Matica crnogorska: Nakon godinu dana nove vlasti samo SPC može biti zadovoljna

Matica crnogorska je navela da najoštrije osuđuje "najavljeni "trijumf" SPC na Cetinju, smatrajući da time samo potvrđuje svoju okupatorsku poziciju u Crnoj Gori, produbljuje postojeće podjele, a našu političku zajednicu dovodi u oblast ozbiljne ugroženosti"

12668 pregleda 39 reakcija 41 komentar(a)
Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske, Foto: Arhiva Vijesti

Nakon godinu dana nove vlasti samo Srpska pravoslavna crkva (SPC) može biti zadovoljna postignutim rezultatima: dobila je, po svojoj volji, izmijenjeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, upisala je na svoje ime crnogorsku sakralnu i kulturnu baštinu, stvorila uslove za nove graditeljske i poslovne poduhvate, i što je posebno važno – postavila svog povjerljivog čovjeka na mjesto mitropolita crnogorsko-primorskog, saopšteno je danas iz Matice crnogorske.

Ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, u prisustvu patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija, biće održana 4. septembra na Cetinju, potvrđeno je ranije Radio televiziji Srbije (RTS) iz SPC.

"Vijestima" je juče iz Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) rečeno da se precizni termini još utvrđuju i da još uvijek 4. septembar nije zvaničan datum, ali da jeste načelni.

"Veoma brzo beogradska Patrijaršija likvidirala je nasljeđe pokojnog Amfilohija Radovića, ukinula Episkopski savjet, i potpuno raspršila naivno vjerovanje dijela građana u mogućnost – makar i tobožnje! – autonomije srpske crkve u Crnoj Gori. Potpisivanjem Temeljnog ugovora sa Vladom konačno će definisati platformu za asimilaciju i uništenje crnogorskog naroda i njegove kulture, a Crnu Goru pretvoriti u banalni, provincijalni privjesak "srpskog sveta". Ustoličenje g. Mićovića (mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović) na mjesto mitropolita, koje je predviđeno za 4. septembar na Cetinju, uz prisustvo srpskog patrijarha Porfirija, nije ništa drugo do simboličko potvrđivanje pobjede koju smatraju da su izvojevali nad Crnom Gorom, njenom nezavisnošću, antifašističkim, sekularnim i građanskim nasljeđem. I sasvim je prirodno da im bude veoma stalo da se taj čin poniženja obavi na Cetinju, zbog značenja koji Cetinjski manastir ima u crnogorskoj državotvornoj istoriji i kulturi", navodi se u saopštenju Matice crnogorske koje potpisuje predsjednik Dragan Radulović.

Matica crnogorska je navela da najoštrije osuđuje "najavljeni "trijumf" SPC na Cetinju, smatrajući da time samo potvrđuje svoju okupatorsku poziciju u Crnoj Gori, produbljuje postojeće podjele, a našu političku zajednicu dovodi u oblast ozbiljne ugroženosti".

"Smatramo da će ovaj arogantni čin SPC dobiti adekvatan politički i demokratski odgovor pravdoljubive i patriotske javnosti u našoj zemlji, građana koji brinu o nacionalnom identitetu i opstanku Crnogoraca i Crne Gore, onih ljudi koji se ne mire niti navikavaju na potčinjenost i pravno nasilje", zaključuje se u saopštenju Matice crnogorske.

Bonus video: