Briga za zdravstvo nije u fokusu države (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ko će da nas liječi kad svi odu?

Crnogorske zdravstvene ustanove uzalud raspisuju konkurse za specijalizaciju - fali ljekara jer mladi i perspektivni doktori odlaze u inostranstvo. Istraživanje “Vijesti” i Sindikata doktora medicine Crne Gore pokazalo da se na više od pola raspisanih konkursa nijedan doktor nije javio

34636 pregleda 499 reakcija 82 komentar(a)
Briga za zdravstvo nije u fokusu države (ilustracija), Foto: Shutterstock
Briga za zdravstvo nije u fokusu države (ilustracija), Foto: Shutterstock

Crnogorske zdravstvene ustanove uzalud raspisuju konkurse za specijalizaciju - fali ljekara jer mladi i perspektivni doktori odlaze u inostranstvo, a država, dozvoljavajući to, šalje poruku crnogorskim građanima da njihovo zdravlje nije u fokusu.

To je pokazalo istraživanje “Vijesti” i Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG), kojim je utvrđeno da se na više od pola raspisanih konkursa nijedan doktor nije javio.

Komentarišući te podatke, predsjednica SDMCG dr Milena Popović-Samardžić kazala je da gotovo deceniju unazad upozoravaju da izvršna vlast gura javno zdravstvo u propast.

”Na žalost, ni promjena političkih okolnosti nije dovela do ozbiljnijeg zaokreta u odnosu na ovo pitanje. Ono čemu danas svjedočimo su rezultati takve politike. Katastrofalnim odzivom na konkursima za dodjelu specijalizacija mladi ljekari poslali su jasnu poruku da, pod ovim uslovima, ne žele da se bave medicinom u Crnoj Gori”, rekla je ona.

Popović Samardžić
Popović Samardžićfoto: Screenshot

Od osam specijalizacija koje je raspisao pljevaljski Dom zdravlja nije dodijeljena nijedna - javile su se samo dvije doktorice koje ne ispunjavaju uslove, objašnjeno je iz te zdravstvene ustanove.

Ljekari su, u toj javnoj zdravstvenoj ustanovi, mogli da konkurišu za po jednu specijalizaciju iz oblasti interne medicine, ginekologije i akušerstva, psihijatrije, higijene, pedijatrije, medicine rada i dvije iz oblasti porodične medicine.

“Na konkurs za specijalizacije su se javile dvije doktorice koje ne ispunjavaju uslove, tako da ovim konkursom nije dodijeljena ni jedna specijalizacija. Konkurs za specijalizacije će se ponoviti”, odgovorili su iz JZU Dom zdravlja Pljevlja.

Nikšićka Opšta bolnica krajem maja raspisala je konkurs za 16 specijalizacija, na koji se javilo 11 ljekara. Međutim, pet je odustalo i dodijeljeno je šest specijalizacija, objasnio je direktor te zdravstvene ustanove dr Marko Mitrović.

Ta bolnica doktorima je ponudila da se specijalizuju za opštu hirurgiju, oftalmologiju, otorinolaringologiju, anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu terapiju, urologiju, infektologiju, neurologiju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, kliničku bioemiju, ortopediju i traumatologiju, pedijatriju i psihijatriju i po dva mjesta za radiologiju i internu medicinu.

Opšta bolnica Nikšić
Opšta bolnica Nikšićfoto: Svetlana Mandić

”Za oblast ortopedije i traumatologije nije bilo prijavljenih kandidata. U narednim mjesecima biće ponovo raspisan Konkurs”, rekao je dr Mitrović.

Niko se nije prijavio ni na konkurs za dvije specijalizacije iz opšte psihijatrije koji je u februaru raspisala Specijalna bolnica za psihijatriju “Dobrota” Kotor, rečeno je iz te zdravstvene ustanove. Oni su konkurs ponovili krajem jula.

Direktorica barskog Doma zdravlja dr Branka Purlija kazala je da je ta zdravstvena ustanova tokom ove godine raspisala konkurs za tri specijalizacije, iz porodične medicine, interne medicine i pedijatrije.

Prijavile su se dvije kandidatkinje - za internu i porodičnu medicinu.

”Kako su obje ispunjavale uslove i istovremeno bile jedine prijavljene kandidatkinje, istima je dodijeljena. Za oblast pedijatrije nije bilo prijavljenih kandidata. Na drugi konkurs za odobravanje specijalizacija iz porodične medicine, dvije specijalizacije, nije bilo prijavljenih kandidata. Dom zdravlja namjerava ponovo da raspiše konkurs za odobravanje specijalizacija iz oblasti porodične medicine, jer su specijalisti porodične medicine deficitaran kadar”, objasnila je dr Purlija, specijalista psihijatrije.

ljekar, doktor
foto: Shutterstock

Da fali doktora evidentno je i po odgovorima iz pljevaljske Opšte bolnice - dva ljekara javilo se na sedam raspisanih specijalizacija. Ta bolnica raspisala je po jedan konkurs za specijalizaciju iz oblasti urologije, anesteziologije, reanimatologije i intezivne terapije, epidemiologije, infektologije, ortopedije i traumatologije i dvije iz interne medicine.

“Na navedeni javni konkurs prijavila su se dva kandidata, oba zainteresovana za internu medicinu, kojima će i biti dodijeljene jer ispunjavaju uslove konkursa. Za ostale specijalizacije nije bilo interesovanja, tako da ćemo u narednom perodu obnoviti konkurs”, odgovorio je pravnik te ustanove Jasmin Nahodović.

U kolašinskom Domu zdravlja 19. jula raspisan je konkurs za jednu specijalizaciju iz oblasti ginekologije i akušerstva. Taj konkurs je u toku, objasnila je direktorica te zdravstvene ustanove spec. dr Jelena Zindović.

Danilovgradski Dom zdravlja tokom ove godine nije raspisivao konkurs za specijalizacije, kao ni hercegnovski, budvanski, tivatski, kotorski, cetinjski, niti Dom zdravlja Andrijevica, kao ni Specijalna bolnica “Vaso Ćuković” u Risnu.

Ni beranski Dom zdravlja ove godine nije raspisivao konkurs za specijalizaciju, ali imaju u planu, objasnila je direktorica te zdravstvene ustanove, dr Julijana Zečević.

Konkurs za specijalizacije nije raspisala ni Opšta bolnica Kotor, ali su preuzeli jednu specijalizantkinju:

Bolnica Kotor
foto: Siniša Luković

”U JZU Opšta bolnica Kotor zbog pandemije virusa Covid-19 u 2021. godini nije bilo raspisanih konkurasa za specijalizacije. Saglasnošću Ministarstva zdravlja Crne Gore broj 6-112/21-685/174 od 12. 4. 2021. godine Sporazumom o preuzimanju u bolnici Kotor preuzeta je jedna specijalizantkinja iz oblasti oftalmologije”, odgovorili su iz te zdravstvene ustanove.

Za razliku od te zdravstvene ustanove Opšta bolnica “Danilo I” jeste i to više puta:

”U februaru i maju ove godine su raspisani konkursi za specijalizacije iz interne medicine i fizikalne medicine. U toku je postupak za raspisivanje konkursa za specijalizaciju iz oblasti epidemiologije. Na konkurs iz oblasti fizikalne medicine se nije prijavio nijedan kandidat. Na konkurs iz oblasti interne medicine se prijavio jedan kandidat čija kandidatura nije prihvaćena, jer je već započeo specijalizaciju za drugu ustanovu. Konkurs će biti ponovljen za sve oblasti za koje imamo saglasnost Ministarstva zdravlja, s tim što će prioritet biti one iz interne medicine i epidemiologije”, objasnio je v.d. direktora te ustanove Vladimir Pavićević.

Da se ljekari javljaju na sve raspisane specijalizacije pokazuje i primjer bolnice za plućne bolesti u Brezoviku. Ta zdravstvena ustanova je u 2021. godini raspisala konkurs za tri spcijalizacije iz oblasti interne medicine - za pulmologiju i jednu iz oblasti epidemiologije:

doktor
foto: Shutterstock

”Na konkurs za specijalizaciju iz oblasti interne medicine s usmjerenjem za pulmologiju, javila su se dva ljekara i dva ljekara su dobila specijalizaciju. Na konkurs za specijalizaciju iz oblasti epidemiologije, javio se jedan ljekar i nije dobio specijalizalciju, iz razloga što je odustao od iste, jer je dobio drugu specijalizaciju za drugu zdravstvenu ustanovu. Konkurs ćemo ponoviti u nekom narednom periodu za specijalizaciju iz oblasti epidemiologije i za jednu specijalizaciju iz oblasti interne medicine s usmjerenjem za pulmologiju”, objasnili su iz te medicinske ustanove.

U Ulcinju druga priča...

Ulcinjski Dom zdravlja ima manje problema nego ostale zdravstvene ustanove - kod njih se na konkurs, raspisan u aprilu, javilo više zainteresovanih ljekara nego što je bilo raspisanih specijalizacija.

”DZ Ulcinj u aprilu 2021. godine raspisao je konkurs za dodjelu jedne specijalizacije iz oblasti radiologije i jedne iz oblasti medicine rada. Na konkurs za dodjelu specijalizacije iz oblasti radiologije prijavilo se pet kandidata, a odobrena je jedna predviđena specijalizacija. Na konkurs za dodjelu jedne specijalizacije iz oblasti medicine rada prijavio se jadan kandidat i odobrena je jedna specijalizacija”, odgovorila je direktorica tog Doma zdravlja, dr Sadije Hollaj, specijalista ginekologije i akušerstva.

Ta ustanova i u julu je raspisala konkurs za dodjelu tri specijalizacije. Više zainteresovanih javilo se i na konkurs koji je u junu raspisala Opšta bolnica Bijelo Polje.

Bjelopoljska bolnica, Bolnica Bijelo Polje

Oni su ljekarima ponudili pet specijalizacija i to po jednu iz oblasti interne medicine, neurologije, radiologije i dvije specijalizacije iz oblasti infektologije.

”Za sve navedene specijalizacije ima prijavljenih kandidata. Ukupan broj prijavljenih je šest, a postupak za dodjelu istih je u toku”, odgovorio je v.d. direktora te bolnice, dr Kenan Erović.

Cerović: Zdravlje nije u fokusu države

Predsjednica Ljekarske komore, doktorica Žanka Cerović kazala je da je nekada bilo jako teško dobiti specijalizaciju i da su je dobijali samo najbolji među njima.

Sada, naglašava ona, nema izbora.

”Sada nema uslova za izbor, jer u Crnoj Gori postoje konkursi za specijalizacije na koje se niko ne javlja. Poruka države da za doktore nema novca, odnosno da mladim doktorima ne može obezbijediti elementarnu egzistenciju istovremeno je i poruka građanima Crne Gore - da njihovo zdravlje nije u fokusu”, kazala je ona.

Dr Cerović je kritikovala i to što država nije izvukla pouku iz pandemije korona virusom.

Cerović
Cerovićfoto: Printscreen YouTube

”Nedovoljno svjesni činjenice da je zdrava nacija uslov ekonomskog i svakog drugog progresa ni iz pandemije korona virusom država nije izvukla pouku, ali većina država na sreću svojih građana jeste i preduzeli su adekvatne mjere da unaprijede zdravstveni sistem i položaj ljekara koji je ionako u odnosu na naš bio višestruko bolji. Svakodnevni zahtjevi za izdavanje potvrda za aplikaciju na mjesta doktora van naše države koje dobija Ljekarska komora, govore u kojoj mjeri mladi i perspektivni doktori odlaze iz naše države”, kazala je ona.

Ona ističe da je crnogorskim doktorima dovoljno da pođu u zemlje okruženja jer su tamo dobrodošli i imaće adekvatnu egzistenciju za razliku od matične države u kojoj rade za platu od 500 eura.

”Bez stana, bez mogućnosti elementarne egzistencije za sebe, a kamoli za porodicu, s napornim radom od jutra do sjutra, bez odmora, u sistemu sa značajnim deficitom doktora, neuvažen u svim aspektima života mladi doktor nema izbora, tačnije nema šta da izgubi i odlazi. Na to smo upozoravali godinama, ali nije imao ko da nas čuje. Plašim se da je sada kasno”, kazala je ona.

Radulović: Konkurs će biti ponovljen

Najveća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori raspisala je konkurs za ukupno 46 specijalizacija, na koji se prijavilo 58 kandidata - dvoje od njih ne ispunjavaju uslove, kazala je direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović.

Ona je objasnila da je jedan od njih strani državljanin s privremenim boravkom u Crnoj Gori, a drugi nije bio zaposlen u zdravstvenoj ustanovi godinu dana nakon položenog stručnog ispita.

Dr Radulović ističe da se na konkurs prijavio dovoljan broj kandidata, osim za potrebe Infektivne klinike, ali su uprkos tome neka mjesta ostala upražnjena.

Radulović
Radulovićfoto: Luka Zeković

”Prijavio se dovoljan broj doktora, osim za potrebe infektivne klinike, od raspisanih pet specijalizacija iz oblasti infektologije, prijavila su se četiri kandidata. Prijavljeni kandidati su konkurisali za više specijalizacija, ali kako su odustajali iz razloga što se dešavalo da kandidati budu prvorangirani i iz drugih oblasti, to su bez specijalizanata ostali Institut za onkologiju, specijalizacija iz oblasti interne medicine i Urgentni centar iz oblasti ortopedske hirurgije i traumatologije i oblasti opšte hirurgije. Takođe napominjemo da su za Centar za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju bile raspisane specijalizacije iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, prijavilo se pet, a četiri kandidata su odustala, tako da imamo upražnjeno još jedno mesto za specijalizaciju”, objašnjava dr Radulović

Direktorica KCCG dodaje da će konkurs biti ponovljen, ali i objašnjava da će oni koji dobiju specijalizaciju moći da se upišu tek 2022. godine.

”Konkurs će biti ponovljen u nadi da će u međuvremenu još neki od ljekara ispuniti uslove konkursa, tu prije svega mislimo na neophodnu dužinu radnog staža nakon položenog stručnog ispita. Važno je istaći da i pored toga što bi se potencijalno dobili novi specijalizanti, njihov upis na specijalizaciju će se ostvariti u 2022 godini, čime se produžava period za koji ćemo dobiti specijaliste u našoj ustanovi”, objasnila je.

Bonus video: