Ugašen požar na Kakarickoj gori

"Na lice mjesta izašle su dvije posade sa pet vatrogasaca koje su dolaskom zatekle požarom zahvaćene gume i drugi otpad. Iako se požar proširio i zahvatilo travu i nisko rastinje, brzom i efikasnom intervencijom pripadnika Službe stavljen je pod kontrolu"

6588 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ekipe Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada stavile su pod kontrolu požar koji je izbio u mjestu Kakaricka gora.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada požar koji je prijavljen u 16.43 časova, lokalizovao je 20-ak minuta kasnije.

"Na lice mjesta izašle su dvije posade sa pet vatrogasaca koje su dolaskom zatekle požarom zahvaćene gume i drugi otpad. Iako se požar proširio i zahvatilo travu i nisko rastinje, brzom i efikasnom intervencijom pripadnika Službe stavljen je pod kontrolu", navodi se u saopštenju.

Apelovali su na građane da budu odgovorni i da otpad odlažu na zakonom propisan način, te da se uzdržavaju paljenja vatre na otvorenom kako ne bi došlo do požara, čemu pogoduju i trenutni vremenski uslovi.

"Podsjećamo, Glavni grad je u više navrata uputio dopis i urgenciju Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, podsjećajući ih na problem nelegalnog deponovanja i daljeg eksploatisanja automobilskih pneumatika. Tom prilikom, ukazali smo na štetne efekte po zdravlje i životnu sredinu. Bez obzira na to što Glavni grad nije nadležan, smatrajući ovo pitanje izuzetno važnim, tokom protekle tri godine inicirali smo i niz sastanaka sa ranijim Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Upravom za inspekcijske poslove i Upravom policije. Kao rezultat tih aktivnosti, pokrenuta je izrada Studije izbora lokacije za preuzimanje, lagerovanje i preradu pneumatika", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su nizom dopisa i urgencija podsjetili Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma da je nakon izrade ove Studije moguće pristupiti izradi Studije izvodljivosti za preuzimanje, transport, sortiranje i preuzimanje i lagerovanje otpadnih guma.

"Nakon više obraćanja, na posljednju urgenciju dobili smo odgovor od novoimenovanog sekretara ovog ministarstva da će nastojati da ubrza aktivnosti na daljoj realizaciji ove Studije. Nadamo se da će državni organi stvoriti neophodne pretpostavke da se problem nelegalnog odlaganja i dalje eksploatacije guma riješi, kako bismo sačuvali životnu sredinu i zdravlje građana", navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Bonus video: