Okupljanje mještana Kraljskih Bara protiv gradnje mHE: "Država da stane na kraj tajkunima i povlašćenim grupama..."

Među zahtjevima koncesionaru i izvođačima radova je je uklanjanje svih građevinskih mašina i materijala, ali i saniranje nastale štete i vraćanje vodotoka Čestogaz u prvobitno stanje

8484 pregleda 478 reakcija 5 komentar(a)
Sa okupljanja u Kraljskim Barama, Foto: Dragana Šćepanović
Sa okupljanja u Kraljskim Barama, Foto: Dragana Šćepanović

Dokumentacija za projekte malih hidrelektrana (mHE) u Kraljskim Barama rađena je u korist koncesionara, a s ciljem da se umanji vrijednost tog kraja, biljnog i životinjskog svijeta i nanese šteta državi i mještanima, poručeno je sa današnjeg okupljanja mještana u tom selu.

Skup je ponovo održan pod motom "Ni kap", a okupljeni su ponovili da ne daju ni jedan vodotok tog kraja, bez kojih im ,kako su rekli, života i budućnosti nema.

Ponovljeni su i zahtjevi među kojima je i raskid koncesionih ugovora i poništavanje svih dozvola za mHE.

Mještani traže i da "država stane na kraj tajkunima i povlašćenim interesnim grupama", kao i da "procesuira sve odgovorne za propuste koji su doveli do, po državu i mještane, štetnih projekta mHE".

Među zahtjevima koncesionaru i izvođačima radova je je uklanjanje svih građevinskih mašina i materijala, ali i saniranje nastale štete i vraćanje vodotoka Čestogaz u prvobitno stanje.

Predsjednik Mjesne zajednice (MZ) Milovan Labović podsjetio je na dio onoga što su, kako je kazao, mještani prošli od kako su 24 .jula prošle godine prvi put stali pred mašine i zaustavili radove na mHE.

Labović je, govoreći o pasivnosti institucija, kritikovao i , kako kaže, neažurnost ombudsmana.

Tvrdi da se zaštitnik ljudskih prava i sloboda od decembra prošle godine ne oglašava na pritužbe mještana Kraljskih Bara.

Na "propuste u Eleboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu“,koji je predhodio urbanističko tehničkim uslovima, saglasnostima i dozvolama za mHE, podsjetio je Vladimir Novović.

"U Elaboratu, flora i fauna ovoga kraja opisane su samo jednoj stranici A4 formata. Zamislite, na toj jednoj stranici, sav biljni i životinjski svijet našeg kraja. U tom dokumentu je naveden samo jedna zaštićena životinjska vrsta. S druge strane, u dokumentaciji, koja je ređena zbog auto puta , na ovom području zabilježeno je 97 vsta ptica, od kojih je 90 zaštićeno... Iz svih dokumenata vdimo da se igraju igre, sa prirodom, državom i mještanima. To im nećemo dozvoliti", poručio je Novović.

On je kazao i da "isti inspektori, koji su 2017. godine sačinili lažni nalaz o obimu radova na vodotoku Crnji, na osnovu kojih su produžene građevinske dozvole koncesionaru, sada ponovo dolaze u Kraljske Bare".

To je, tvrdi Novović, "zastiđe za nova ministarstva".

"Prije tri godine, ti inspektori naveli su stanje koje ne postoji. Naveli su i da su ukopane cijevi kojih nije bilo. Na osnovu njegovih nalaza država je koncesionaru produžila dozvole. Ministarstvo ekonomje je nekoliko puta, prije toga, pokušalo je da raskine koncesioni ugovor, jer se nije radilo ništa. Mi te ljude koji su oštetili državu i nas, opet imamo na našem terenu. To je zastiđe za nova ministarstva", rekao je on.

Bonus video: