Na Ivanovim Koritima počela Ljetnja škola nauke

Fondacija PRONA za septembar priprema Evropsku noć istraživača u čiju realizaciju će biti uključeni svi polaznici Ljetnje škole.

6080 pregleda 199 reakcija 1 komentar(a)
Foto: CG news
Foto: CG news

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke PRONA, na Ivanovim Koritima je počela Ljetnja škola nauke (XIV Istraživačka stanica "Lovćen").

Ljetnja škola okupila je najbolje učenike iz svih krajeva Crne Gore kao i predavače iz više zemalja a svi okupljeni sa ciljem sticanja novih znanja razmjene iskustava I sklapanja novih prijateljstava.

Otvarajući Ljetnju školu, Jovan Marković predsjednik Fondacije PRONA, kazao je da su savremeni svijet stvorili naučnici zahvaljujući čijoj kreativnosti se produžio životni vijek, proširile mogućnosti civilizacije I dramatično promijenjen način na koji živimo, komuniciramo, radimo, putujemo, učimo, zabavljamo se, liječimo…

Ljetnja škola nauke
foto: CG news

"Još veće promjene se tek očekuju jer su na pragu novi materijali, tehnologije, vozila na solarne baterije, komercijalne šetnje kroz kosmos, superbrzi transport I nova medicinska dijagnostika i ljekovi, dok će veliki dio fizičkih poslova preuzeti roboti a intelektualne poslove algoritmi i vještačka inteligencija", rekao je Marković, prenosi agencija CG News.

Ističe da je u vremenu sveopšte digitalizacije i globalizacije za male zemlje kao što je Crna Gora pitanje i kako opstati, prilagoditi se a ostati svoj.

Ljetnja škola nauke
foto: CG news

"Podsjećajući da smo do sada na Istraživačkoj stanici imali preko 300 predavača iz zemlje i inostranstva posebno nas raduje da su među njima I naši polaznici sada već uspješni afirmisani mladi naučnici. To nam uliva optimizam ne samo da će škola nauke na Ivanovim koritima trajati već i da će mladi stvaraoci ostajati u domovini a oni koji su već pošli vraćati kako bi stvarali nova znanja i doprinosili razvoju Crne Gore", rekao je Marković.

Milovan Roganović programski direktor Fondacije PRONA konstatovao je da je ova fondacija jedinstvena po svom organizacionom konceptu kao i programskim sadržajima ne samo u Crnoj Gori, već i šire.

Ljetnja škola nauke
foto: CG news

"Među rijetkima smo koji pružaju šansu svim zainteresovanim učenicima da proširuju svoja naučna saznanja i to ne samo kroz projekat Istraživačke stanice lovćen , već i kroz brojne druge projekte".

Roganović je naglasio da su svi PRONINI projekti besplatni za sve polaznike jer je bavljenje naukom prilika a ne privilegija.

Ljetnja škola nauke
foto: CG news

"Izrazito smo ponosni na koncept multidisciplinarnosti koji je vodeća paradigma Proninih aktivnosti. Odavno smo postali svjesni činjenice da nauka nema granice pa se zato u Pronine projekte ravnopravno uključuju i fizičari, matematičari, hemičari, biolozi, ljekari, elektroinžinjeri i mnogi drugi".

Roganović je najavio da Fondacija PRONA već sada za septembar priprema Evropsku noć istraživača u čiju realizaciju će biti uključeni svi polaznici Ljetnje škole.

Bonus video: