Medoks uputila pismo zahvalnosti Bratić: Idealna prilika da se učenicima prezentuje važnost nauke za buduću karijeru

U okviru prezentacije gosti su se upoznali sa inovativnim radovima učenika osnovnih škola iz oblasti mikrobit programiranja koji je osnova STEM projekta „Škole za 21. vijek“, u kojem učestvuje jednak broj djevojčica i dječaka

11737 pregleda 8 komentar(a)
Medoks, Foto: Britanska ambasada
Medoks, Foto: Britanska ambasada

Ambasadorka Velike Britanije Karen Medoks uputila je pismo zahvalnosti ministarki Vesni Bratić za učešće tima iz MPNKS na prezentaciji mikrobit projekata u okviru programa “Škole za 21. vijek” u okviru posjete Kraljevske ratne mornarice „Ričmond“ Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva.

Bratić je dodala da će tradicija uspješne saradnje između Britanskog savjeta i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, biti nastavljena i dodatno intenzivirana.

U okviru prezentacije gosti su se upoznali sa inovativnim radovima učenika osnovnih škola iz oblasti mikrobit programiranja koji je osnova STEM projekta „Škole za 21. vijek“, u kojem učestvuje jednak broj djevojčica i dječaka.

Domaćini ovog događaja, osim direktorice British Council-a u Crnoj Gori, Vanje Madžgalj, bili su i inženjer za komunikacione i informacione sisteme na brodu, poručnik Gavin Partun i zamjenik šefa misije u Britanskoj ambasadi, Stiv Erik.

Medoks je poslala pismo zahvalnosti Bratić za učešće u ovom projektu tri direktorice Ministarstva i dodala da je za Veliku Britaniju ovo bila idealna prilika da se učenicima prezentuje važnost nauke i matematike za njihovu buduću karijeru, kao i da se djevojčicama pruži inspiracija I podrška za izbor ovih predmeta.

"Naš STEM događaj je bio veoma uspješan i ne bi bio moguć bez podrške Vašeg Ministarstva i želimo da Vašim koleginicama prenesete moju zahvalnost na učešću i angažmanu, posebno gđi Mariji Lalatović, gđi Dragani Stanović i gđi Slavici Drašković. Žao mi je što niste bili u mogućnosti da prisustvujete događaju tokom posjete “HMS-u Richmond” iz zdravstvenih razloga. Bilo bi nam zadovoljstvo da Vas ugostimo na ručku ili večeri u Rezidenciji", saopštila je Medoks u svom pismu.

Bratić će, kako je saopšteno iz Ministarstva, nakon oporavka pozvati ambasadorku na radni ručak kako bi se uspješna saradnja nastavila.

Iz ovog resora je pojašnjeno da je “Škole za 21. vijek” trogodišnji obrazovni program vrijedan deset miliona funti, koji je osmislio i sprovodi British Council, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

"Cilj programa je da pomogne djeci, uzrasta od 10-15 godina, da postanu otvoreni za nove ideje, inovativni i podstaknuti na stalno istraživanje. Ovaj savremeni koncept obrazovanja podrazumijeva učenje djece ključnim vještinama za budućnost na inovativan i praktičan način, kroz rad na mikro:bit džepnim računarima", navodi se u njihovom saopštenju.

Bonus video: