravo na rad”

43184 pregleda 690 reakcija 126 komentar(a)
”Pravnim nasiljem mi oduzeli sudijsku funkciju - čast, dostojanstvo, ugled i poznavanje prava ne mogu mi oduzeti”: Svetlana Vujanović, Foto: Savo Prelevic
”Pravnim nasiljem mi oduzeli sudijsku funkciju - čast, dostojanstvo, ugled i poznavanje prava ne mogu mi oduzeti”: Svetlana Vujanović, Foto: Savo Prelevic

Donedavna sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović saopštila je danas da joj je Sudski savjet odlukom da je penzioniše, koju je ona okarakterisala kao pravno nasilje, oduzeo sudijsku funkciju, ali da joj ne mogu “uzeti čast, dostojanstvo, ugled i poznavanje prava”.

U saopštenju za javnost dostavljenom “Vijestima” Vujanović, kojoj je Sudski savjet u ponedjeljak konstatovao prestanak mandata, je objasnila da se oglašava zbog “učestalih pokušaja medijske diskreditacije mene i mojih kolega povodom odluke Sudskog savjeta kojom nam je utvrđen prestanak sudijske funkcije”.

”Sa sajta Sudskog savjeta saznala sam za nezakonitu odluku o sticanju uslova za penziju po osnovu navršenih 64 godine života, a na temelju očigledno neustavnog zakona čiji je postupak ispitivanja u toku pred Ustavnim sudom Crne Gore. Za razliku od Tužilačkog savjeta koji je, čuvajući svoj dignitet i dignitet tužilaca, odlučio da sačeka odluku Ustavnog suda, Sudski savjet je grubim vrijeđanjem zakona i procedure, nažalast i uz učešće sudija članova Savjeta, donio krajnje nezakonitu i za žene sudije diskriminatorsku odluku. Za tu nezakonitost istaći ću samo najvažnije razloge, a ostale ću navesti u tužbi kojom ću osporavati odluku Sudskog savjeta jer se neću povući pred pravnim nasiljem nada mnom i mojim časnim kolegama, koje je praćeno uvredljivim medijskim etiketiranjem”, navela je sutkinja.

Ona dodaje da je, kako tvrdi, Sudski savjet brutalno povrijedio proceduru po više osnova, ali da će istaći jednu. Prije donošenja odluke da prestaje funkcija sudijama, objašnjava, nije pribavio izjašnjenje žena sudija da li žele da koriste pravo iz čl. 17 st. 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. “Bez izričito iskazane volje za korišćenjem tog prava bilo koja žena osiguranik, pa i žena sudija, ne ostvaruje uslove za penziju i niko je ne može prisilno penzionisati po osnovu 64 godine života i 15 godina staža (osim Sudski savjet). Pretpostavljajući da ću odbiti da dam saglasnost, Sudski savjet nije tražio moje izjašnjenje već mi je pod tačkom razno!!! (dnevni red objavljen na sajtu Savjeta nema ovu tačku), a iz potrebe dodatnog poniženja - konstatovao da sam ispunila uslove za penziju”, navodi Vujanović.

Ona tvrdi da je odluka Sudskog savjeta nezakonita, ali konačna, zbog čega će u ponedeljak 9. avgusta razdužiti sudske predmete.

”Sudskom savjetu sam već podnijela zahtjev za jednogodišnju naknadu koja mi po zakonu pripada jer se neću penzionisati do 67. godine života do kada svaki crnogorski građanin, pa valjda i ja, kao raniji sudija, imam pravo na rad. Naravno, očekujem da se ovaj moj zahtjev odbije jer će to biti način da se kao žena sudija prinudim da podnesem zahtjev za penziju što ja, ponavljam, neću učiniti. Protiv ovakvih arbitrarnih odluka boriću se pravnim sredstvima jer iako su mi pravnim nasiljem oduzeli sudijsku funkciju - čast, dostojanstvo, ugled i poznavanje prava ne mogu mi oduzeti”, dodaje ona.

Vujanović kaže i da prije odluke Ustavnog suda kategorično tvrdi da je “diskriminatorski zakon koji u penzionisanju nejednako tretra muškarce i žene”.

”Zar je to potrebno objašnjavati kod činjenice da se na osnovu tog zakona ženi sudiji ne omogućava da obavlja sudijsku dužnost nakon navršene 64. godine života, a muškarcu sudiji se omogućava da tu dužnost obavlja do 66 godine života. Da li je to pozitivna diskriminacija? Izgleda da jeste samo po stavu Sudskog savjeta! Međunarodna zajednica je već duže od vijeka ukinula diskriminaciju žena koju je zakonodavstvo Crne Gore, za žene sudije i tužioce, ponižavajuće normiralo, pod izgovorom “pozitivne diskriminacije”. Navodno, žene sudije i tužioci se privilegiju, pa mogu, ako hoće, da idu ranije u penziju. Kako se “privileguju” u praksi je pokazao Sudski savjet diskriminišući nas žene sudije utvrđenjem da nam prestaje sudijska dužnost dvije godine ranije od muškaraca”, navodi bivša sutkinja.

Ona objašnjava da je stav o zabrani polne diskriminacije u radno pravnom statusu, uključujući i penzionisanje žena sudija, iskazao EUCRIM (Evropsko udruženje za krivično pravo) i Sud pravde EU, a kroz prihvatanje presude Suda pravde i Komisija EU. “Time je taj stav afirmisan kao standard EU kojeg su obavezne da poštuju članice EU i države koje se pridružuju. Naime, u reformi pravosuđa Poljska je normativno utvrdila da žene sudije i tužioci idu u penziju sa 60 godina, a muškarci sa 65 godina. EUCRIM (odlukom C-619/18 -2/2018 P.80 i C-192/18) ocijenio je da je ta norma diskriminatorska i dao detaljne razloge zašto se ne može raditi o tzv. pozitivnoj diskriminaciji. Na zahtjev Evropske Komisije Sud pravde EU dana 5. novembra 2019. godine donio je presudu (u predmetu Evropska komisija v. Poljske C-192/18) kojom je utvrdio da je navedena normativna promjena u reformi poljskog pravosudnog zakonodavstva diskriminatorska dajući jasno i detaljno obrazloženje za to. Kao predlagač odluke pred ovim sudom, Evropska Komisija je ovaj stav prihvatila kao direktivu i obavezu za članice, a time i za države koje joj pristupaju”, navodi Vujanovićeva.

Ona zaključuje da bi sa zadovoljstvom i poštovanjem uvažila svaku zakonitu odluku Sudskog savjeta, kao što s indignacijom i povrijeđenošću doživljava, kako navodi, ovu ponižavajuću. Objašnjava da je smatra ne samo ličnim poniženjem, nego i ponižavanjem časne sudijske dužnosti koju je uvijek smatrala privilegijom i posvetila joj život s velikim zadovoljstvom.

”Oni koji me poznaju, znaju da ću do kraja istrajati u borbi za dostojanstvenim tretmanom i skinuti sramnu etiketu da se sud oslobodio mene. Završiću ovo za mene bolno saopštenje izvinjenjem javnosti što sam morala da uključim i ličnu dimenziju”, navodi se u saopštenju Vujanović, koje je potpisala kao ranija sutkinja Vrhovnog suda.

Sudski savjet je konstatovao prestanak funkcije sticanjem uslova za starosnu penziju za 23 sudija, a Vujanović je jedna od njih.

"Karijeru završavam mirne savjesti, kredit mi nije davala država već banke, kao i svim građanima"

"Uz osjećaj neugodnosti i želju da me javnost razumije, prinuđena sam da dam i lični osvrt. To što mi je nezakonito konstatovan prestanak sudijske funkcije, od pojedinih medija tretiran je kao penzionisanje i komentarisan kao primjer "provjetravanja pravosuđa", s očiglednom aluzijom da se sud "provjetrava" od lošeg i ko zna još kakvog sudije. Zbog sebe, porodice i onih građana Crne Gore koji nepristrasno promišljaju, dužna sam da kažem da sam obavljajući dužnost sudije na svim nivoima (od Osnovnog u Podgorici, preko Višeg u Podgorici, Apelacionog do Vrhovnog suda), postupala nezavisno i nepristrasno u svim predmetima vođena samo i isključivo potrebom poštovanja i primjene Ustava i zakona. Raduje me da karijeru (za sad) završavam mirne savjesti, da se za moj profesionalni angažman nije mogla montirati bilo koja afera i da sam od države dobila samo ono što mi je pripadalo. Kao sudija Osnovnog suda i porodična žena, dobila sam dvosoban stan koji sam kasnije zamijenila za veći dajući državi uz taj i stan koji je moj suprug dobio od roditelja. Dakle, dali smo dva stana za ovaj u kome sada živimo pri čemu nikada nijesam tražila od države kredit po povoljnim uslovima, već sam kredit uzimala od banaka pod uslovima kao i svi građani", navodi Svetlana Vujanović.

Povezani članci

06. Avgust 2021.

Penzije za provjetravanje pravosuđa

Bonus video: