Sunce će grijati i hladiti poslanike

Kako je kazao Klarić, poražavajuća činjenica da se zgrada najznačajnije institucije u Crnoj Gori nalazi u veoma nezavidnom stanju, što umnogome otežava rad kako poslanika, tako i službenika, navela ih je da krenu u izazovan projekat unutrašnjeg renoviranja zgrade crnogorskog parlamenta

14467 pregleda 313 reakcija 8 komentar(a)
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zekovic
Zgrada Skupštine Crne Gore, Foto: Luka Zekovic

Skupština Crne Gore dobila je dozvolu od Glavnog grada da na krovu zgrade te institucije u centru Podgorice može napraviti malu solarnu elektranu.

Kako je pojašnjeno u dokumentaciji, ta solarna elektrana imala bi snagu 90 kW, a to bi trebalo da bude dovoljno da zadovolji potrebe snabdijevanja električnom energijom Skupštine.

”Na krovu objekta koji se nalazi na katastarskoj parceli 3878 KO Podgorica II projektovati solarnu elektranu instalisane snage 90 kW. Uklapanje solarne elektrane u niskonaposnku mrežu uraditi prema uslovima dobijenim od Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS)”, piše u dokumentaciji, kojom je od Glavnog grada generalni sekretar Skupštine Aleksandar Klarić tražio određivanje lokacije za postavljanje solarne elektrane.

Elektrana će, kako je navedeno imati 248 solarnih panela.

Klarić je naveo, prije dva dana, da će crnogorski parlament realizovati u narednom periodu veliki broj projekata, u cilju podizanja nivoa transparentnosti i otvorenosti, poboljšanja uslova rada poslanika i unapređenja komunikacije s građanima.

On je kazao da su u parlamentu uvjereni da će buduće vrijeme pokazati da je Skupština Crne Gore najinovativniji parlament, koji spremno odgovara izazovima savremenog doba.

Kako je kazao, poražavajuća činjenica da se zgrada najznačajnije institucije u Crnoj Gori nalazi u veoma nezavidnom stanju, što umnogome otežava rad kako poslanika, tako i službenika, navela ih je da krenu u izazovan projekat unutrašnjeg renoviranja zgrade crnogorskog parlamenta.

”Dotrajale elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, dotrajali podovi i stolarija, oštećeni zidovi, ekološki neodrživa rasvjeta, predstavljali su velike izazove u svakodnevnom funkcionisanju Skupštine Crne Gore”, rekao je Klarić.

Sve to, kako je naveo, jasno je ukazivalo na urgentnu neophodnost temeljne adaptacije, kojom bi se zadovoljili svi bezbjednosni, ekološki i funkcionalni aspekti.

Nakon izrade svih neophodnih projekata započeli su radove čiji kraj, kako je kazao Klarić, očekuju sredinom oktobra ove godine.

Prema riječima Klarića, posebnu pažnju posvetili su energetskoj efikasnosti i ekološkoj održivosti same zgrade.

Bonus video: