Carević bi da smanji broj radnika, Opština Budva i dalje prebukirana

Broj stalno zaposlenih je 305, dok je po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima angažovano 125 lica, a po osnovu ugovora o djelu 25

42414 pregleda 33 reakcija 31 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Carević pozvao je sve zainteresovane službenike i namještenike zaposlene u opštinskoj administraciji, da ukoliko su zainteresovani za sporazumni prekid radnog odnosa da u roku od 60 dana podnesu zahtjev.

To piše u javnom pozivu koji potpisuje prvi čovjek grada, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

”Službeniku, odnosno namješteniku koji dostavi pisani zahtjev pripada otpremnina propisana Odlukom o utvrđivanju visine otpremnine zaposlenih u organima i službama jedinice lokalne samouprave”, navodi se u pozivu.

Kako se pojašnjava, potpisivanje otpremnine po ovom javnom pozivu podrazumijeva da se “takva lica ne mogu zaposliti u roku od pet godina od dana potpisivanja sporazuma”.

Takvim potezom Carević pokušava smanjiti broj zaposlenih u opštinskim službama i organima koji su praktično prebukirani. Novoj gradskoj upravi, koaliciji čiju okosnicu čine Demokratski front i Demokrate, koja je 2016. preuzela upravljanje gradom nakon decenije “gazdovanja” koalicije DPS- SDP, nije pošlo za rukom da smanji broj zaposlenih u Opštini, iako im je to bilo izborno obećanje.

U Opštini Budva je krajem 2016. kada je došlo do smjene vlasti bilo, prema zvaničnim podacima, zaposleno 336 stalno zaposlenih radnika, i na desetine onih na ugovoru o djelu. Pet godina kasnije, prema zvaničnim podacima Sekretarijata za lokalnu samoupravu Opštine Budva dostavljenom “Vijestima”, zaključno sa 30. aprilom 2021. broj stalno zaposlenih je 305, dok je po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima angažovano 125 lica, a po osnovu ugovora o djelu 25.

Za vrijeme administracije Nikole Divanovića, tokom dvoipomjesečnog upravljana gradom minulog ljeta u Opštini Budva je na 25. avgust. 2020. bilo 320 stalno zaposlenih, dok je broj angažovanih lica po osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima bio 113, a po osnovu ugovora o djelu 18.

Ranije procjene su bile da je broj zaposlenih u Opštini, kako bi ona bila funkcionalna, trebalo gotovo prepoloviti, ali to je praktično nemoguće ako se zna da se u Budvi, kako u lokalnoj administraciji, tako i ostalim opštinskim i državnim preduzećima, posljednjih decenija zapošljavalo striktno po političkoj podobnosti, ali i po prijateljskim, kumovskim i plemenskim vezama.

Opština Budva se bori sa još većim problemom, jer osim toga što je toliko veliki broj zaposlenih, administracija nije funkcionalna.

Više od četvrtine zaposlenih u Opštini Budva prošle godine bilo je na bolovanju - od 308 stalno zaposlenih u lokalnoj administraciji, 82 je odsustvovalo s posla, ukupno 5.346 dana, što su “Vijesti” ranije objavile citirajući izvještaj Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Tako su prošle godine prosječno radnici lokalne uprave zbog bolovanja odsustvovali čak 65 dana, više od dva mjeseca.

Ako se uzme ukupan broj zaposlenih, proizilazi da je svaki radnik prošle godine bio čak 17 dana na bolovanju, čime se nastavlja neslavna praksa po kojoj je Opština Budva prepoznata godinama unazad da se nekontrolisano koriste bolovanja. Umjesto da se ovakav trend iz godine u godinu smanjuje, broj onih koji koriste bolovanja se nažalost povećava.

“Na dan 31. decembar 2020. u organima lokalne uprave i službama zaposleno je 308 službenika i namještenika. Na osnovu dostavljenih izvještaja o privremenoj spriječenost na rad - bolovanja, 82 zaposlenih u 16 organa uprave i službi Opštine Budva po ovom osnovu bilo je odsutno sa posla u 2020. godini, što je 26,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih, sa prosječnim odsustvom od 65 dana po odsutnom zaposlenom, odnosno 17 dana po zaposlenom”, navodi se u izvještaju.

Za otpremnine opredijeljeno 100 hiljada eura

Budžetom za ovu godinu za otpremnine je opredijeljeno 100 hiljada eura. Opština je odavno pokušavala da smanji broj radnika, ali i pored ponuđenih otpremnina, malo ko se odlučuje da napusti lokalnu administraciju.

Skupština opštine je prije tri i po godine usvojila novu Odluku o otpremninama kojom je propisano da opštinski radnik ima pravo na otpremninu u slučaju proglašenja tehnološkim viškom i odlaska u penziju u visini od 10.000, ukoliko ima od pet do 10 godina radnog staža, 13.000 sa radnim stažom od 10 do 20 godina, 16.000 ako ima više od 20 do 30 godina radnog staža i 20.000 preko 30 godina.

Bonus video: