Pljevlja: Kontrolisaće učenike zbog konzumacije cigareta

Pušenje je potpuno zabranjeno u školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama, ali se to slabo poštuje

3238 pregleda 0 komentar(a)
Osnovna škola “Salko Aljković”, Foto: Škola
Osnovna škola “Salko Aljković”, Foto: Škola

Predstavnici opštinske kancelarije za mlade i prevenciju narkomanije i Crnogorskog društva za borbu protiv raka (CDPR) početkom naredne školske godine obićiće sve pljevaljske osnovne i srednje škole i održati predavanje učenicima o štetnosti konzumiranja duvanskih proizvoda.

To je dogovoreno na sastanku sekretara CDPR Domagoja Žarkovića sa sekretarkom Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Pljevlja Eminom Salihović i šeficom Kancelarije za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti u Pljevljima Milicom Marjanović.

Žarković je kazao da su razgovarali o Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, kao i stanju oko pušenja i koliki je to problem među učenicima u pljevaljskim osnovnim i srednjim školama.

Žarković je kazao da godišnje od posledica pušenja blizu 2.000 osoba u Crnoj Gori umire od kancera i bolesti srca i krvnih sudova.

Ističe da se kod nas djeca već u osnovnoj školi počinju da puše, a u srednjoj školi taj procenat je kako je rekao previsok u odnosu na razvijene evropske zemlje.

”Primjećena je pored konzumiranja alkohola i upotreba narkotika, ali naravno u mnogo manjem obimu. Pušenje duvana je ustvari najranija, najrasprostanjenija i društveno najprihvatljivija loša navika čovjeka uz epitet da je to jeftino i legalno drogiranje. U XX stoljeću agresivno se razvija industrija duvana koju prati veliko povećanje broja pušača zahvaljujući jednim dijelom i agresivnom marketingu, tako da početkom XXI stoljeća u svijetu duvan puši milijarda muškaraca i oko 500 miliona žena. Pušenje duvana u razvijenim zemljama se smanjuje, a povećava se u nerazvijenim i zemljama u razvoju”, kazao je Žarković.

”Svi odlično znamo da je po Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, pušenje potpuno zabranjeno u školskim i vaspitnoobrazovnim ustanovama. Ali ko to poštuje? Zajednički zaključak je da se na razvijanju kulture mladih i njihovih aktivnosti mora raditi u okviru različitih nivoa prevencije, što znači da se preventivno djeluje i spriječe sve pojave i ponašanja koja dovode do pušenja, narkomanije i alkoholizma. Kancelarija CDPR-a, kao i Kancelarija za mlade i prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti u Pljevljima moraju stoga biti otvorene i dostupne svim građanima u smislu pružanja informacija, savjeta ili razmjene iskustava”, rekao je Žarković.

Bonus video: