Ograde s balkona zgrade "Cijevna komerc" poskidane, jer nijesu plaćene?

Zgrada “Cijevna komerca” trebalo da bude završena krajem 2018, kupci su stanove davno platili, novi problemi investitora iznova odgađaju useljenje

68202 pregleda 514 reakcija 24 komentar(a)
Ograde bile postavljenena dijelu zgrade, Foto: Borko Ždero
Ograde bile postavljenena dijelu zgrade, Foto: Borko Ždero

Kupci stanova u zgradi “Cijevne komerca” ispod Ljubovića u Podgorici, koja je, prema potpisanim predugovorima, trebalo da bude završena u decembru 2018, našli su pred novim problemom, jer su radnici firme, koja je za taj dio posla bila zhadužena, nedavno uklonili ograde sa balkona.

Kako su kazali kupci “Vijestima”, ograde je, prema njihovim saznanjima, postavljala firma “Fab live”, a kako su kazali “uklonili su ih jer im ‘Cijevna komerc’ nije isplatila posao”.

”Ograda je razmontirana, u stanovima su u toku završni radovi, postavljanje parketa. Pored svih peripetija koje su nas snašle sada se i to desilo”, kazao je jedan od kupaca.

”Vijesti” nijesu uspjele da dobiju komentar iz “Cijevna komerca” i “Fab livea”, a novinar se na terenu uvjerio da na terasama nema ograda.

Kupci tvrde još i da pokušavaju da prodaju stanove, da su najmanje četiri oglašena za prodaju, ali da se niko ne javlja jer je “zgrada svima dobro poznata”.

Nadali su se, kažu, da će makar radovi u stanovima biti završeni napokon, a u okolini je ostalo još dosta toga da se odradi.

”Novi rok završetka radova bio je avgust. Izgleda da će i taj rok biti probijen. To nije u redu, ali pokazale su se opravdanim naše sumnje da ni to neće biti ispoštovano”.

Kako su “Vijesti” pisale, kupci su stanove odavno platili, a kompanija je više puta pomjerala rok završetka objekta, te da ih iz “Cijevne komerc” mole za strpljenje i tvrde da je novi rok avgust ove godine. Novinar je imao uvid u više predugovora te kompanije sa kupcima koji su u cjelosti isplatili svoje stanove.

Oni, međutim, u to nisu vjerovali, a razlog za zabrinutost je i činjenica da taj građevinar ne čini ništa da ih obešteti.

Kako su se kupci ranije požalili “Vijestima”, posljednja informacija je da će zgrada biti završena ovog ljeta, ali strahuju da se ni tada to neće desiti. Ističu da je kompanija “Cijevna komerc” više puta tokom proteklih godina kršila data obećanja.

Mnogi od njih u predugovoru nemaju dio koji se odnosi na mogućnost da budu obeštećeni u slučaju da kompanija ne ispuni svoj dio dogovora.

Ističu i da se dosta porodica kreditno zadužilo da bi kupili stan, a da u “godinama pandemije plaćaju i stambeni kredit i kiriju”.

Kako se uvjerio novinar, zgrada, u koju je trebalo da se kupci usele već u januaru 2019, ugrubo je završena, na gradilištu nema table, ali je na ogradi istaknut natpis “Cijevna komerc”.

Kompanija biznismena Danila Dana Petrovića na području Ljubovića, kako se navodi na njihovom sajtu, gradi stambeno-poslovni objekat, odnosno nekoliko zgrada, a koje su započete 2016. godine.

Sa balkona nedavno uklonjene zaštitne ograde
Sa balkona nedavno uklonjene zaštitne ogradefoto: Borko Ždero

Kako je navedeno, projekat je vrijedan 8.213.195 eura, a kompletan posao trebalo je da bude završen 2019. godine. Investitor je kompanija “Vamax Invest Montenegro”, u vlasništvu Vasilija Petrovića.

Građevinska kompanija Danila Petrovića ne može se pohvaliti da poštuje rokove koji su im povjereni tokom izgradnji objekata.

Ta kompanija godinama je pobjeđivala na državnim i opštinskim tenderima, ali uprkos tome - veliki je poreski dužnik.

Krajem prošle godine, kompanije iz grupe “Cijevna komerc” dugovale su 3,3 miliona eura.

Posljednja dva velika posla koja je Petrović radio za Glavni grad Podgoricu su zgrada Gradskog pozorišta čiji završetak kasni gotovo tri godine, dok je izgradnja gradskog parlamenta okončana takođe uz višegodišnje kašnjenje i uz više aneksa ugovora kojima su povećane cijene gradnje i produženi rokovi.

Članovi Specijalnog policijskog odeljenja saslušali su u martu Petrovića, saopšteno je tada “Vijestima” nezvanično iz više izvora.

Rečeno je da oni provjeravaju poslovanje njegove kompanije “Cijevna komerc”, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

”On je jedini iz te kompanije saslušan”, kazao je tada sagovornik “Vijesti”, ne precizirajući šta je istražitelje konkretno zanimalo.

Državna revizorska institucija, provjeravajući poslovanje Glavnog grada, konstatovala je više nepravilnosti tokom sklapanja tog posla.

Bivša Vlada sa kompanijama Petrovića ima više ugovora o zakupu poslovnog prostora, u dva hotela “Best Estern” i “Best Western Premier”.

U njima je smješteno više državnih institucija.

”Vijesti” su dobile dva takva ugovora Uprave za imovinu sa “Montenegro premijerom” na 35.000 eura mjesečno i Agencije za zaštitu ličnih podataka sa “Cijevna hotelsom”, na 8.687 eura mjesečno.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, u emisiji “Načisto” na Televiziji Vijesti, otkrio je da je naslijedio kabinet prvog čovjeka Ministarstva saobraćaja u preuređenom apartmanu hotela “Best Western”.

”Samo za to krilo mi plaćamo za 2.000 kvadrata 20.000 eura mjesečno najma, pored toliko poslovnih prostora koji su prazni”, rekao je Bojanić u decembru 2020. godine.

”Cijevna komerc” se, prema podacima Poreske uprave, na listi velikih poreskih dužnika prvi put pominje u januaru 2019. kada je njen dug iznosio 355 hiljada, a u međuvremenu je narastao za još 150 hiljada eura.

Bonus video: