"Ozon": I građanima Podgorice ugroženo zdravlje

"Po podacima Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha od 12 h zabilježena satna koncentracija PM10 čestica je veća od 90 µg/m3 pa se shodno preporukama Instituta za javno zdravlje preporučuje svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu"

10655 pregleda 78 reakcija 2 komentar(a)

Ekološki pokret ,,Ozon“ upozorava i građane Glavnog grada Podgorice na trenutnu ugroženost zdravlja kao posledice visokog zagađenja vazduha (satna koncentracija PM10 čestica između 90 i 180 mikrograma po metru kubnom), saopšteno je danas iz te nevladine organizacije (NVO).

"Po podacima Državne mreže za praćenje kvaliteta vazduha od 12 h zabilježena satna koncentracija PM10 čestica je veća od 90 µg/m3 pa se shodno preporukama Instituta za javno zdravlje preporučuje svima, a naročito osjetljivim grupama stanovništva (djeca, trudnice, stari, hronični bolesnici) da smanje boravak na otvorenom, naročito u blizini prometnih saobraćajnica kao i za vrijeme prisutnog dima i magle u vazduhu", istakli su.

Dodaju da treba ograničiti izvođenje fizički zahtjevnih aktivnosti pri kojima se diše brze ili dublje (trčanje, vježbanje i sl.) na otvorenom.

Prema njihovim riječima usled ćutanja nadležnih institucija koje bi kako ističu shodno Arhuskoj konvenciji trebalo da obezbjede pravovremeno informisanje javnosti, pozivaju građane da koriste zvaničnu internet prezentaciju Agencije za zaštitu životne sredine http://www.epa.org.me/vazduh i informišu se o trenutnom stanju.

"A da putem našeg ekoskop kalkulatora http://www.ozon.org.me/ekoskop/kalkulator/ , provjeravaju savjete za zdravlje, putem metode Indexa kvaliteta vazduha – Air Quality Index (AQI) koji je razvila Američka agencija za zaštitu životne sredine", navodi se u saopštenju Ekološkog pokreta "Ozon".

Oni su poručili da se nadaju da će napore koje ulažu uroditi plodom i da će nadležne institucije početi sa redovnim informisanjem građana.

"Nadamo se da će napori koje ulažemo uroditi plodom te da će nadležne institucije početi sa redovnim informisanjem građana, a nama ostaviti prostor da vršimo građanski monitoring što bi trebalo da bude logičan tok stvari", zaključuju.

Bonus video: