„Specijalci” provjeravaju optužbe Hadži Vesne Vujošević

Istraga o navodnim zloupotrebama u Zavodu za zapošljavanje Crne Gore

39344 pregleda 33 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet i naložilo da se ispitaju navodi predsjednice Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Hadži Vesne Vujošević, koja tvrdi da su prethodni direktori te ustanove - bračni par Vukica i Zoran Jelić, kao i Suljo Mustafić oštetili tu instituciju i državni budžet za preko šest miliona eura.

To su Vijestima nezvanično saopštili iz Uprave policije, naglasivši da je i prije naloga SDT-a policija samoinicijativno krenula u određene provjere.

Prema istim informacijama, inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja saslušaće Jeliće, Mustafića i Vujoševićevu, koja je u javnost iznijela teške optužbe na račun bivšeg menadžmenta.

Očekuje se, tvrdi izvor Vijesti, da će osim saslušanja ranijih direktora Zavoda, inspektori izuzeti i poslovne knjige tog javnog preduzeća.

Vujošević je prije dva dana pozvala čelnike Sektora za borbu protiv privrednog kriminala da u Zavod pošalju svoje najbolje inspektore:

”Kako bi izvršili kontrolu i izuzeli navedenu dokumentaciju”.

Tada je istakla da se po procjenama radi o izvršenim kvalifikovanim oblicima krivičnog djela protiv službene dužnosti - i to zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

Tvrdi i da je, nakon uvida u dokumentaciju o poslovanju Zavoda i došla do podataka koji, kako tvrdi, ukazuju da su ranije rukovodeće strukture kršile zakon, Kolektivni ugovor, kao i druga opšta akta.

”Analiza rada prethodnih rukovodilaca upućuje i na nesavjestan rad i zloupotrebu službenog položaja. Takvim postupcima prethodnih direktora Zavoda narušen je ugled institucije i nanijeta je višemilionska šteta budžetu Crne Gore. Kršenjem zakona i Kolektivnog ugovora ZZZCG od strane prethodnih rukovodilaca, a na štetu zaposlenih, prouzrokovan je veliki broj radnih sporova pred nadležnim sudovima, koji su završeni pravosnažnim presudama u korist zaposlenih, čime su nastali ogromni troškovi postupka na teret budžeta Crne Gore. Ti troškovi, u periodu od 2012. godine do sada, iznose preko šest miliona eura”, navela je Vujošević

Ona navodi da prethodni menadžment Zavoda nije pokušao da pregovara sa zaposlenima, niti su budžetom planirana finansijska sredstva za otplate dugova iz prethodnog perioda, kako bi se smanjili ogromni troškovi parničnog i izvršnog postupka, koji su često bili nekoliko puta veći i od samog iznosa glavnog potraživanja zaposlenog.

Vujošević je između ostalog saopštila da se kroz finansijsku dokumentaciju došlo do podataka o trošenju sredstava Zavoda na reprezentaciju u ugostiteljskom objektu AND1 i objasnila da su najveći dio tog ceha napravila djeca bračnog para Jelić.

Konstatovala je i da je prilikom kontrole poslovanja Zavoda u 2020. godini, za vrijeme mandata Mustafića, Državna revizorska institucija uočila brojne nepravilnosti, posebno one koje se odnose na rad Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, kao i u partijskom zapošljavanju članova Bošnjačke stranke.

Zoran Jelić kazao je preksinoć Vijestima da su neistinite tvrdnje aktuelne predsjednice Upravnog odbora - da su on i njegova supruga Vukica kršili zakone i vršili zloupotrebe.

”Potpuna je besmislica i izmišljotina o višemilionskim zlupotrebama. Tek je gnusna, bijedna laž da su naša djeca koristila reprezentaciju Zavoda”, naveo je Jelić u reagovanju.

On je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vujošević i tražiti da iznese dokaze za svoje tvrdnje, a da će u “protivnom morati da snosi posljedice nepoštenog činjenja”, te i da je iz priloga jasno da “predsjednica nema pojma o čemu priča, ali je važno da prospe optužbe i da valjda, da sebi na značaju”.

Bonus video: