Grade centar za "djecu ulice"

Dnevni boravak je sa radom počeo 2017. godine i nakon što je zakupodavac odlučio da proda objekat u kojem se ovaj servis nalazi od 2018 godine, ostali su maltene na ulici

4830 pregleda 440 reakcija 5 komentar(a)
Budući izgled centra, Foto: -
Budući izgled centra, Foto: -

Zovu ih “djeca ulice”, a malenih prosjaka društvena zajednica i institucije uglavnom se sjete sporadično.

Ne i Defendologija centar Crne Gore, koji je Ministarstvo rada i socijalnog staranja licenciralo kao Dnevni boravak za djecu sa problemima u ponašanju.

Jedini Centar takve vrste u Crnoj Gori godinama pokušava da djecu skloni sa ulice, a njihovim roditeljima bude podrška i ono je sigurno mjesto za 192 djece i 210 roditelja.

Dnevni boravak je sa radom počeo 2017. godine i nakon što je zakupodavac odlučio da proda objekat u kojem se ovaj servis nalazi od 2018 godine, ostali su maltene na ulici.

Kako se protiv ulice i prosjačanja godinama bore, ne žele da dozvole da njihovi korisnici ostanu bez sigurnog mjesta.

A ni ulica nikada nije bila njihov izbor.

Zbog toga su našli mjesto gdje će Centar biti izgrađen.

”U saradnji sa strateškim partnerima, međunarodnom organizacijom, prijateljima i poštovaocima naše organizacije, zbog finansijskih poteškoća svoje napore usmjerili smo na lobiranje i zagovaranje finansijske podrške ovoj ideji, kako bi u ovoj godini započeo rad na objektu koji će biti od javnog interesa i biti simbol borbe za prava djece i njihovog bezbrižnog i kvalitetno utrošenog vremena”, kazala je Jelena Milić, direktorica Defendologija centra.

Milić
Milićfoto: Svetlana Mandić

Uspjeli su da prikupe jedan dio sredstava, što u novcu, što u materijalu i izradi projektnih ideja. Nažalost, to nije dovoljno da se obezbjedi useljivost objekta.

”Pozvala bih sve zainteresovane da podrže ovu ideju i budu dio humane misije koja je stepenik više ka najboljim interesima naših korisnika i obezbjeđivanju potpune podrške jedinstvenom servisu kakav jesmo, a koji se finansira isključivo projektno”, istakla je Milić.

Korisnici Centra su uglavnom djeca i porodice ugrožene prosjačenjem, ali i oni koji su u riziku da to postanu.

Usluge koje mogu dobiti, a one se dodjeljuju u skladu sa potrebom, te procjenom stručnog tima, su obroci, održavanje higijene, individualni i grupni psihololški rad, radioničarski rad, materijalne donacije (hrana, higijena, odjeća)

”Mnogobrojni uspjesi obilježavaju rad ovog servisa, a potreba za njegovim postojanjem pored prevencije vrlo teških i delikatnih problema u čije kandže zapadaju djeca, ogleda se i u povjerenju koje RE zajednica ima prema ovom servisu, obzirom da je najveći broj korisnika upravo iz ove ugrožene zajednice”, kazala je direktorica Defendologija centra.

Planiraju da otvore mobilne kancelarije na osnovu utvrđenih potreba, i to minimum u još tri opštine u Crnoj Gori.

Samo da izgrade Centar i “djeci ulice” obezbijede sigurno mjesto gdje mogu naći podršku i pomoć.

Bonus video: