U “karantinu” bilo više od 200 turista i njihovih kontakata

Inspekcija kontrolisala 460 rješenja o samoizolaciji i nije pronašla nepravilnosti

36152 pregleda 64 reakcija 13 komentar(a)
Na graničnim prelazima izdato 148 rješenja o samoizolaciji (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Na graničnim prelazima izdato 148 rješenja o samoizolaciji (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Zdravstveno sanitarna inspekcija tokom juna i jula donijela je više od 2.000 rješenja o samoizolaciji, od kojih se više od 200 odnosilo na kovid pozitivne turiste i njihove kontakte.

Iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP) “Vijestima” su krajem prošlog mjeseca kazali da se turisti mogu vratiti u svoje države prije isteka samoizolacije u skladu s Vodičem Instituta za javno zdravlje (IJZ) - korišćenjem ličnog vozila ili privatnog leta, što je u više slučajeva i urađeno.

”Zdravstveno sanitarna inspekcija Uprave za inspekcijske poslove je u periodu od 1. juna do 24. jula 2021. godine sprovodila mjere radi sprečavanja unošenja zarazne bolesti (Covid-19) u zemlju, suzbijanja i sprečavanja prenošenja u druge zemlje, kao zaštitu stanovništva od novog koronavirusa. Mjere su preduzimane u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, naredbama Ministarstva zdravlja, uputstvima i Vodičem IJZ. Sanitarni inspektori su stalno prisutni na aerodromima i u lukama, gdje se vrši zdravstveni nadzor nad putnicima i provjeravaju dokazi u skladu s naredbama Ministarstva zdravlja kojima je propisan ulazak putnika u Crnu Goru”, kazali su iz Uprave čiji je direktor Ilir Harasani.

Pojasnili su da u saradnji s IJZ i nadležnim epidemiološkim službama, u opštinama prate lica pozitivna na koronavirus, kao i njihove kontakte, odnosno kontaktiraju s njima putem telefona i uručuju rješenja o stavljanju u samoizolaciju s predstavnicima Uprave policije ili samostalno.

”Ukoliko se radi o licima koja su turisti, kontaktira se s odgovornim licima u turističkim smještajnim objektima i primjenjuje se Vodič kroz sigurnosno-zdravstvene protokole za Covid-19 za smještajne objekte”, kazali su iz UIP.

Vodičem je, inače, predviđeno da za turiste i njihove kontakte važe mjere samoizolacije, odnosno sanitarnog nadzora do napuštanja Crne Gore ili povratka kući.

Iz UIP su rekli da su od početka juna do 24. jula donijeli ukupno 2.115 rješenja o smještaju u samoizolaciju, od kojih je 148 na graničnim prelazima.

Kazali su da je rješenje o samoizolaciji izdato i za 1.251 osobu pozitivnu na kovid-19, kao i za 716 osoba koja su bila, ili se sumnja da su bila, u kontaktu s inficiranima.

”Donijeto je ukupno 223 rješenja i to 149 rješenja o samoizolaciji za turiste pozitivne na koronavirus i 74 rješenja za njihove kontakte, a za crnogorske državljane 1892 rješenja”, rekli su iz UIP.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti”, saopšteno je da su u 460 slučajeva kontrolisali poštovanje rješenja o samoizolaciji, ali nijesu utvrdili nepravilnosti.

Na novi koronavirus pozitivno je još 349 osoba, među kojima je 36 turista koji borave u Crnoj Gori.

Iz IJZ je saopšteno da su tokom utorka prijavljena dva smrtna ishoda povezana s kovid-19 infekcijom kod osoba starosti 67 i 71 godina, iz Bara i Kotora.

Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih iznosi 8,33 odsto - u privatnim i javnim laboratorijama analizirano je 4.188 uzoraka.

Iz IJZ su kazali da je u Podgorici registrovan 71 novopozitivni, Ulcinju 58, Budvi 41, Baru 27, Nikšiću 26, Herceg Novom 24, Tivtu 22, Beranama 16, Bijelom Polju 12, Kotoru deset, Rožajama devet, Danilovgradu osam, Tuzima sedam, Cetinju šest, Pljevljima četiri, Plavu tri, dok je u Mojkovcu, Petnjici, Kolašinu, Šavniku i na Žabljaku registrovan po jedan novi slučaj infekcije. U Budvi je devet novozaraženih turista, Ulcinju osam, Baru šest, Herceg Novom pet, u Beranama, Pljevljima i Tivtu po dva, a u Kotoru jedan.

Broj aktivnih slučajeva koronavirusa deset puta je veći u odnosu na 11. jul. Iz IJZ je saopšteno da je trenutno aktivno 3.130 slučajeva kovida-19

Ulazak na festivale uz potvrdu, UIP da kontroliše manifestacije

Ulazak na festivale nije dozvoljen bez kovid potvrde, saopštili su iz IJZ i pojasnili da nikome od organizatora takvih manifestacija nijesu nudili usluge testiranja brzim antigenskim testovima.

Iz IJZ su pojasnili da je za ulazak na festivale potreban dokaz da je osoba u cjelosti vakcinisana ili da je dobila makar prvu dozu vakcine, negativan rezultat PCR testa koji nije stariji od 72 sata, pozitivan nalaz PCR testa koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana ili negativan brzi antigenski test BAT urađen prije maksimalno tri dana.

Kazali su da je svakom od organizatora bilo kog festivala predočeno da je IJZ spreman da namjenski, za njihove posjetioce, organizuje epidemiološke ekipe koje bi, u terminu i mjestu koje njima odgovara, izvršile imunizaciju.

Iz IJZ-a su još jednom pozvali organizatore svih muzičkih festivala da poštuju propisana pravila pod kojima mogu da ih organizuju, a UIP da, u skladu s mogućnostima, svoje kapacitete usmjeri na kontrolu i sankcionisanje u slučaju kršenja aktuelnih mjera.

Bonus video: