Patrola na terenu, Foto: Boris Pejović

Neprestana trka sa migrantima i krijumčarima

Crna Gora je suočena sa pojačanim prilivom migranata i u tekućoj godini, koji iz Grčke imaju rutu preko Republike Albanije, sa namjerom da preko Crne Gore, a zatim Bosne i Hercegovine dođu do zemalja Zapadne Evrope

24680 pregleda 258 reakcija 8 komentar(a)
Patrola na terenu, Foto: Boris Pejović
Patrola na terenu, Foto: Boris Pejović

U karauli Krenza policajac gleda u monitor i džojstikom upravlja kamerom koja nadzire pogranični pojas sa Albanijom - u kadru je mješovita patrola sastavljena od pripadnika Granične policije i Vojske Crne Gore, u pretrazi terena pomaže im i belgijski ovčar. Ekipa koja je na terenu preko radio veze traži da njihov kolega zumira dio oko kaptaže. On to i čini, i odgovara im da nema ništa sumnjivo u tom dijelu Đonove uvale. Patrola nastavlja dalje.

To je svakodnevica ekipe graničara Regionalnog centra granične policije (RC GP) “Centar”, koja se bori sa ilegalnim migracijama, švercom skanka i duvana.

Crna Gora je suočena sa pojačanim prilivom migranata i u tekućoj godini, koji iz Grčke imaju rutu preko Republike Albanije, sa namjerom da preko Crne Gore, a zatim Bosne i Hercegovine dođu do zemalja Zapadne Evrope, kazali su iz Uprave policije.

Granična polciija
foto: Boris Pejović

Najkritičnije tačke od 4. avgusta sa graničnim policajcima pokrivaju i vojnici. Odluku o tome donio je Savjet za odbranu i bezbjednost, po čijem nalogu će 16 pripadnika VCG u kontinuitetu biti angažovano na pružanju podrške službenicima RC GP “Centar”.

Načelnik RC GP “Centar” Vasko Aković rekao je da je do kraja jula 2021. godine policija registrovala 2.230 migranata, od kojih je 2.100 odustalo od prelaska granice, tokom prošle godine registrovano je 4.269 migranata. Od ulaska u Crnu Goru te godine odustalo je 3.484, a u prihvatilište je smješteno 310 migranata. Službenicima GP Albanije vraćena su 154 migranta.Tokom 2019. godine policajci su registrovali ukupno 5.884 migranta, od kojih je 5.239 odustalo od prelaska državne granice.

On je objasnio da odustanak podrazumjeva to da se migranti, kada naiđu i vide službenike policije i vojske, zaustavljaju i odustaju od prelaska, vraćajući se na tačku odakle su krenuli da traže drugu stazu.

Granična polciija
foto: Boris Pejović

”Dešavaju se određene situacije kada naiđu porodice sa djecom, a uslovi su nehumani. U takvim slučajevima postupamo humano i omogućavamo im pristup, prihvat i smještaj u prihvatilište IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije za Crnu Goru”, kazao je Aković.

Objasnio je da su oni kojima omoguće smještaj u prihvatilištu u humanitarnoj potrebi:

”Radi se o maloj djeci, porodicama izmorenim od putovanja i bilo bi nehumano vratiti ih sa granice”.

Odgovarajući Vijestima istakao je da pojedini migranti pokušavaju po nekoliko puta da pređu granicu, ali da ipak promijene rutu kada shvate da je jedan predio dobro čuvan.

Kamere velika pomoć: Iz karaule Krenza
Kamere velika pomoć: Iz karaule Krenzafoto: Boris Pejović

”Dešava se da prepoznamo određene kategorije lice kao one koje smo već odvraćali, pokušaju po više puta da pređu granicu”, rekao je on.

Objasnio je da je fokus sprovođenja zajedničkih aktivnosti sprečavanje nezakonitih migracija, ističući da imaju dobru saradnju i sa Graničnom policijom Albanije, sa kojom takođe imaju zajedničke patrole i pokrivaju kritične tačke.

”Kao rezultat zajedničkih patrola imali smo 331 migranta kojeg su zajedničke patrole uspjele da odvrate od državne granice, odnosno od kretanja prema granici sa Crnom Gorom”, rekao je Aković.

On je istakao da karaula Krenza ima izuzetan strateški značaj, jer sa područja tog objekta vrši osmatranje granice koja je najviše ugrožena migracijama - između Albanije i Crne Gore.

Granična polciija
foto: Boris Pejović

”Migranti se iz pravca Albanije kreću iz grada Skadra i u blizini granice sa Crnom Gorom svoj pravac kretanja usmjeravaju prema tri pravca kretanja - GP Božaj, Nikina uvala i Đonova uvala”, kazao je on.

Vojska svuda gdje zatreba

Odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost da vojnici budu na granici sprovodi se u skladu sa Tehničkim sporazumom o realizaciji aktivnosti zaštite državne granice od nezakonitih migracija, koji je zaključen između Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane 6. avgusta 2018. godine.

Zamjenik načelnika Generalštava VCG pukovnik Željko Radulović rekao je da su pripadnici Vojske angažovani na granici na osnovu procjene državnih organa i odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost.

“Kao vojniku, uvjek nam je drago da ono za šta smo se obučavali i osposobljavali, opremali i izgradili sposobnosti, možemo da stavimo u službu odbrane i bezbjednosti države Crne Gore, njenih građana i svih onih koji borave u Crnoj Gori. Uvijek je dobro da provjerimo kakva je saradnja sa drugim državnim organima...Uvijek je dragocjeno da vještine koje smo stekli kroz obuku možemo da primijenimo u praksi”, rekao je on.

Vojska i policija dogovaraju strategiju
Vojska i policija dogovaraju strategijufoto: Boris Pejović

Radulović je kazao da je u jednoj smjeni 16 vojnika, ali da će se broj angažovanih uvijek prilagođavati u skladu sa procjenom.

Dodao je i da će u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima, ako zatreba, biti duž cijele granice.

On je kazao da pripadnici Vojske i Uprave policije imaju dobre uslove za izvršenje zadataka na karauli Krenza, kao i da je saradnja na terenu odlična.

Istakao je da će se vršiti redovne rotacije pripadnika Vojske na karauli Krenza, kako bi što više vojnika moglo svoja znanja i vještine provjeriti u realnoj situaciji, kao i da je Vojska Crne Gore uvijek spremna, u skladu sa svojim sposobnostima i mogućnostima, pružiti podršku drugim institucijama.

Oduzeli skoro tonu marihuane i duvana

Pripadnici stanice Granične policije Podgorica osim sa migrantima bore se i sa problemom pokušaja krijumčarenja skanka i rezanog duvana, kazao je Aković.

”Samo u ovoj godini, što se tiče prekograničnog kriminala, oduzeli smo 852 kilograma marihuane, u 11 slučajeva, prilikom čega je sedam lica lišeno slobode. Takođe, imali smo osmatranje i pronašli određene plantaže marihuane - u dva slučaja oduzete su 242 stabljike marihuane i tri lica su lišena slobode i što se tiče krijumčarenja rezanog duvana oduzeli smo 888 kilograma u pet slučajeva. Dva lica lišena su slobode zbog toga”, rekao je Aković.

Flaše vode u torbama i spremni za put

Nedaleko od karaule, ka GP Božaj, nalazi se Prihvatilište za azilante. Reporteri Vijesti juče su u tom kampu fotografisali više njih, a ispred tog objekta i razgovarali sa četvoricom koji tvrde da će ostati u Crnoj Gori.

Muškarci od nepunih trideset godina, sa rančevima na leđima i torbama u kojima su flaše sa vodom kreću u šetnju.

Prihvatilište za azilante
Prihvatilište za azilantefoto: Boris Pejović

Kazali su da su iz Bangladeša i da, iako su tako spremni, nijesu krenuli dalje prema zemljama Zapadne Evrope.

”Ostaćemo ovdje”, kazali su čekajući da im stigne prevoz kojim će se odvesti do glavnog grada.

Bonus video: