Izmišljali malinjake da bi asfaltirali puteve?

Udruženje malinara poziva Specijalno tužilaštvo da ispita kako se trošio novac iz pretpristupnih fondova EU

32624 pregleda 151 reakcija 16 komentar(a)
Andrija Delić, Foto: Jadranka Ćetković
Andrija Delić, Foto: Jadranka Ćetković

Predsjednik udruženja “Malina Polimlja” Andrija Delić podnio je krivične prijave protiv Direktora direkcije za izgradnju i investicije Milanka Minića i sekretara za preduzetništvo i razvoj Slobodana Jelića, zbog navodnih zloupotreba u sprovođenju IFAD-ovog projekta asfaltiranja putnih pravaca i sprovođenja projekta bjelopoljske opštine i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu podnio je i protiv obrađivača projekta i više predsjednika mjesnih zajednica koji su, kako tvrdi, nerealno prikazivali stanje u pojedinim mjesnim zajednicama.

Službenici Opštine u odgovoru naveli su da su u pitanju neistinite tvrdnje i da su sve radili po zakonu.

Ranije su mještani više bjelopoljskih sela i predstavnici udruženja “Malina Polimlja” tvrdili da je šest putnih pravaca, čije je asfaltiranje pretprošle godine predložio klaster malinara, urađeno loše i da su poslije dvadesetak dana počeli da propadaju.

Posao je kreditom iz IFAD UN-a sa 75 odsto finansiralo Ministarstvo poljoprivrede, a preostali dio Opština.

Objašnjavajući na koji način je navodno zloupotrebljavan službeni položaj, Delić je kazao da je u jednom mjestu na Bjelasici “gdje ni kleka ne može da uspije”, u studiji opravdanosti Službe za ekonomski razvoj, navedeno da postoji zasad maline na ukupno na jednom hektru: “A prema selu sekretara direktora Direkcije za investicije Milanka Minića (Jablanovo) čak 14 hektara, a realno stanje je 60 ari. Takođe, gotovo u svim mjesnim zajednicama, prema studiji opravdanosti, navedeno je da se uzgaja sjemenski krompir, koji se prema projektu može gajiti iznad 1000 metara nadmorske visine, a većina tih sela, osim što ne uzgajaju sjemenski krompir, nalaze se ispod te nadmorske visine”, rekao je on.

Delić je istakao da nijedan predlog klastera malinara u prošloj godini nije prošao, a da su se u izbor putnih pravaca miješali predsjednici mjesnih zajednica, što unosi brojne sumnje u načine trošenja novca iz pretpristupnih fondova.

On tvrdi da je projekat “Razvoja Klastera i transformacije ruralnih predjela” iz kreditne linije IFAD UN-a više puta zloupotrijebljen.

”U posljednje dvije godine dolazi do zloupotreba projekta od strane sekretara za preduzetništvo i razvoj Slobodana Jelića, direktora Direkcije za izgradnju Milanka Minića i više predsjednika mjesnih zajednica. Naime, Jelić je obrazovao fiktivni klaster stočara koji godinu i po dana nije nigdje registrovan, a u kojem učestvuju i predsjednici mjesnih zajednica, iako im je striktno zabranjeno učestvovanje u projektu, kao organima koji su u sastavu lokalne uprave, kako ne bi dolazilo do zloupotreba u projektu i kako bi izbor puteva padao na mjesta u kojima vrši svoju funkciju”, kazao je Delić.

Objašnjava da su nedavno na sastanku klastera stočara, pojedini učesnici tog tijela shvatili da su zloupotrijebljeni, pa su “ogorčeni napustili sastanak”, tvrdeći da ih pozivaju samo kada treba nešto da potpišu.

”Takođe, Jelić je okupio dio klastera malinara od četiri učesnika, bez poziva predstavniku udruženja ‘Malina Polimlja’ kao kostitutivnog člana klastera malinara. Došli smo u situaciju da nije klaster proizvođača nego klaster predsjednika mjesnih zajednica, koji su predlagali putne pravce, a da je ‘fiktivni’ klaster stočara potpisivao te odluke. Godinu dana nije izabran predsjednik tog tijela, a prošle godine, kada je posljednji put održan sastanak, klaster ‘Bjelopoljska malina’ delegirao je putne pravce na osnovu javnog konkursa. Ali, uvidom u dokumentaciju koju je dostavilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, a na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, vidjeli smo da Služba za ekonomski razvoj u Bijelom Polju nije uopšte radila studije opravdanosti za te putne pravce, već ih je u startu odbacila, ne uzevši ih u razmatranje”, ističe Delić.

Tako njihov predlog za putni pravac Livadice, kako je naveo, nije uzet u obzir, ali je preko “neformalnog” klastera stočara prihvaćen putni pravac u jednoj mjesnoj zajednici sa 14 mještana (Čokrlije).

”Uz to, putni pravac prema selu direktora Direkcije za izgradnju i investicije Milanka Minića uzet je u obzir, pri čemu su zaobiđena tri sela u tom području i seosko groblje, a nije uzet u obzir put koji povezuje regiju Nedakusi - Kukulje i dalje Grančarevo”, kazao je Delić.

Rekao je da su pravci koji su rađeni 2019. godine propali poslije tri mjeseca - o čemu je bez uspjeha, obaveštavao i bivšeg ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića i sadašnjeg ministra Aleksandra Stijovića, jer su putevi u garanciji, ali s druge strane nije bilo reakcije.

Zbog navodne zloupotrebe službenog položaja, u šta su navodno umiješani i predsjednici mjesnih zajednica u Bijelom Polju, predsjednik udruženja Malina Polimlja Andrija Delić, podnio je krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu. Iz Opštine tvrde da su navodi Delića netačni...”

Minić: Čiste izmišljotine Delića

Sve poslove direktora Direkcije za izgradnju i investicije obavljao sam u skladu sa zakonom, a sve Delićeve tvrdnje su čiste neistine”, kazao je direktor Direkcije za izgradnju i investicije Milanko Minić.

Objasnio je da je Direkciji dostavljen spisak svih zahtjeva podnesenih u 2020. godini, i to: poljoprivrednih proizvođača, klastera stočara, klastera malinara, grupa građana, MZ i drugih pojedinaca, za izgradnju sedam seoskih vodovoda i asfaltiranje 23 putna pravca za razvoj ruralnih područja Opštine.

Milanko Minić
Milanko Minićfoto: Opština Bijelo Polje

Rekao je da su inženjeri Direkcije obišli predložene putne pravce, a obaveza im je bila i da urade predmjer i predračun svih građevinskih radova, što je s cijenom koštanja dostavljeno Sekretarijatu za poljoprivredu.

“Želim da naglasim da se građevinski inženjeri ne bave poljoprivredom, te se iz tih razloga postavljena pitanja ne odnose na Direkciju za izgradnju i investicije”, kazao je Minić. Istakao je da nikakvi asfaltni putevi nisu prolazili prema njegovom selu i da to nema nikakve veze s istinom.

Jelić: Priča neistine kako bi se dopao političkim moćnicima

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i razvoj Slobodan Jelić kazao je u odgovoru za “Vijesti”, da su navodi Andrije Delića “krajnje proizvoljni, nebulozni i ni najmanje istiniti”.

Jelić je detaljno opisao proceduru nastajanja klastera i podsjetio da je 2019. godine fomiran klaster “Bjelopoljska malina”, a za predsjednika izabran Delić, dok je za klaster stočara izabran Edis Vreva, te da su pored članova sastancima prisustvovali i predstavnici IFAD-a.

”Takođe, u međuvremenu, i predstavnici mjesnih zajednica, udruženja građana i pojedinci iniciraju (predlažu) svoje prioritetne putne pravce, a da od klastera zavisi hoće li neki pravac biti prihvaćen ili ne. Nakon toga, ovalašćeni predstavnici lokalne samouprave obilaze sve predložene putne pravce i rade tehničke karakteristike puta i iste unose na tačno propisanom obrascu, kao i predmjer (opis radova) i predračun radova, dok poljoprivredni inženjeri popunjavaju aplikacionu formu, prikupljajući podatke od ovlašćenih predstavnika mjesnih zajednica, koji se tiču broja i starosne strukture stanovništva i domaćinstava, broja stočnog fonda”, navodi Jelić, dodajući da obradi podataka slijedi apliciranje kod resornog ministarstva uz učešće Opštine u finansiranju od 25,51 odsto od ukupne vrijednosti projekata.

Slobodan Jelić
Slobodan Jelićfoto: Opština Bijelo Polje

Naglasio je da prihvatanje projekta isključivo zavisi od IFAD-a.

“Poređenja radi, za 2020. godinu, aplicirali smo sa 16 putnih pravaca ukupne dužine cirka 10 km, a odobreno je 10 i asfaltirano 5,59 km. Ove godine smo aplicirali sa 18 putnih pravaca s ukupno sugerisanim 5 km dužine. Za 2018. godinu, 2019. i 2020. ukupno je asvaltirano 9,89 km”, objašnjava Jelić. Rekao je da je Delić 6. februara obavijestio Sekretarijat da je “iz ličnih i profesionalnih razloga spriječen da nastavi dalji rad oko organizacije klastera malinara i da će udruženje Malina Polimlja delegirati novog člana”, ali do današnjeg dana niko nije delegiran.

“Što se tiče navoda koji se odnosi ‘na putni pravac koji vodi ka jednom mjestu ka Bjelasici gdje kleka ne raste’, napominjem da se radi o naselju Rakita i zaseocima Lisičine, Pariđevci i Aluge, koji zaseoci imaju oko 20 malinara s preko pet hektara zasada maline i da imaju udruženje malinara ‘EKOGROZ’”, kazao je Jelić.

”Ovaj gospodin se u mnogim dopisima koje dostavlja na mnoge adrese, bavi i kritikuje rad čak nikšićke lokalne samouprave”, kazao je Jelić. Dodao je da smatra da ovaj to čini kako bi se dopao političkim moćnicima i kako bi kao borac za “pravdu” mogao dobiti nekakvu visoko kotiranu poziciju. Istakao je da se do sada, u privatnom i profesionalnom životu i radu, ni najmanje nije ogriješio o zakon, niti o moralne norme...

Bonus video: