Ministarstvo predlaže da školska godina počne 1. septembra, IJZ da se vakcinišu zaposleni u prosvjeti i roditelji

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je ta ustanova načelno saglasna sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i UNICEF-a, ali da će, zbog neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije, konačne preporuke dati u narednom periodu

14491 pregleda 17 komentar(a)
Institut načelno saglasan sa stavovima Ministarstva (ilustracija), Foto: Ministarstvo prosvjete
Institut načelno saglasan sa stavovima Ministarstva (ilustracija), Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta predložilo je da školska godina počne 1. septembra, uz prisustvo djece u školama i uobičajeno trajanje školskog časa od 45 minuta, ukoliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

Taj predlog Ministarstva iznijela je predstavnica tog resora Slavica Ilinčić na sastanku koji je održan u ponedjeljak u Ministarstvu zdravlja, na temu organizacije nastave u susret novoj školskoj godini.

Ilinčić je kazala da u tom pravcu razmišljaju i predstavnici UNICEF-a, s kojima je nedavno održan sastanak na istu temu, kao i da su to preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić kazao je da je ta ustanova načelno saglasna sa stavovima Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i UNICEF-a, ali da će, zbog neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije, konačne preporuke dati u narednom periodu.

On je istakao da bi bilo poželjno da se svi zaposleni u prosvjeti, kao i roditelji djece koja pohađaju nastavu, vakcinišu.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta saopštili su da su u toku provjere snabdjevenosti škola svim potrebnim dezinfekcionim sredstvima i maskama.

“S obzirom na činjenicu da u tom pogledu neće biti promjena, dakle nošenje maski, mjerenje temperature na ulazu i korišćenje dezinfekcionih sredstava će biti obavezno i u narednoj školskoj godini”, rekli su iz tog resora.

IJZ je juče donio nove preporuke za vakcinaciju protiv kovid-19 koje se, između ostalog, odnose na uvođenje treće doze vakcine kod klinički izuzetno osjetljivih, odnosno ranjivih osoba, koje nijesu razvile antitijela nakon vakcinacije.

Preporuke, koje su donijete na osnovu stavova NITAG, odnose se i na vakcinaciju trudnica, dojilja i djece, kao na kombinovanje vakcina AstraZeneka i Fajzer u izuzetnim slučajevima.

Iz IJZ predlažu vakcinaciju trudnica s komorbiditetima, kao i trudnica koje su na radnom mjestu izložene povećanom riziku od infekcije, i to vakcinom proizvođača Fajzer jer za ovu vakcinu postoji najviše podataka.

U novim preporukama Instituta savjetuje se vakcinacija i ostalih trudnica koje iskažu interesovanje, u dogovoru s ginekologom koji prati trudnoću.

“Preporučuje se da se vakcinacija obavlja nakon prva tri mjeseca trudnoće iz razloga predostrožnosti. Takođe, savjetuje se i vakcinacija dojilja koje to žele, a takođe su preporučene mRNA vakcine (Fajzer)”, kazali su iz IJZ-a.

Predložena je i vakcinacija djece od 12 do 17 godina koja imaju komorbiditete i djece koja u porodici imaju osobe sa značajnom imunosupresijom, i to samo vakcinom proizvođača Fajzer, kao i onkološke pacijente i zaražene HIV virusom.

“Vakcinisati se mogu i ostala djeca uzrasta od 12 do 17 godina koja ne pripadaju navedenim grupama, uz konsultaciju s pedijatrom i uz saglasnost roditelja ili staratelja”, kaže se u saopštenju.

Iz podgoričkog Doma zdravlja saopšteno je da je samo u prvim danima avgusta, za razliku od cijelog jula, u kovid ambulantama u Podgorici oboljelih više za 35 odsto. Rekli su da porast broja oboljelih zabrinjava, ali da je s obzirom na turističku sezonu i dešavanja u državi očekivan.

”U julu smo imali 7.360 obrađenih pacijenata u kovid centrima. Od toga smo imali 1.520 testiranih lica. Trenutno u Podgorici imamo 45 lica na kućnom liječenju, ali u avgustu već sada bilježimo povećanje broja pacijenata u kovid centrima za 35 posto”, kazao je za TVCG Dušan Slijepčević iz Doma zdravlja Podgorica.

Bonus video: