Kolašin: Pisaće i prijave zbog vakcina

Postoje roditelji koji i dalje izričito odbijaju imanizaciju svoje djece, kaže direktorica Doma zdravlja Dragica Popović
63 pregleda 3 komentar(a)
Dragica Popović (novine), Foto: Dragana Šćepanović
Dragica Popović (novine), Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.11.2017. 16:10h

U kolašinskim i mojkovačkim zdravstvenim ustanovama kažu da su zadovoljni procentom vakcinisane djece.

Apeli nadležnih institucaja dali su rezultate, pa je u Kolašinu u međuvremenu trinaestoro djece primilo MMR vakcinu, kaže direktorica Doma zdravlja Dragica Popović.

Ona je istakla da je ta ustanova bila uvijek među onima koje imaju najveći obuhvat vakcinacije u državi.

Upozorava da dvanaestoro djece, rođene između 2000. i 2016. godine, još nijesu primila MMR vakcinu, zbog čega će protiv roditelja biti podnesene prekršajne prijave.

“Apeli iz Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, ostalih institucija, ali i napori, koje su uložili naši ljekari i medicinske sestre, dali su rezultate. Neki roditelji koji su ranije odbijali vakcinaciju, promijenili su mišljenje. Riječ struke je bila odulučujuća. Međutim, postoje roditelji koji i dalje izričito odbijaju imunizaciju svoje djece. Protiv njih će, preko nadležnih inspektora, biti podnesene prekršajne prijave“. Popovićeva kaže da razgovaraju sa svakim od roditelja koji su protivnici vakcine i da im ljekari objašnjavaju do detalja neophodnost vakcinacije, ali i posljedice za dijete koje nije imunizovano.

Direktorica mojkovačkog Doma Zdravlja Ikonija Minić kaže da je svako dijete u toj opštini vakcinisano na vrijeme.

“Jako smo zadovoljni i nemamo problema, kada je riječ o odbijanju roditelja da imunizuju svoju djecu. Veliki napori se ulažu da edukujemo roditelje i pružimo im sve informacije”.

Bonus video: