Djeca najduže čekaju na EEG, pregled fizijatra i psihijatra

KCCG juče javno objavio liste čekanja

3372 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Klinički centar Crne Gore (KCCG) juče je javno objavio liste čekanja za prve specijalističke preglede, iz kojih se vidi da se u toj ustanovi najduže čeka na pregled kardiologa, neurologa u dispanzeru za epilepsiju, gastroenterologa i endokrinologa.

Ta ustanova liste čekanja objavila je nakon pisanja “Vijesti” da se kod određenih specijalista čeka više mjeseci, kao i da ažurirani podaci nisu javno dostupni mjesecima. Tada su saopštili da će liste čekanja prvi put da budu objavljene i za polikliničke preglede, osim za operacije i dijagnostičke procedure.

Prema objavljenim listama čekanja, prvi slobodan termin za kardiologa je 25. oktobar, dok se prioritetni pacijenti zakazuju za 24. septembar.

Pregled u hematološkoj ambulanti moguće je zakazati za 21. septembar, dok se hitni pregledi rade tokom ovog mjeseca, endokrinološkoj za 13. oktobar. Slobodan termin za pregled gastroenterologa je 15. oktobar, dok se hitni pacijenti zakazuju u roku od jednog dana.

Ambulantni pregledi digestivnog, grudnog i endokrinog hirurga mogući su u roku od nekoliko dana, dok se kod vaskularnog i plastičnog hirurga čeka duže od mjesec. Pregled kardiohirurga moguć je od 2. septembra.

Prema podacima KCCG, pregledi kod urologa, ortopeda i nefrologa ne čekaju se duže od pet dana. Prvi slobodan termin za pregled psihijatra je 7. oktobar, dok se pregled u ginekološko-onkološkoj ambulanti zakazuje za 5. oktobar.

Za preglede u onkološkoj ambulanti, kao i ambulanti za nuklearnu medicinu i štitastu žlijezdu ne postoje liste čekanja, već su slobodni termini dostupni tokom avgusta. U KCCG tvrde da se pregledi kod otorinolaringologa zakazuju za desetak, a kod infektologa i anesteziologa gotovo istog dana.

Kada je riječ o centru za kardiologiju, stres eho-test zakazuje se za sredinu oktobra, eho srca za 15. septembar, ultrazvuk srca za 22. septembar.

U centru za radiološku dijagnostiku prvi slobodan termin za digitalnu mamografiju je 13. oktobar, dok su pregledi magnetnom rezonancom mogući tokom septembra i oktobra.

Pregled fizijatra čeka se nešto više od 30 dana.

Djeca u Institutu za bolesti djece (IBD) imaju slobodne termine za pregled hematologa, kardiologa, nefrologa, pulmologa, hirurga za nekoliko dana. Prvi slobodan termin za genetsku ambulantu je 22. septembar, dok je pregled gastroenterologa, ORL, oftalmologa i ortopeda moguć u Dječjoj bolnici početkom septembra.

Djeca najduže čekaju na elektroencefalografiju, odnosno dijagnostičku metodu kojom se registruje električna aktivnost mozga, koja se zakazuje za 12. oktobar, kao i na pregled fizijatra, koji je dostupan od 11. oktobra. Pregled psihijatra zakazuje se sada za drugu polovinu septembra.

Više građana prethodnih dana obratilo se “Vijestima”, tvrdeći da su prilikom posjete izabranim doktorima informisani da nema slobodnih termina za zakazivanje pregleda kod više specijalista. Iz KCCG su ranije ove sedmice kazali da se u toj ustanovi kraće čeka na mnoge usluge nego u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Ljubljana, brojnim javnim zdravstvenim ustanovama u okruženju, ali i pojedinim zemljama Evropske unije.

Kazali su da su od 11. januara do danas na Poliklinici KC nadoknadili “sve preglede obustavljene tokom prošle godine”.

Pravilnikom koji je Ministarstvo zdravlja usvojilo još 2017. godine definisano je da zdravstvene ustanove svakog dana na vidnom mjestu ističu liste čekanja, kao i da ih na internet stranicama objavljuju Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje.

Bonus video: